Przyrządzanie przetworów to ważne wydarzenie w każdym domu. W ten sposób przygotowujemy się na okres jesienno-zimowy. Zazwyczaj robi się standardowe ogórki z zalewą, lecz ta propozycja to coś całkiem innego. Jedna łyżka konkretnej przyprawy kompletnie zmienia smak warzyw.
istock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej
Ogórki to warzywo, które je się pod różnymi postaciami. Robi się z nich sałatki, układa na kanapkach, a latem robi się z nich przetwory. Zazwyczaj zamyka się je w słoikach, lecz istnieje metoda, która nie wymaga ich wykorzystania. Są to tzw. ogórki na sucho, które zamyka się foliowych woreczkach. Jest to dużo szybszy sposób, a ogórki można spożywać już po kilku godzinach przechowywania w lodówce. Aby smak warzyw był jeszcze głębszy, polecamy dodać do nich płatki chili i ostrą paprykę w proszku. Dzięki temu uzyskasz lekko pikantny posmak.
REKLAMA
Przepis na ogórki małosolne na ostro wykonywane metodą na sucho
Składniki:
1,5 kg ogórków,
sól kamienna do przetworów,
pęczek świeżego kopru,
2 główki czosnku,
szczypta soli,
pieprz,
płatki chili,
łyżka ostrej papryki mielonej,
liście laurowe,
ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie przemyj i oczyść, w razie potrzeby odetnij końcówki. Podziel je na trzy równe części i umieść w woreczkach.
Następnie do każdego woreczka wsyp po jednej kopiastej łyżce soli do przetworów. Dodaj również po szczypcie płatków chili i obfitą ilość ostrej papryki.
Pęczek kopru również przemyj i osusz. Kolejnym krokiem jest posiekanie go na drobno. Wrzuć go po równo do woreczków.
Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. Również wrzuć go do woreczków. Dodaj także kilka liści laurowych, ziele angielskie i pieprz według uznania.
Każdy woreczek dokładnie zawiń i zawiąż, pamiętaj jednak aby nie wypuszczać z nich powietrza. Następnie energicznie potrząsaj, by wszystkie składniki mogły się z sobą połączyć.
Tak przygotowane ogórki włóż do lodówki najlepiej na kilka następnych godzin. Co jakiś czas przemieszaj ich zawartość.
Po kilku godzinach ogórki powinny puścić soki, a także staną się miękkie. W tym momencie można otworzyć woreczki. Są one również gotowe do spożycia.