• Link został skopiowany

Masa ludzi wciąż go je. Taki ryż to trutka. Trzy razy pomyśl, zanim wrzucisz go do garnka

Czy ryż jest toksyczny po ugotowaniu? Większość z nas wybiera ten rodzaj, uważając go za łatwiejszy do przygotowania, nie zdając sobie sprawy z jego potencjalnych szkodliwości. Gdy tylko poznasz prawdę, może okazać się, że szybko zmienisz nawyki kulinarne.
gotowanie ryżu
David Taljat / Getty Images/istock.com

Kasza i ryż to produkty, których nie może zabraknąć w naszej kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich wielu obiadowych dań. Często wykorzystywane są więc w sałatkach, zupach i jako dodatek. Szczególną popularnością cieszy się ryż w woreczkach. Powszechnie uznawany jest za łatwiejszy do ugotowania. Może się jednak wiązać się z ryzykiem, które warto rozważyć.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Czy ryż jest toksyczny po ugotowaniu? Takie zachowanie może być niebezpieczne dla zdrowia

To cenne źródło węglowodanów złożonych, które stanowią podstawę naszej energii. W ryżu znajduje się również potas, magnez, żelazo i cynk. Zapominamy jednak o jednym ważnym szczególe, który szybko może zmienić ten ważny dla zdrowia produkt w coś szkodliwego. Jak czytamy na stronie dietetycy.org.pl, to "w jaki sposób jest zapakowana nasza żywność i w jakiej formie dochodzi do jej obróbki termicznej, ma bardzo istotne znaczenie dla naszego organizmu".

Wybierając produkty w woreczkach, kierujemy się zazwyczaj wygodą i prostotą przygotowania. Mało kto wie, że gotowanie ich wiąże się z ryzykiem. Chodzi przede wszystkim o Bisfenol A (BPA), który używany jest w produkcji plastiku. Jakie zagrożenie stanowi? Jak tłumaczy Europejska Agencja Środowiska może przenikać do żywności, wpływając negatywnie na zdrowie w tym płodność oraz odporność. Przypomina jeden z ludzkich hormonów - estrogen, przyczyniając się do zaburzeń hormonalnych, zwiększenia ryzyka rozwoju nowotworów, otyłości oraz chorób serca.

Ryż w plastikowych woreczkach
Ryż w plastikowych woreczkach Fot. istockphoto.com/ autor MarianVejcik

Jak gotować ryż bez woreczków? Nie ma w tym nic skomplikowanego

Warto więc poważnie zastanowić się, czy wygoda naprawdę powinna być ważniejsza od naszego zdrowia. Lepiej podczas zakupów wybieraj produkty pakowane luzem. Nie musisz obawiać się procesu gotowania ryżu bez woreczków, gdyż jest on banalnie prosty. Wystarczy postępować krok po kroku:

  1. Odmierz potrzebną ilość ryżu i dodaj 2 razy więcej wody.
  2. Dokładnie przepłucz ziarna, aż woda będzie czysta.
  3. Zagotuj wodę, wsyp ryż i po ponownym wrzeniu zmniejsz ogień, przykrywając garnek.
  4. Gotuj przez 10-15 minut, a potem odstaw na 5-10 minut, by ryż wchłonął resztki wilgoci.
Więcej o: