Chłodnik z awokado i ogórka - zimna zupa z dodatkiem soczystej limonki i mięty
Chłodnik z ogórków i awokado charakteryzuje się dużą lekkością. Kolejną zaletą zupy jest to, że podawana w schłodzonej wersji pomaga w upalne dni. Przygotowanie chłodnika jest proste, dlatego też z powodzeniem mogą wykonać go także początkujący. Pierwszy przepis znajdziecie poniżej:
Chłodnik ogórkowy z awokado - receptura krok po kroku:
Składniki:
- 1 awokado
- 2 ogórki gruntowe
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- około 300-350 g jogurtu greckiego
- sok z połówki limonki
- odrobina czerwonej cebuli
- odrobina miodu
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 garści mięty
- zimna woda mineralna
- sól, pieprz - do smaku
Wykonanie:
- Składniki schłodź w lodówce.
- Umyj dokładnie ogórki.
- Następnie osusz je. Pozbądź się końcówek.
- Obierz ze skórki.
- Awokado umyj, usuń pestkę. Wybierz miąższ.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Umieść wszystkie składniki w blenderze. Całość dokładnie zmiksuj.
Chłodnik na kefirze z awokado - bardzo szybki przepis. Danie na ostatnią chwilę
Chłodnik na kefirze z awokado to zupa dla zabieganych. Jeżeli szukacie przepisu na szybką zupę, a do tego treściwą, to ten chłodnika z kefirem jest zdecydowanie dla Was. Przepis na smaczną zupę znajdziecie tutaj:
Składniki:
- 500 ml kefiru wysokiej jakości
- 1 awokado
- 2-3 ogórki gruntowe
- kilka rzodkiewek
- 2 liście sałaty
- koper
- szczypior
- 1-2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
- Rzodkiewki umyj i zetrzyj na tarce.
- Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
- Awokado umyj, usuń pestkę. Wybierz miąższ i rozgnieć go widelcem.
- Umieść powyższe składniki w misce.
- Sałatę umyj i posiekaj na drobno.
- Dodaj umyte i posiekane zioła.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Dołóż kefir.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Wszystko wymieszaj. Ewentualnie możesz zblendować wszystkie składniki dla uzyskania aksamitnej konsystencji. Następnie schłódź chłodnik w lodówce.
Chłodnik z awokado - Thermomix zrobi go za Ciebie
Pyszny chłodnik z awokado można zrobić także z pomocą Thermomixa. Prosty przepis na to danie znajdziecie poniżej.
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 ogórki
- około 2 szklanek kefiru
- pęczek szczypiorku + koperku
- 1 jogurt grecki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- ulubione przyprawy
- 3-4 jaja
Wykonanie:
- Umyj koper i umieść go w naczyniu miksującym. Rozdrobnij 5s / obr. 8.
- Dalej dołóż umyte rzodkiewki, czosnek, umyte ogórki i miąższ z awokado. Całość miksuj przez 15 sekund na obrotach o wartości 5.
- W dalszym etapie dolej ocet. Dołóż kefir i jogurt. Dopraw przyprawami.
- Całość dokładnie zmiksuj. Proces ten powinien trwać około 60 sekund. Miksowanie należy ustawić na obrotach na poziomie 2.
- Tak przyrządzoną zupę odstaw na godzinę do lodówki
- W tym czasie ugotuj jajka. Podawaj zupę z jajkami. Całość posyp szczypiorkiem.
Zobacz też: Domowy serek topiony - hit czy kit? Kulinarny przysmak bez szkodliwych składników