Sezonowe kluchy w słodkim wydaniu. Wystarczy połączyć te składniki i wyśmienity obiad jest gotowy

Szukasz przepisu na znakomity jesienny obiad, ale brakuje ci pomysłu? Zamiast szykować posiłek godzinami, postaw na sprawdzoną klasykę. Oto przepis na obłędne kluski leniwe, które dosłownie rozpływają się w ustach. Kluczem do sukcesu są też swojskie i słodkie dodatki.

Najprostsze rozwiązania często okazują się być tymi najlepszymi - także w kuchni. Właśnie dlatego warto przygotować znakomite kluski leniwe, które świetnie zastąpią skomplikowane i wymagające obiady. Jest smacznie, zdrowo i niebywale szybko, a wszystko za sprawą zaledwie kilku składników. 

Ekspresowy obiad, czyli wyborne kluski leniwe w jesiennym wydaniu 

Nic nie poprawi humoru w pochmurny, jesienny dzień tak jak solidna porcja domowego obiadu. Poza zupami, potrawkami, rozgrzewającymi gulaszami czy zapiekankami warto skusić się także na słodkie wersje klasyków. Idealną propozycją będą zatem leniwe kluski z dodatkiem aromatycznego nabiału. Przepis jest banalne prosty, ekspresowy i z pewnością zadowoli każde podniebienie. 

Prostym, szybkim i niebywale smacznym przepisem na obiad są leniwe kluski, zwane w wielu domach także pierogami. Wystarczy połączyć twaróg, ziemniaki, jajko i odrobinę mąki i już są gotowe. Prosty smak warto jednak podrasować jesiennymi składnikami - w wersji na słodko doskonale sprawdzi się dodatkowa porcja nabiału, dynia, marchewka, korzenne przyprawy i odrobina miodu. Takie połączenie rozgrzeje wszystkie zmysły i da niebywały smak, który zapamiętamy na długo. 

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Obłędnie kluski leniwe z jesiennym twistem - tak robi je sam szef kuchni 

Składniki na leniwe: 

  • 700 g ugotowanych i przetartych ziemniaków,
  • 700 g twarogu,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • sól do smaku.

Jesienny sos: 

  • marchewka,
  • dynia,
  • 2 źdźbła trawy cytrynowej,
  • 500 ml mleczka kokosowego,
  • 50 g świeżego imbiru,
  • 50 g galangalu,
  • 2 liście kaffiru,
  • łyżka miodu,
  • przyprawy: suszony imbir, cynamon i sól do smaku.

Do podania: 

  • twaróg, 
  • masło, 
  • cukier, 
  • listki szałwii. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od jesiennego sosu. Dynię, marchew i galangalu obierz. Wszystko pokrój, wrzuć do garnka i dodaj mleczko kokosowe, trawę cytrynową, imbir, haffir, miód oraz przyprawy. Całość gotuj do miękkości. 
  2. Gotowy sos pozbaw trawy cytrynowej oraz liści kaffiru. Zblenduj na gładką masę. 
  3. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Połącz z twarogiem, jajkiem, mąkami i szczyptą soli. Ze składników zagnieć ciasto - formuj wałek, a następnie krój estetyczne leniwe, Gotuj w osolonym wrzątku. 
  4. Kluski serwuj z ciepłym sosem, wierzch posyp cukrem, twarogiem i polej odrobiną masła. Smacznego!
Więcej o: