Ten dodatek doda ogórkom charakteru. Nie żałuj go, a będziesz je jeść do każdego posiłku

Przyrządzanie przetworów to ważne wydarzenie w każdym domu. W ten sposób przygotowujemy się na okres jesienno-zimowy. Zazwyczaj robi się standardowe ogórki z zalewą, lecz ta propozycja to coś całkiem innego. Jedna łyżka konkretnej przyprawy kompletnie zmienia smak warzyw.
Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Ogórki to warzywo, które je się pod różnymi postaciami. Robi się z nich sałatki, układa na kanapkach, a latem robi się z nich przetwory. Zazwyczaj zamyka się je w słoikach, lecz istnieje metoda, która nie wymaga ich wykorzystania. Są to tzw. ogórki na sucho, które zamyka się foliowych woreczkach. Jest to dużo szybszy sposób, a ogórki można spożywać już po kilku godzinach przechowywania w lodówce. Aby smak warzyw był jeszcze głębszy, polecamy dodać do nich płatki chili i ostrą paprykę w proszku. Dzięki temu uzyskasz lekko pikantny posmak. 

Przepis na ogórki małosolne na ostro wykonywane metodą na sucho

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków,
  • sól kamienna do przetworów,
  • pęczek świeżego kopru,
  • 2 główki czosnku,
  • szczypta soli,
  • pieprz,
  • płatki chili,
  • łyżka ostrej papryki mielonej,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie przemyj i oczyść, w razie potrzeby odetnij końcówki. Podziel je na trzy równe części i umieść w woreczkach.
  2. Następnie do każdego woreczka wsyp po jednej kopiastej łyżce soli do przetworów. Dodaj również po szczypcie płatków chili i obfitą ilość ostrej papryki.
  3. Pęczek kopru również przemyj i osusz. Kolejnym krokiem jest posiekanie go na drobno. Wrzuć go po równo do woreczków.
  4. Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. Również wrzuć go do woreczków. Dodaj także kilka liści laurowych, ziele angielskie i pieprz według uznania.
  5. Każdy woreczek dokładnie zawiń i zawiąż, pamiętaj jednak aby nie wypuszczać z nich powietrza. Następnie energicznie potrząsaj, by wszystkie składniki mogły się z sobą połączyć.
  6. Tak przygotowane ogórki włóż do lodówki najlepiej na kilka następnych godzin. Co jakiś czas przemieszaj ich zawartość.
  7. Po kilku godzinach ogórki powinny puścić soki, a także staną się miękkie. W tym momencie można otworzyć woreczki. Są one również gotowe do spożycia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: