• Link został skopiowany

Zafunduj ziemniaczkom kąpiel przed pieczeniem. Frytki będą chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku

Chrupiąca skórka, maślany środek - brzmi jak marzenie? Frytki z piekarnika też mogą takie być. Co zrobić, żeby były idealne? Wystarczy jeden prosty zabieg i dwa dodatki do gotowania, by osiągnąć idealny efekt.
Frytki z piekarnika
Frytki z piekarnika, Fot. Marta Dabrowska / iStock

Idealne frytki z piekarnika zaczynają się… w sklepie. Wybór odpowiednich ziemniaków to klucz do sukcesu. Perfekcję pozwolą osiągnąć mączyste, typu C. Przed wysypaniem na blaszkę pokrojonych w słupki ziemniaczków warto poświęcić im chwilę: wrzucić do garnka i chwilę zagotować.

Zobacz wideo Czy jedzenie ziemniaków i pieczywa tuczy? Michał Wrzosek rozwiewa wątpliwości [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]

Czy frytki trzeba gotować przed pieczeniem? Efekt wart jest chwili zachodu

Żeby mieć pewność, że frytki będą smaczniejsze i nie rozwalą się w gorącej wodzie, warto do garnka wlać łyżkę octu i wrzucić dwa listki laurowe. To nie zaważy na smaku, a jedynie sprawi, że ziemniaki "zamkną" się i po upieczeniu będą bosko chrupiące na zewnątrz i aksamitne w środku.

Jak zrobić frytki w piekarniku? Ten sposób to gwarancja najlepszego smaku

Do przygotowania idealnych frytek z piekarnika będziesz potrzebować:

  • ok. 0,5 kg mączystych ziemniaków
  • 1 łyżka octu (można użyć octu jabłkowego)
  • olej roślinny (1-2 łyżki, można pominąć)
  • sól, 2 listki laurowe, ulubione przyprawy

Sposób wykonania:

  1. W garnku zagotuj wodę z solą, odrobiną octu i listkami laurowymi. Ziemniaki obierz i pokrój w równe słupki.
  2. Pokrojone frytki wrzuć na wrzątek. Gotuj przez chwilę, aż słupki staną się delikatnie giętkie. Następnie odcedź je z wody i delikatnie osusz na ręczniku papierowym. 
  3. Blaszkę wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia i lekko nasmaruj olejem. 
  4. Frytki włóż do miski, dodaj łyżkę oleju i oprósz delikatnie ulubionymi przyprawami. Potrząśnij miską kilka razy, by składniki się wymieszały. 
  5. Frytki wysyp na blaszkę do pieczenia. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz je przez 20 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 200 stopni i włącz termoobieg. Piecz przez 5-7 minut. 
  6. Frytki podawaj z ketchupem, sosem belgijskim lub jako dodatek do obiadu.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: