Zapomnij o nudnych obiadach, sałatkach bez wyrazu i klasycznych polskich daniach! Jesienią kuchnia przechodzi prawdziwą rewolucję, a jak się okazuję, pomogą w tym swojskie składniki. Dziś w roli głównej wystąpi ziemniak - nie będzie to jednak ani puree, ani placki czy kluchy. Przedstawiamy przepis na ekspresowy posiłek, który zachwyci nawet najbardziej wymagających.
Szybki obiad z ziemniaków - quiche na spodzie z puree z kolorowymi dodatkami
Zamiast po raz kolejny szykować na obiad kultowe schabowe, pierogi czy michę makaronu z sosem, postaw na coś nieco bardziej wyszukanego, ale i zarazem bardzo łatwego w wykonaniu. Quiche na spodzie z ziemniaków sprawdzi się w tej roli doskonale. Tak przygotowana zapiekanka smakuje obłędnie i można dodać do niej niemal każdy ulubiony składnik. Nasza receptura to jednak połączenie jesiennych smaków takich jak łosoś, szpinak, cebula czy parmezan.
Quiche na spodzie z ziemniaków świetnie zastąpi standardowy obiad z dodatkiem ziemniaków. To ciekawa, smaczna i pełna aromatów alternatywa, która łączy prostotę i niebiańskie smaki. Wystarczy bowiem wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu, zrobić bazę, wyłożyć nią spód i dodać to co nam w duszy gra!
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka
Przepis na szybki obiad z ziemniakami, czyli obłędna zapiekanka z łososiem i szpinakiem
Składniki na puree:
- 500 g ziemniaków,
- 2 łyżki masła,
- jajko,
- pół szklanki mleka,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól,
- łyżka suszonego oregano,
- łyżka mąki.
Dodatkowo:
- 150 g wędzonego łososia,
- 150 g szpinaku,
- 3 jajka,
- kremowy serek,
- szklanka jogurtu,
- 4 łyżki tartego parmezanu,
- szczypta tymianku,
- sól,
- pieprz,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki, które zostały po obiedzie, utłucz na gładką masę. Jeśli takowych nie masz, to ugotuj warzywa i ostudź.
- Do ziemniaków wbij jajko. Dodaj sól, pieprz, mleko, masło, mąkę, oregano i gałkę. Wszystko dokładnie wymieszaj do powstania gładkiej masy. Ostudź.
- Gotowe warzywa z dodatkami przełóż na dno formy do pieczenia tart lub do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zapiekaj 30 minut w temp. 190 stopni. Wyjmij ciasto i odstaw na czas przygotowywania nadzienia.
- Teraz pora na farsz. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła wrzuć szpinak. Gdy liście zwiędną, ściągnij patelnię z ognia.
- W misce połącz jajka, jogurt, serek, tymianek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na spodzie ziemniaczanym ułóż kawałki łososia, na nich szpinak, a na koniec wylej masę jajeczną. Wierzch posyp parmezanem. Ponownie piecz przez 25 minut, tym razem w 180 stopniach. Smacznego!