Jak zrobić sos barbecue? Przepisy nie są trudne
Jak zrobić sos barbecue idealny na grilla z przyjaciółmi? To proste! O czym za chwilę przekonacie się sami. Przepisy na sos barbecue mogą różnić się nieco od siebie, co stanowi jeszcze większe kulinarne urozmaicenie. Poniżej jeden z pierwszych sprawdzonych przez nas przepisów.
Sos barbecue - prosty przepis w kilku krokach:
Składniki:
- 60 ml sosu Worcestershire
- pół łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- około 2-3 łyżek cukru brązowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1-2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka mąki
- woda do zaprawki
Wykonanie:
- Przygotuj składniki.
- Przeciśnij czosnek przez praskę.
- Umieść wszystkie składniki w rondlu (poza mąką i wodą).
- Wszystko dokładnie wymieszaj. Zagotuj całość na małym ogniu.
- Pod koniec gotowania przejdź do wykonania zaprawki na bazie mąki i wody.
- Wyrównaj temperaturę i dodaj do sosu. Zagotuj.
- Sos jest gotowy.
Zobacz wideo
Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami
Sos barbecue - przepis prosto z urządzenia. Thermomix przyspieszy Twoją pracę
Także z pomocą Thermomixa można przyrządzić sos barbecue. Przepis na domowej roboty sos grillowy zrobi totalną furorę podczas rodzinnych przyjęć. Poniżej prezentujemy bardzo prosty przepis na sos barbecue.
Sos barbecue - przepis na pyszny dodatek do dań grillowych:
Składniki:
- 80 g cebuli - już pokrojonej w ćwiartki
- 30 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- około 300 g ketchupu
- około 150 g koncentratu pomidorowego
- 40 ml miodu typ płynnego
- łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- przyprawy: pieprz czarny, sól, papryka słodka oraz ostra
Sos barbecue - sprawdź, jak zrobić idealny domowy sos do dań grillowych i nie tylko. Zdjęcie ilustracyjne istock / HHLtDave5
Wykonanie:
- Do naczynia miksującego wrzuć czosnek i cebulę. Całość rozdrabniaj przez 5 sekund na obrotach o wartości 5.
- Następnie dodaj oliwę. Duś całość przez 3 minuty / Varoma / obr.2.
- Dodaj pozostałe składniki. Gotuj przez 5 minut w 100 stopniach na obrotach o wartości 1.
- Tak przygotowany sos przełóż do wyparzonych i wytartych słoiczków. Zakręć dokładnie i odwróć do góry dnem.
Przepis na karkówkę z sosem barbecue:
Składniki:
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- około 1,7 kg karkówki
- około 200 g ketchupu
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżki musztardy
- około 1-2 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki koncentratu
- sól, pieprz, papryka słodka
- około 1/3 szklanki wody
Wykonanie:
- Cebulę posiekaj na drobno.
- Dalej dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość zeszklij na patelni.
- Dodaj pozostałe składniki - oprócz mięsa. Całość zagotuj.
- Gdy marynata ostygnie, zalej nią przygotowane mięso. Odstaw na noc do lodówki.
- Umieść mięso z marynatą w rękawie do pieczenia.
- Całość piecz przez dwie godziny w temperaturze około 180 stopniach.
Karkówka jest gotowa do spożycia. Można ją podawać ze smażonymi ziemniakami. Oczywiście zawsze warto wzbogacić posiłek o zdrową sałatkę. Goście będą zachwyceni!