Kasza i ryż to produkty, których nie może zabraknąć w naszej kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich wielu obiadowych dań. Często wykorzystywane są więc w sałatkach, zupach i jako dodatek. Szczególną popularnością cieszy się ryż w woreczkach. Powszechnie uznawany jest za łatwiejszy do ugotowania. Może się jednak wiązać się z ryzykiem, które warto rozważyć.
To cenne źródło węglowodanów złożonych, które stanowią podstawę naszej energii. W ryżu znajduje się również potas, magnez, żelazo i cynk. Zapominamy jednak o jednym ważnym szczególe, który szybko może zmienić ten ważny dla zdrowia produkt w coś szkodliwego. Jak czytamy na stronie dietetycy.org.pl, to "w jaki sposób jest zapakowana nasza żywność i w jakiej formie dochodzi do jej obróbki termicznej, ma bardzo istotne znaczenie dla naszego organizmu".
Wybierając produkty w woreczkach, kierujemy się zazwyczaj wygodą i prostotą przygotowania. Mało kto wie, że gotowanie ich wiąże się z ryzykiem. Chodzi przede wszystkim o Bisfenol A (BPA), który używany jest w produkcji plastiku. Jakie zagrożenie stanowi? Jak tłumaczy Europejska Agencja Środowiska może przenikać do żywności, wpływając negatywnie na zdrowie w tym płodność oraz odporność. Przypomina jeden z ludzkich hormonów - estrogen, przyczyniając się do zaburzeń hormonalnych, zwiększenia ryzyka rozwoju nowotworów, otyłości oraz chorób serca.
Warto więc poważnie zastanowić się, czy wygoda naprawdę powinna być ważniejsza od naszego zdrowia. Lepiej podczas zakupów wybieraj produkty pakowane luzem. Nie musisz obawiać się procesu gotowania ryżu bez woreczków, gdyż jest on banalnie prosty. Wystarczy postępować krok po kroku: