Gorzka i twarda brukselka lub zbyt rozgotowana to zmora wielu gospodyń i kucharzy. Dlatego nic dziwnego, że coraz częściej zastanawiamy się, jak długo gotować brukselkę i co zrobić, aby smakowała perfekcyjnie. Na szczęście sprawdzone domowe sposoby pomogą w rozwiązaniu problemu.
Podstawowym błędem popełnianym podczas gotowania brukselki jest niewłaściwe oczyszczenie warzyw. W pierwszej kolejności należy usunąć wierzchnie listki. Nie tylko w przypadku zwiędniętych czy lekko zżółkniętych warstw. Pozbycie się kilku liści sprawi, że brukselka nie będzie gorzka.
Po drugie istotny jest także czas gotowania oraz użyte przyprawy. W przypadku gdy nie zjadamy tego rodzaju warzyw zbyt często, pojawia się pytanie, jak długo gotować brukselkę, aby nie była twarda lub zbyt miękka. Wiele zależy od tego, czy korzystamy ze świeżych, czy mrożonych warzyw.
Świeżą, obraną brukselkę gotujemy od czterech do sześciu minut. Natomiast mrożony produkt wymaga nieco więcej czasu - od siedmiu do ośmiu minut. Kolejną kwestią jest smak brukselki - aby nie była gorzka, należy w trakcie gotowania dodać łyżeczkę cukru.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Brukselka może być przyrządzana na wiele sposobów. Jednym z nich jest ugotowanie warzyw w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i podanie w formie dodatku do obiadu. Lekko słodki smak brukselki sprawia, że idealnie nadaje się do wielu domowych potraw.
Poniżej wymienimy kilka przykładowych dań z brukselką: