Zdawać by się mogło, że wybór odpowiednich sztućców do spożywania jajek to przede wszystkim kwestia savoir-vivre'u oraz dobrego wychowania. Tymczasem sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, a zbliżająca się wielkimi krokami Wielkanoc to dobra okazja, by o tym przypomnieć. Tym bardziej że wtedy najczęściej sięgamy po nieco bardziej odświętną zastawę. Co na ten temat mówi specjalistka?
Irena Kamińśka-Radomska to ekspertka od etykiety oraz savoir-vivre'u, która wiedzą często dzieli się w sieci. Jakiś czas temu pod lupę wzięła sposób, w jaki jemy jajka, oraz wyjaśniła, jak należy to robić, by nie popełnić gafy. Jak wytłumaczyła w opublikowanym nagraniu, najlepiej sięgnąć po zwykłą łyżeczkę metalową, ewentualnie perłową. - Ale absolutnie nie wypada jeść jajka na miękko taką łyżeczką srebrną, bo nie będzie smakowało - zdradziła. Dlaczego?
Nie każdy wie, że srebrna zastawa po kontakcie z jajkiem robi się czarna. Co więcej, w wyniku zachodzącej reakcji chemicznej pojawia się charakterystyczny i nieprzyjemny metaliczny posmak. Oczywiście posiłek wciąż będzie nadawał się do zjedzenia, a, jak donosi noizz.pl, powstały w ten sposób związek nie jest szkodliwy dla zdrowia człowieka, jednak jajko z pewnością sporo straci na smaku. Dlatego nie warto ryzykować.
PORADA! Tak ubrudzoną zastawę możesz doczyścić z pomocą sody oczyszczonej. Rozpuść ją w wodzie, następnie włóż sztućce i poczekaj. Sprawdzi się też kąpiel w napoju typu cola. Po wszystkim porządnie wypłucz pod bieżącą wodą i wypoleruj miękką ściereczką.
Jeśli zależy ci na tym, aby jeść jajka zgodnie z etykietą, specjalistka przygotowała kilka innych porad. W przypadku opcji na twardo, na przykład z majonezem lub wędliną, możesz używać zarówno widelca i noża, jak i samego widelca. Natomiast jeśli chodzi o jajecznicę, to zdecydowanie powinien wystarczyć ci sam widelec, bo w końcu nie ma w niej nic, co wymagałoby krojenia. Chyba że przyrządzasz jajecznicę z dodatkiem plastrów boczku lub innych, większych dodatków. Tu bez obaw możesz z niego skorzystać.
Przy okazji warto wspomnieć, że kurze jajka to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Jak informuje zdrowie.gazeta.pl, w jednej sztuce znajdziesz nawet sześć g pełnowartościowego białka, sporą dawkę witaminy A oraz innych (E, D, B12, B9, czyli kwasu foliowego), a także luteiny. Ponadto zawierają selen, fosfor i cholinę, która wspiera funkcjonowanie mózgu. Dlatego koniecznie powinny znaleźć się w twojej diecie. Jak przyrządzone jajka lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.