Wielkanocny pasztet bez mięsa. Dodaj do niego takie warzywa, a uzyskasz obłędny smak i idealną konsystencję

Wegetariańskie święta stają się coraz bardziej popularne, a smakowite receptury goszczą w niektórych domach już od dawna. Wielkanocny pasztet bez mięsa to obłędna alternatywa dla klasycznej wersji. Przygotowana z gotowanych warzyw, kaszy i ciekawych dodatków gwarantuje zachwyt gości i piękną prezencję na świątecznym stole.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Święta zbliżają się wielkimi krokami, co za tym idzie, trwają poszukiwania przepisów idealnych i pierwsze przygotowania. Warto zwrócić uwagę na wegetariańskie receptury, które kuszą kolorami i aromatami, a także są o wiele zdrowsze od klasycznych, mięsnych wersji. 

Pasztet bez mięsa, czyli kolorowa wege Wielkanoc 

Pasztet to kultowy przysmak, który często gości na świątecznym stole. Tradycyjna receptura opiera się na mieszance mięs - warto jednak skusić się na nieco lżejszą i o wiele zdrowszą alternatywę. Mowa tu o wegetariańskim przepisie na wielkanocny pasztet. Bez obaw smak i konsystencja to czysta perfekcja, która sprawi, że zapomnisz o klasycznej wersji. 

Wegetariański pasztet świąteczny może bazować na wielu ciekawych produktach, jednak receptura z gotowanymi (najlepiej w rosole) warzywami, kaszą, suszonymi pomidorami i cebulką to prawdziwa rozkosz wszystkich zmysłów. Pasztet pięknie się prezentuje, nie kruszy się, jest kremowy i delikatny, a smakuje dużo lepiej niż ten przygotowany z mięsa. 

Zobacz wideo Pasztet z jajek idealny na Wielkanoc [HAPS VEGE]

Wielkanocny pasztet bez mięsa - wege klasyk z warzyw i kaszy

Składniki: 

  • 100 g kaszy pęczak, 
  • 400 g warzyw z rosołu (marchew, pietruszka, seler),
  • 400 g cebuli,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 50 g suszonych pomidorów,
  • 60 ml oleju rzepakowego,
  • 100 g płatków owsianych,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka ostra,
  • czosnek suszony. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od ugotowania kaszy. 
  2. Kolejnym krokiem jest pokrojenie cebuli w piórka i podsmażenie na złoty kolor. 
  3. Pomidory suszone kroimy w cienkie paseczki, fasolę odcedzamy z zalewy, a płatki owsiane mielimy na mączkę. Z kolei kaszę przekładamy do miski, podlewamy olejem i blendujemy.
  4. Dodajemy ugotowane warzywa, pokrojone na kawałki, cebulę, natkę i fasolę. Blendujemy składniki na kremowy mus. Na koniec dodajemy zmielone płatki owsiane, pomidory i wszystkie przyprawy. 
  5. Tak powstałą masę wyrabiamy rękoma, doprawiamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Pasztet pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny. Następnie studzimy, kroimy w plastry i serwujemy na estetycznym półmisku. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA