Jak pozbyć się mocnego smaku cebuli? Nie musisz kombinować i więcej cierpieć, bo wystarczy kilka prostych trików. Dzięki nim i krojenie, i jedzenie będzie o wiele przyjemniejsze.
Krojenie cebuli, fot. GCaptureExifMM* / iStock
REKLAMA
REKLAMA
Czasem gdy chcemy dodać pokrojoną cebulę do jakiegoś dania, okazuje się, że warzywo ma mocno ostry smak i intensywny zapach, który drażni. Nic nie jest jednak stracone, bo możesz złagodzić je prostymi domowymi trikami. Sprawdź, co będzie ci potrzebne, a problem szybko odejdzie w zapomnienie.
REKLAMA
Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie
Jak pozbyć się ostrości cebuli? Pięć trików i problem z głowy
Warto wiedzieć, że im młodsza cebula, tym intensywniejszy jej smak. Łzawienie podczas krojenia warzywa jest naturalne, a wszystko dzięki ulatniającym się związkom siarki. I smak, i aromat można łatwo zneutralizować. Czego potrzebujesz?
Cukru. Wystarczy oprószyć cebulę i zostawić na kilka minut.
Gorącej wody lub mleka. Mocz warzywo przez trzy minuty, a będzie delikatniejsze.
Wody z kostkami lodu. Wystarczy moczyć cebulę przez 10 minut.
Zamrażarki. Włóż warzywo do niej na 15 minut, a szybko straci ostrość.
Soku z cytryny. Kilka kropel wystarczy, by zneutralizować zapach i smak.
Te same triki pomogą też, by oczy nie piekły podczas krojenia.
Krojenie cebuliFot. iStock, Pridannikov
Jak zrobić ciasto do krążków cebulowych? Danie, które uwielbia każdy
Jeśli lubisz cebulę, warto co jakiś czas wyczarować krążki cebulowe, które będą hitem na każdej imprezie lub sprawdzą się jako przekąska do oglądania filmu. Przygotowanie ciasta i smażenie nie jest trudne. Czego potrzebujesz?
Składniki:
2 średnie cebule;
5 łyżek mąki pszennej i kilka szczypt do obsypania cebuli;
pół szklanki mleka;
pół szklanki bułki tartej;
jajko;
łyżeczka proszku do pieczenia;
przyprawy: sól, słodka papryka;
olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia. Dodaj jajko, mleko i przyprawy. Wymieszaj rózgą lub mikserem, by uzyskać jednolitą konsystencję.
Obierz cebule i pokrój na plastry, oddziel każdy krążek. Obsyp je niewielką ilością mąki.
Rozgrzej olej w garnku do 165 stopni Celsjusza.
Zanurzaj każdy krążek w cieście, następnie smaż na złoto z obu stron.
Przełóż krążki na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!