-
Haps
-
Jak przygotować
- Ten dodatek doda ogórkom charakteru. Nie żałuj go, a będziesz je jeść do każdego posiłku
Ten dodatek doda ogórkom charakteru. Nie żałuj go, a będziesz je jeść do każdego posiłku
Przyrządzanie przetworów to ważne wydarzenie w każdym domu. W ten sposób przygotowujemy się na okres jesienno-zimowy. Zazwyczaj robi się standardowe ogórki z zalewą, lecz ta propozycja to coś całkiem innego. Jedna łyżka konkretnej przyprawy kompletnie zmienia smak warzyw.
Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej
Ogórki to warzywo, które je się pod różnymi postaciami. Robi się z nich sałatki, układa na kanapkach, a latem robi się z nich przetwory. Zazwyczaj zamyka się je w słoikach, lecz istnieje metoda, która nie wymaga ich wykorzystania. Są to tzw. ogórki na sucho, które zamyka się foliowych woreczkach. Jest to dużo szybszy sposób, a ogórki można spożywać już po kilku godzinach przechowywania w lodówce. Aby smak warzyw był jeszcze głębszy, polecamy dodać do nich płatki chili i ostrą paprykę w proszku. Dzięki temu uzyskasz lekko pikantny posmak.
Przepis na ogórki małosolne na ostro wykonywane metodą na sucho
Składniki:
- 1,5 kg ogórków,
- sól kamienna do przetworów,
- pęczek świeżego kopru,
- 2 główki czosnku,
- szczypta soli,
- pieprz,
- płatki chili,
- łyżka ostrej papryki mielonej,
- liście laurowe,
- ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
- Ogórki dokładnie przemyj i oczyść, w razie potrzeby odetnij końcówki. Podziel je na trzy równe części i umieść w woreczkach.
- Następnie do każdego woreczka wsyp po jednej kopiastej łyżce soli do przetworów. Dodaj również po szczypcie płatków chili i obfitą ilość ostrej papryki.
- Pęczek kopru również przemyj i osusz. Kolejnym krokiem jest posiekanie go na drobno. Wrzuć go po równo do woreczków.
- Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. Również wrzuć go do woreczków. Dodaj także kilka liści laurowych, ziele angielskie i pieprz według uznania.
- Każdy woreczek dokładnie zawiń i zawiąż, pamiętaj jednak aby nie wypuszczać z nich powietrza. Następnie energicznie potrząsaj, by wszystkie składniki mogły się z sobą połączyć.
- Tak przygotowane ogórki włóż do lodówki najlepiej na kilka następnych godzin. Co jakiś czas przemieszaj ich zawartość.
- Po kilku godzinach ogórki powinny puścić soki, a także staną się miękkie. W tym momencie można otworzyć woreczki. Są one również gotowe do spożycia.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl