Sos barbecue to jeden z najbardziej popularnych sosów do dań grillowych. Łączy on w sobie smaki kwaśne, słodkie i pikantne. Jego historia prawdopodobnie sięga aż XVII wieku. Nazwa wywodzi się od hiszpańskiego słowa barbacoa lub angielskiego barbecue, co oznacza grill. Sprawdź, jak go przyrządzić.
4
istock / Angelika Heine
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jak zrobić sos barbecue? Przepisy nie są trudne
Jak zrobić sos barbecue idealny na grilla z przyjaciółmi? To proste! O czym za chwilę przekonacie się sami. Przepisy na sos barbecue mogą różnić się nieco od siebie, co stanowi jeszcze większe kulinarne urozmaicenie. Poniżej jeden z pierwszych sprawdzonych przez nas przepisów.
REKLAMA
Sos barbecue - prosty przepis w kilku krokach:
Składniki:
60 ml sosu Worcestershire
pół łyżeczki musztardy
1/2 łyżki sosu sojowego
około 2-3 łyżek cukru brązowego
1 łyżka octu winnego
1-2 ząbki czosnku
3-4 łyżki ketchupu
1 łyżeczka mąki
woda do zaprawki
Wykonanie:
Przygotuj składniki.
Przeciśnij czosnek przez praskę.
Umieść wszystkie składniki w rondlu (poza mąką i wodą).
Wszystko dokładnie wymieszaj. Zagotuj całość na małym ogniu.
Pod koniec gotowania przejdź do wykonania zaprawki na bazie mąki i wody.
Wyrównaj temperaturę i dodaj do sosu. Zagotuj.
Sos jest gotowy.
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami
Sos barbecue - przepis prosto z urządzenia. Thermomix przyspieszy Twoją pracę
Także z pomocą Thermomixa można przyrządzić sos barbecue. Przepis na domowej roboty sos grillowy zrobi totalną furorę podczas rodzinnych przyjęć. Poniżej prezentujemy bardzo prosty przepis na sos barbecue.
Sos barbecue - przepis na pyszny dodatek do dań grillowych:
Składniki:
80 g cebuli - już pokrojonej w ćwiartki
30 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
około 300 g ketchupu
około 150 g koncentratu pomidorowego
40 ml miodu typ płynnego
łyżka soku cytrynowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka octu jabłkowego
przyprawy: pieprz czarny, sól, papryka słodka oraz ostra
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wrzuć czosnek i cebulę. Całość rozdrabniaj przez 5 sekund na obrotach o wartości 5.
Następnie dodaj oliwę. Duś całość przez 3 minuty / Varoma / obr.2.
Dodaj pozostałe składniki. Gotuj przez 5 minut w 100 stopniach na obrotach o wartości 1.
Tak przygotowany sos przełóż do wyparzonych i wytartych słoiczków. Zakręć dokładnie i odwróć do góry dnem.
Przepis na karkówkę z sosem barbecue:
Składniki:
1 cebula
kilka ząbków czosnku
około 1,7 kg karkówki
około 200 g ketchupu
3 łyżki miodu
1 łyżki musztardy
około 1-2 łyżek sosu sojowego
2 łyżki koncentratu
sól, pieprz, papryka słodka
około 1/3 szklanki wody
Wykonanie:
Cebulę posiekaj na drobno.
Dalej dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość zeszklij na patelni.
Dodaj pozostałe składniki - oprócz mięsa. Całość zagotuj.
Gdy marynata ostygnie, zalej nią przygotowane mięso. Odstaw na noc do lodówki.
Umieść mięso z marynatą w rękawie do pieczenia.
Całość piecz przez dwie godziny w temperaturze około 180 stopniach.
Karkówka jest gotowa do spożycia. Można ją podawać ze smażonymi ziemniakami. Oczywiście zawsze warto wzbogacić posiłek o zdrową sałatkę. Goście będą zachwyceni!