Sos barbecue - sprawdź, jak zrobić idealny domowy sos do dań grillowych i nie tylko

Sos barbecue to jeden z najbardziej popularnych sosów do dań grillowych. Łączy on w sobie smaki kwaśne, słodkie i pikantne. Jego historia prawdopodobnie sięga aż XVII wieku. Nazwa wywodzi się od hiszpańskiego słowa barbacoa lub angielskiego barbecue, co oznacza grill. Sprawdź, jak go przyrządzić.

Jak zrobić sos barbecue? Przepisy nie są trudne

Jak zrobić sos barbecue idealny na grilla z przyjaciółmi? To proste! O czym za chwilę przekonacie się sami. Przepisy na sos barbecue mogą różnić się nieco od siebie, co stanowi jeszcze większe kulinarne urozmaicenie. Poniżej jeden z pierwszych sprawdzonych przez nas przepisów.

Sos barbecue - prosty przepis w kilku krokach:

Składniki:

  • 60 ml sosu Worcestershire
  • pół łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • około 2-3 łyżek cukru brązowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka mąki
  • woda do zaprawki

Wykonanie:

  1. Przygotuj składniki.
  2. Przeciśnij czosnek przez praskę.
  3. Umieść wszystkie składniki w rondlu (poza mąką i wodą).
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj. Zagotuj całość na małym ogniu.
  5. Pod koniec gotowania przejdź do wykonania zaprawki na bazie mąki i wody.
  6. Wyrównaj temperaturę i dodaj do sosu. Zagotuj.
  7. Sos jest gotowy.
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Sos barbecue - przepis prosto z urządzenia. Thermomix przyspieszy Twoją pracę

Także z pomocą Thermomixa można przyrządzić sos barbecue. Przepis na domowej roboty sos grillowy zrobi totalną furorę podczas rodzinnych przyjęć. Poniżej prezentujemy bardzo prosty przepis na sos barbecue.

Sos barbecue - przepis na pyszny dodatek do dań grillowych:

Składniki:

  • 80 g cebuli - już pokrojonej w ćwiartki
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • około 300 g ketchupu
  • około 150 g koncentratu pomidorowego
  • 40 ml miodu typ płynnego
  • łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • przyprawy: pieprz czarny, sól, papryka słodka oraz ostra

Sos barbecue - sprawdź, jak zrobić idealny domowy sos do dań grillowych i nie tylko. Zdjęcie ilustracyjneSos barbecue - sprawdź, jak zrobić idealny domowy sos do dań grillowych i nie tylko. Zdjęcie ilustracyjne istock / HHLtDave5

Wykonanie:

  1. Do naczynia miksującego wrzuć czosnek i cebulę. Całość rozdrabniaj przez 5 sekund na obrotach o wartości 5.
  2. Następnie dodaj oliwę. Duś całość przez 3 minuty / Varoma / obr.2.
  3. Dodaj pozostałe składniki. Gotuj przez 5 minut w 100 stopniach na obrotach o wartości 1.
  4. Tak przygotowany sos przełóż do wyparzonych i wytartych słoiczków. Zakręć dokładnie i odwróć do góry dnem.

Przepis na karkówkę z sosem barbecue:

Składniki:

  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • około 1,7 kg karkówki
  • około 200 g ketchupu
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżki musztardy
  • około 1-2 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • około 1/3 szklanki wody

Wykonanie:

  1. Cebulę posiekaj na drobno.
  2. Dalej dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Całość zeszklij na patelni.
  4. Dodaj pozostałe składniki - oprócz mięsa. Całość zagotuj.
  5. Gdy marynata ostygnie, zalej nią przygotowane mięso. Odstaw na noc do lodówki.
  6. Umieść mięso z marynatą w rękawie do pieczenia.
  7. Całość piecz przez dwie godziny w temperaturze około 180 stopniach.

Karkówka jest gotowa do spożycia. Można ją podawać ze smażonymi ziemniakami. Oczywiście zawsze warto wzbogacić posiłek o zdrową sałatkę. Goście będą zachwyceni!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.