Koniec z suchymi kotletami. Dzięki tej marynacie schabowe będą miękkie i delikatne. To nie mleko

Kotlety schabowe to klasyk nad klasykami. Jednak ile domów, tyle sposobów na ich wykonanie. My poznaliśmy metodę, dzięki której mięso będzie miękkie i soczyste. To z pewnością nie zalewa z mleka i cebuli. Patent jest znacznie lepszy.
Zobacz wideo "Co tak drogo?". Nowy cykl Gazeta.pl sprawdza, czy z drożyzną da się walczyć. Zaczynamy od schabowego

Na temat metod przygotowywania kotletów schabowych można mówić godzinami. Ile gospodyń i gospodarzy, tyle sposobów na przyprawianie, marynowanie, a nawet smażenie. Jednak okazuje się, że każdy zna metodę, która uwzględnia mleko i cebulę. Wykorzystanie tych składników gwarantuje miękkość mięsa. My jednak mamy coś znacznie lepszego. Oprócz produktów, które są w tym daniu kluczowe, trzeba zwrócić też uwagę na czas marynowania. Naszą mieszankę powinno się więc zostawić na co najmniej 12 godzin. Dzięki temu po wysmażeniu mięso będzie kruche i miękkie. Dodatkowo, dzięki dodaniu mąki, nie trzeba robić kolejnej warstwy panierki.

Przepis na kotlety schabowe w wyjątkowej marynacie

Składniki:

  • pół kilo schabu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka musztardy,
  • 3 łyżeczki ketchupu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli zakupiony schab jest w dużym kawałku, to podziel go na średniej grubości plastry. Następnie każdą część rozbij za pomocą tłuczka na cienkie placuszki. Mięso przypraw z obu stron solą i pieprzem.
  2. Do miseczki wbij jajka i dokładnie je roztrzep. Następnie dodaj do nich olej, musztardę, ketchup i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Do powstałej mieszanki wsyp również przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną, suszony majeranek, a także odrobinę soli i pieprzu. Ponownie zamieszaj.
  4. Plastry mięsa ułóż w plastikowym pojemniku i zalej całość powstałą marynatą. Rozprowadź ją po całej powierzchni schabu.
  5. Tak przygotowane mięso włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie wyjmij je z chłodziarki, a na patelni rozgrzej tłuszcz. Gdy będzie on odpowiednio gorący, smaż schab z dwóch stron na rumiany kolor.
  6. Po wysmażeniu przełóż kotlety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj je z ulubionymi dodatkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.