Zastąp cebulę w śledziach tym składnikiem. Zapomnisz o nieprzyjemnej woni z ust, a smak ryb będzie równie znakomity

Śledzie w śmietanie to rarytas, który kochają przede wszystkim dorośli. Słone ryby i dodatek ostrej w smaku cebuli nie smakuje jednak każdemu. Czym zastąpić śmierdzące warzywo, by śledzie nadal były pyszne? Jak się okazuje, jest na to prosty sposób.

Śledzie to samo zdrowie. Ryby te są cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, witamin z grupy B, a także potasu, żelaza, fosforu i cynku. Warto więc włączyć je do codziennej diety. Co jednak w przypadku, kiedy przeszkadza nam smak cebuli, którą dodaje się do śledzi w śmietanie i śledzi w oleju? Zamiast tego dodaj do potrawy... pora. To godny zamiennik cebuli, który jest znacznie łagodniejszy w smaku. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Składniki:

  • 1 kg płatów śledziowych,
  • 3 pory,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.,
  • pół szklanki majonezu,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 pęczek koperku.

Śledzie w śmietanie bez grama cebuli. To warzywo godnie ją zastąpi

Płaty śledziowe należy 1-2 dni wcześniej namoczyć w wodzie lub mleku, by złagodzić ich smak. Namoczone i opłukane już śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką i kroimy w paski. Pora z kolei obieramy z wierzchnich liści, myjemy z piachu i odcinamy białe części. To właśnie one zastąpią nam cebulę. Białe kawałki pora kroimy w cienkie talarki i zalewamy wrzątkiem na 30-60 sekund, by złagodzić smak warzywa.

Ogórki kiszone kroimy w bardzo drobną kostkę. W misce łączymy śledzie z ogórkami i sparzonym porem. Teraz wystarczy zalać ryby i warzywa sosem. W osobnym naczyniu łączymy śmietanę z majonezem i doprawiamy pieprzem, oraz posiekanym koperkiem. Dodajemy również ocet i taką mieszanką zalewamy śledzie. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy na co najmniej 8 godzin do lodówki. Tak przygotowane śledzie w śmietanie będą nie tylko łagodniejsze, ale i nie będzie odbijać się nam cebulę jeszcze kilka godzin po jedzeniu. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA