• Link został skopiowany

Najlepszy do hot dogów, frytek i kanapek. Jak zrobić sos tysiąca wysp? Weź ostry nóż

Sos tysiąca wysp to, zaraz obok ketchupu i sosu czosnkowego, najczęściej wybierany dodatek do hot dogów i zapiekanek na stacjach benzynowych i w budkach z fast foodami. Ma różowo-pomarańczowy kolor, słono-słodko-kwaśny smak i naprawdę smakuje nieźle. Jednak wersja domowa sosu tysiąca wysp jest naprawdę dużo pyszniejsza. Jego zrobienie jest bardzo łatwe, ale oprócz dobrej jakości majonezu przyda się naprawdę ostry nóż.
Burger z domowym sosem tysiąca wysp
The Image Party /Shutterstock

Sos tysiąca wysp jest idealny prawie do wszystkiego. Nie tylko do wspominanych już hot dogów i zapiekanek, lecz także do domowych burgerów, kanapek, sałatek oraz grillowanego mięsa, zwłaszcza krewetek lub kalmarów. Niektórym wydaje się, że to po prostu majonez wymieszany z ketchupem. Otóż nie, moi drodzy, oprócz majonezu i ketchupu są jeszcze inne, bardzo ważne dodatki, które trzeba posiekać tak drobno, jak tylko można. Bardzo drobna kostka cebulki i ogórków powinna być ledwo wyczuwalna, jednak sprawi, że sos będzie miał przyjemną teksturę. To chwila roboty, ale gwarantuję, że od razu poczujesz różnicę między domowym sosem, a tym sprzedawanym w dużych butlach dla lokali gastronomicznych. 

Zobacz wideo Dużo lepsza niż sklepowa. Tak zrobisz domową musztardę

Domowy sos tysiąca wysp. Milion razy lepszy od tego z budek z zapiekankami

Składniki:

  • 1 szklanka majonezu dobrej jakości, 
  • 3 łyżki ketchupu, 
  • płaska łyżka octu winnego, 
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki, 
  • odrobina ostrej papryczki, 
  • 2 małe korniszony, 
  • 2 kawałki marynowanej papryki, 
  • 1 cebulka szalotka, 
  • płaska łyżeczka cukru, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Domowy sos tysiąca wysp - sposób wykonania:

  1. Przygotuj ostry nóż i zajmij się krojeniem dodatków. Ogórki, paprykę i cebulkę posiekaj w kostkę o wymiarach mniej więcej 2 mm x 2 mm, będzie to czasochłonne, ale warto. 
  2. Do miseczki przełóż majonez i dodaj ketchup. Następnie dodaj posiekane dodatki i wymieszaj. Teraz czas na przyprawy. Papryki powinno być sporo i powinna być dość mocno wyczuwalna. Jeśli używasz ketchupu pikantnego, uważaj z ilością ostrej papryki. 
  3. Wlej ocet, najlepiej sprawdzi się ocet z białego wina, ale równie dobry będzie ocet jabłkowy. Dodaj do smaku trochę cukru oraz soli i pieprzu. Wymieszaj i odstaw na chwilę do lodówki, by sos "nabrał mocy".

Ciekawostka: Mnóstwo osób błędnie myśli, że sos tysiąca wysp pochodzi z Japonii. Prawda jest inna, bowiem powstał w regionie Tysiąca Wysp, który znajduje się na pograniczu USA i Kanady. Właśnie tam mieszkała twórczyni tego popularnego sosu - Sophia LaLonde.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: