Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Zastosuj dwie kluczowe zasady

Gdy przyrządzamy obiad z dodatkiem warzyw, nie raz pada pytanie, jak długo gotować brukselkę i co zrobić, żeby nie była gorzka. Znamy jednak dwa kluczowe patenty na uzyskanie idealnego smaku oraz wiemy, ile czasu poświęcić na przygotowanie pysznych kapustek.
Zobacz wideo Myślisz o powiększeniu rodziny? Jedz brukselkę. Poprawia płodność!

Gorzka i twarda brukselka lub zbyt rozgotowana to zmora wielu gospodyń i kucharzy. Dlatego nic dziwnego, że coraz częściej zastanawiamy się, jak długo gotować brukselkę i co zrobić, aby smakowała perfekcyjnie. Na szczęście sprawdzone domowe sposoby pomogą w rozwiązaniu problemu.

Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

Podstawowym błędem popełnianym podczas gotowania brukselki jest niewłaściwe oczyszczenie warzyw. W pierwszej kolejności należy usunąć wierzchnie listki. Nie tylko w przypadku zwiędniętych czy lekko zżółkniętych warstw. Pozbycie się kilku liści sprawi, że brukselka nie będzie gorzka. 

Po drugie istotny jest także czas gotowania oraz użyte przyprawy. W przypadku gdy nie zjadamy tego rodzaju warzyw zbyt często, pojawia się pytanie, jak długo gotować brukselkę, aby nie była twarda lub zbyt miękka. Wiele zależy od tego, czy korzystamy ze świeżych, czy mrożonych warzyw. 

Świeżą, obraną brukselkę gotujemy od czterech do sześciu minut. Natomiast mrożony produkt wymaga nieco więcej czasu - od siedmiu do ośmiu minut. Kolejną kwestią jest smak brukselki - aby nie była gorzka, należy w trakcie gotowania dodać łyżeczkę cukru.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Pomysł na brukselkę. Z czym jeść tę małą kapustkę?

Brukselka może być przyrządzana na wiele sposobów. Jednym z nich jest ugotowanie warzyw w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i podanie w formie dodatku do obiadu. Lekko słodki smak brukselki sprawia, że idealnie nadaje się do wielu domowych potraw. 

Poniżej wymienimy kilka przykładowych dań z brukselką:

  • brukselka z masłem ziołowym,
  • brukselka z orzechami i szałwią,
  • brukselka pieczona w piekarniku,
  • sałatka brukselki i boczku,
  • makaron w sosie śmietanowym z pieczoną brukselką i kurczakiem,
  • sałatka ziemniaczana z brukselką,
  • zupa jarzynowa,
  • zupa krem z brukselki,
  • zapiekanka warzywna z brukselką.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.