Owsianki i jajka to jedne z najlepszych pomysłów na śniadanie. Na długo zapewniają uczucie sytości, dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami i bez problemu wytrzymujemy do obiadu. Przyjęło się, że na śniadanie zjada się albo jedno (z czego owsiankę zazwyczaj na słodko), albo drugie. A co, gdyby tak połączyć ze sobą te dwie potrawy i zrobić owsiankę z jajkiem sadzonym? Okazuje się, że bardzo lubią swoje towarzystwo i świetnie razem smakują.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Płatki przesypujemy do niedużego garnka. Wlewamy dwa razy więcej wody, zagotowujemy i gotujemy na niedużym ogniu przez ok. 6-7 minut. Płatki trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypaliły. Po ugotowaniu przekładamy do miseczki i mieszamy z wybranym nabiałem. Na tym etapie można doprawić solą i pieprzem.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki. Na owsiance układamy listki szpinaku, a na nich pomidorki. Jajko lub jajka smażymy na patelni na odrobinie oleju. Przekładamy na wierzch owsianki. Posypujemy je solą, pieprzem i opcjonalnie płatkami chili. Na koniec dekorujemy posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Wskazówka: Do owsianki można też użyć innych dodatków. Dobrze sprawdzą się awokado, rzodkiewka, czerwona papryka, a także pestki dyni lub słonecznika. Jeśli chcesz, możesz też zrobić owsiankę na mleku zamiast na wodzie. Będzie nieco bardziej kaloryczna, ale zyska również więcej smaku.
To dobre źródło pełnowartościowego białka. Dostarczają nam też ważnych witamin: A, D, E oraz z grupy B. Pierwsza z nich pozytywnie wpływa na wzrok, druga wspiera zdrowie kości i jest niezbędnym elementem prawidłowo funkcjonującej gospodarki wapniowo-fosforanowej. Z kolei witamina E to cenny przeciwutleniacz. W przypadku witamin z grupy B w jajkach mamy do czynienia z kwasem foliowym, który jest bardzo ważny zwłaszcza dla kobiet w ciąży, oraz z B12, która utrzymuje w dobrej kondycji komórki nerwowe.
Jajka zawierają również sporo fosforu, selenu oraz choliny, która jest niezwykle istotna dla naszego organizmu. Wspiera zdrowie mózgu, ponieważ zmniejsza ryzyko zachorowania na demencję oraz poprawia pamięć długotrwałą. Mleko i jajka są najbogatszymi źródłami żywieniowymi tego związku.