Mój tata kocha je nad życie. Jak zrobić domowe mordoklejki? To tylko cztery składniki

Jeśli mówimy o kultowych słodyczach sprzed lat, to oprócz kokosanek, amoniaczek i szyszek, należy wymienić także słodkie i ciągnące mordoklejki. Mój tata je kocha miłością najszczerszą, dlatego często je robię, by poprawić mu humor. To banalnie proste, a sklepowe krówki nie umywają się do tych domowych. Wystarczą cztery składniki.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić domowe mordoklejki vel krówki ciągutki? Cóż, to bardzo prosta sprawa, a radości w tym co niemiara. Mój tata je uwielbia i często prosi mnie, żebym przyjechała i zrobiła mu krówki, bo te sklepowe są smaczne, ale nie aż tak, jak moje. Są nie tylko pyszne, ale także świetnie poprawiają humor i jeśli czasami masz tak, że ktoś irytuje cię swoim gadaniem, możesz poczęstować go mordoklejką. Na chwilę będziesz mieć spokój, a "niecny" rozmówca dostanie od ciebie odrobinę radości. 

Zobacz wideo

Domowe mordoklejki - przepis na słodkie cukiereczki

Składniki:

  • puszka masy krówkowej (500 g)
  • 140 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • ok. 1/4 kostki masła

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj rondelek, najlepiej z grubym dnem i przełóż do niego masę krówkową. Włącz palnika na minimalną moc i dodaj oba cukry. 
  2. Całość podgrzewaj, co chwilę mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj masło i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut. 
  3. Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem. Papier warto wcześniej nasmarować odrobina masła. Następnie wyłóż na blaszkę masę na cukierki i wyrównaj wierzch za pomocą długiego noża. 
  4. Blaszkę z masą na krówki pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a kiedy będzie już chłodna - włóż ją do lodówki Pozostaw na kilka godzin i po tym czasie już możesz masę kroić na cukierki. 

Prawda, że proste? Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, albo na coś, co przypomni ci smak dzieciństwa, takie cukierki sprawdza się idealnie. Możesz dodać do nich odrobinę cynamonu lub zamiast cukru waniliowego użyć laski wanilii. 

Więcej o: