Polska kuchnia nie może się bez niej obyć. Warzywo cechuje się ostrym oraz wyrazistym aromatem i doskonale podkręca smak dania. Która cebula jest najzdrowsza - żółta, biała czy czerwona? Każda z nich ma unikalne właściwości, ale to ta ostatnia bije inne na głowę.
Nie wszyscy wiedzą, że najzdrowszym gatunkiem jest cebula czerwona. Dietetyczka Diana Łopatka na łamach dietetycy.org.pl wyjaśniła, że ta odmiana najwięcej wartości odżywczych.
Cebula czerwona różni się od białej nie tylko smakiem, ale także zawartością substancji bioaktywnych. Zawiera więcej antocyjanów i flawonoli. [...] Ma najsilniejsze działanie przeciwnowotworowo właśnie dzięki wyższej zawartości kwercetyny i antocyjanów.
Jest bogata w błonnik pokarmowy, który przyspiesza metabolizm i poprawia procesy trawienne, a dodatkowo stanowi źródło przeciwutleniaczy, wapnia, magnezu, potasu, witaminy E oraz tych z grupy B. Zawiera też fruktany, które są uznawane za naturalny prebiotyk.
Cebulę czerwoną najlepiej jeść na surowo, a wówczas nie stracimy cennych składników odżywczych. Można ją dorzucać na kanapki, ale dobrze sprawdzi się również w sałatkach. Idealnie komponuje się z produktami o słodko-kwaśnym smaku. Powinny się jej jednak wystrzegać osoby z zespołem jelita drażliwego i refluksem żołądkowym, ponieważ jest dość ciężkostrawna. Cebuli lepiej unikać także przy alergiach i w przypadku przyjmowania leków rozrzedzających krew.
Pamiętaj, że to warzywo najlepiej trzymać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Może to być piwnica lub spiżarnia, gdzie temperatura oscyluje od 10 do 15 stopni Celsjusza. Cebula niestety szybko pleśnieje, więc lepiej unikaj przechowywania jej w foliowych torebkach i miejscach narażonych na wilgoć. Po obraniu można ją włożyć do lodówki, a zachowa świeżość nawet do siedmiu dni. Którą cebulę jesz najczęściej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.