• Link został skopiowany

Sos barbecue - sprawdź, jak zrobić idealny domowy sos do dań grillowych i nie tylko

Sos barbecue to jeden z najbardziej popularnych sosów do dań grillowych. Łączy on w sobie smaki kwaśne, słodkie i pikantne. Jego historia prawdopodobnie sięga aż XVII wieku. Nazwa wywodzi się od hiszpańskiego słowa barbacoa lub angielskiego barbecue, co oznacza grill. Sprawdź, jak go przyrządzić.
Sos barbecue - sprawdź, jak zrobić idealny domowy sos do dań grillowych i nie tylko. Zdjęcie ilustracyjne
istock / Angelika Heine

Jak zrobić sos barbecue? Przepisy nie są trudne

Jak zrobić sos barbecue idealny na grilla z przyjaciółmi? To proste! O czym za chwilę przekonacie się sami. Przepisy na sos barbecue mogą różnić się nieco od siebie, co stanowi jeszcze większe kulinarne urozmaicenie. Poniżej jeden z pierwszych sprawdzonych przez nas przepisów.

Sos barbecue - prosty przepis w kilku krokach:

Składniki:

  • 60 ml sosu Worcestershire
  • pół łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • około 2-3 łyżek cukru brązowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka mąki
  • woda do zaprawki

Wykonanie:

  1. Przygotuj składniki.
  2. Przeciśnij czosnek przez praskę.
  3. Umieść wszystkie składniki w rondlu (poza mąką i wodą).
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj. Zagotuj całość na małym ogniu.
  5. Pod koniec gotowania przejdź do wykonania zaprawki na bazie mąki i wody.
  6. Wyrównaj temperaturę i dodaj do sosu. Zagotuj.
  7. Sos jest gotowy.
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Sos barbecue - przepis prosto z urządzenia. Thermomix przyspieszy Twoją pracę

Także z pomocą Thermomixa można przyrządzić sos barbecue. Przepis na domowej roboty sos grillowy zrobi totalną furorę podczas rodzinnych przyjęć. Poniżej prezentujemy bardzo prosty przepis na sos barbecue.

Sos barbecue - przepis na pyszny dodatek do dań grillowych:

Składniki:

  • 80 g cebuli - już pokrojonej w ćwiartki
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • około 300 g ketchupu
  • około 150 g koncentratu pomidorowego
  • 40 ml miodu typ płynnego
  • łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • przyprawy: pieprz czarny, sól, papryka słodka oraz ostra
Sos barbecue - sprawdź, jak zrobić idealny domowy sos do dań grillowych i nie tylko. Zdjęcie ilustracyjne
Sos barbecue - sprawdź, jak zrobić idealny domowy sos do dań grillowych i nie tylko. Zdjęcie ilustracyjneistock / HHLtDave5

Wykonanie:

  1. Do naczynia miksującego wrzuć czosnek i cebulę. Całość rozdrabniaj przez 5 sekund na obrotach o wartości 5.
  2. Następnie dodaj oliwę. Duś całość przez 3 minuty / Varoma / obr.2.
  3. Dodaj pozostałe składniki. Gotuj przez 5 minut w 100 stopniach na obrotach o wartości 1.
  4. Tak przygotowany sos przełóż do wyparzonych i wytartych słoiczków. Zakręć dokładnie i odwróć do góry dnem.

Przepis na karkówkę z sosem barbecue:

Składniki:

  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • około 1,7 kg karkówki
  • około 200 g ketchupu
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżki musztardy
  • około 1-2 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • około 1/3 szklanki wody

Wykonanie:

  1. Cebulę posiekaj na drobno.
  2. Dalej dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Całość zeszklij na patelni.
  4. Dodaj pozostałe składniki - oprócz mięsa. Całość zagotuj.
  5. Gdy marynata ostygnie, zalej nią przygotowane mięso. Odstaw na noc do lodówki.
  6. Umieść mięso z marynatą w rękawie do pieczenia.
  7. Całość piecz przez dwie godziny w temperaturze około 180 stopniach.

Karkówka jest gotowa do spożycia. Można ją podawać ze smażonymi ziemniakami. Oczywiście zawsze warto wzbogacić posiłek o zdrową sałatkę. Goście będą zachwyceni!

Więcej o: