Letni chłodnik z awokado - zupa o nietypowym smaku. Idealna nie tylko na upalne dni

Chłodnik z awokado to znakomite rozwiązanie na letni obiad. W towarzystwie odpowiednich dodatków jest nie tylko pyszny, ale i wspaniale wygląda. W artykule znajdziesz trzy przepisy, obok których nie przejdziesz obojętnie.

Chłodnik z awokado i ogórka - zimna zupa z dodatkiem soczystej limonki i mięty

Chłodnik z ogórków i awokado charakteryzuje się dużą lekkością. Kolejną zaletą zupy jest to, że podawana w schłodzonej wersji pomaga w upalne dni. Przygotowanie chłodnika jest proste, dlatego też z powodzeniem mogą wykonać go także początkujący. Pierwszy przepis znajdziecie poniżej:

Chłodnik ogórkowy z awokado - receptura krok po kroku:

Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • około 300-350 g jogurtu greckiego
  • sok z połówki limonki
  • odrobina czerwonej cebuli
  • odrobina miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 garści mięty
  • zimna woda mineralna
  • sól, pieprz - do smaku

Wykonanie:

  1. Składniki schłodź w lodówce.
  2. Umyj dokładnie ogórki.
  3. Następnie osusz je. Pozbądź się końcówek.
  4. Obierz ze skórki.
  5. Awokado umyj, usuń pestkę. Wybierz miąższ.
  6. Cebulę obierz i posiekaj.
  7. Umieść wszystkie składniki w blenderze. Całość dokładnie zmiksuj.

Chłodnik na kefirze z awokado - bardzo szybki przepis. Danie na ostatnią chwilę

Chłodnik na kefirze z awokado to zupa dla zabieganych. Jeżeli szukacie przepisu na szybką zupę, a do tego treściwą, to ten chłodnika z kefirem jest zdecydowanie dla Was. Przepis na smaczną zupę znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • 500 ml kefiru wysokiej jakości
  • 1 awokado
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • kilka rzodkiewek
  • 2 liście sałaty 
  • koper
  • szczypior
  • 1-2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Rzodkiewki umyj i zetrzyj na tarce.
  2. Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
  3. Awokado umyj, usuń pestkę. Wybierz miąższ i rozgnieć go widelcem.
  4. Umieść powyższe składniki w misce.
  5. Sałatę umyj i posiekaj na drobno.
  6. Dodaj umyte i posiekane zioła.
  7. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  8. Dołóż kefir.
  9. Dopraw do smaku przyprawami.
  10. Wszystko wymieszaj. Ewentualnie możesz zblendować wszystkie składniki dla uzyskania aksamitnej konsystencji. Następnie schłódź chłodnik w lodówce.

Chłodnik z awokado - Thermomix zrobi go za Ciebie

Pyszny chłodnik z awokado można zrobić także z pomocą Thermomixa. Prosty przepis na to danie znajdziecie poniżej. 

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 ogórki
  • około 2 szklanek kefiru
  • pęczek szczypiorku + koperku
  • 1 jogurt grecki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • ulubione przyprawy
  • 3-4 jaja

Wykonanie:

  1. Umyj koper i umieść go w naczyniu miksującym. Rozdrobnij 5s / obr. 8.
  2. Dalej dołóż umyte rzodkiewki, czosnek, umyte ogórki i miąższ z awokado. Całość miksuj przez 15 sekund na obrotach o wartości 5.
  3. W dalszym etapie dolej ocet. Dołóż kefir i jogurt. Dopraw przyprawami.
  4. Całość dokładnie zmiksuj. Proces ten powinien trwać około 60 sekund. Miksowanie należy ustawić na obrotach na poziomie 2.
  5. Tak przyrządzoną zupę odstaw na godzinę do lodówki
  6. W tym czasie ugotuj jajka. Podawaj zupę z jajkami. Całość posyp szczypiorkiem.

Zobacz też: Domowy serek topiony - hit czy kit? Kulinarny przysmak bez szkodliwych składników

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.