Ten dodatek doda ogórkom charakteru. Nie żałuj go, a będziesz je jeść do każdego posiłku

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Przyrządzanie przetworów to ważne wydarzenie w każdym domu. W ten sposób przygotowujemy się na okres jesienno-zimowy. Zazwyczaj robi się standardowe ogórki z zalewą, lecz ta propozycja to coś całkiem innego. Jedna łyżka konkretnej przyprawy kompletnie zmienia smak warzyw.
Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Ogórki to warzywo, które je się pod różnymi postaciami. Robi się z nich sałatki, układa na kanapkach, a latem robi się z nich przetwory. Zazwyczaj zamyka się je w słoikach, lecz istnieje metoda, która nie wymaga ich wykorzystania. Są to tzw. ogórki na sucho, które zamyka się foliowych woreczkach. Jest to dużo szybszy sposób, a ogórki można spożywać już po kilku godzinach przechowywania w lodówce. Aby smak warzyw był jeszcze głębszy, polecamy dodać do nich płatki chili i ostrą paprykę w proszku. Dzięki temu uzyskasz lekko pikantny posmak. 

Przepis na ogórki małosolne na ostro wykonywane metodą na sucho

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków,
  • sól kamienna do przetworów,
  • pęczek świeżego kopru,
  • 2 główki czosnku,
  • szczypta soli,
  • pieprz,
  • płatki chili,
  • łyżka ostrej papryki mielonej,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie przemyj i oczyść, w razie potrzeby odetnij końcówki. Podziel je na trzy równe części i umieść w woreczkach.
  2. Następnie do każdego woreczka wsyp po jednej kopiastej łyżce soli do przetworów. Dodaj również po szczypcie płatków chili i obfitą ilość ostrej papryki.
  3. Pęczek kopru również przemyj i osusz. Kolejnym krokiem jest posiekanie go na drobno. Wrzuć go po równo do woreczków.
  4. Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. Również wrzuć go do woreczków. Dodaj także kilka liści laurowych, ziele angielskie i pieprz według uznania.
  5. Każdy woreczek dokładnie zawiń i zawiąż, pamiętaj jednak aby nie wypuszczać z nich powietrza. Następnie energicznie potrząsaj, by wszystkie składniki mogły się z sobą połączyć.
  6. Tak przygotowane ogórki włóż do lodówki najlepiej na kilka następnych godzin. Co jakiś czas przemieszaj ich zawartość.
  7. Po kilku godzinach ogórki powinny puścić soki, a także staną się miękkie. W tym momencie można otworzyć woreczki. Są one również gotowe do spożycia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:

Komentarze (0)

Ten dodatek doda ogórkom charakteru. Nie żałuj go, a będziesz je jeść do każdego posiłku

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).