Szybki obiad z ziemniaków. Z tymi składnikami wyjdzie obłędnie i zawładnie jesiennym menu

Jesienne dania to eksplozja smaków i kolorów, niestety często są one czasochłonne i zawierają skomplikowane składniki. Idealną alternatywą będzie szybki obiad z ziemniakami, czyli quiche z dodatkiem szpinaku i łososia. Takie połączenie gwarantuje niezapomniane doznania smakowe - taka zapiekanka idealnie też wzbogaci sezonowe menu.

Zapomnij o nudnych obiadach, sałatkach bez wyrazu i klasycznych polskich daniach! Jesienią kuchnia przechodzi prawdziwą rewolucję, a jak się okazuję, pomogą w tym swojskie składniki. Dziś w roli głównej wystąpi ziemniak - nie będzie to jednak ani puree, ani placki czy kluchy. Przedstawiamy przepis na ekspresowy posiłek, który zachwyci nawet najbardziej wymagających. 

Szybki obiad z ziemniaków - quiche na spodzie z puree z kolorowymi dodatkami 

Zamiast po raz kolejny szykować na obiad kultowe schabowe, pierogi czy michę makaronu z sosem, postaw na coś nieco bardziej wyszukanego, ale i zarazem bardzo łatwego w wykonaniu. Quiche na spodzie z ziemniaków sprawdzi się w tej roli doskonale. Tak przygotowana zapiekanka smakuje obłędnie i można dodać do niej niemal każdy ulubiony składnik. Nasza receptura to jednak połączenie jesiennych smaków takich jak łosoś, szpinak, cebula czy parmezan. 

Quiche na spodzie z ziemniaków świetnie zastąpi standardowy obiad z dodatkiem ziemniaków. To ciekawa, smaczna i pełna aromatów alternatywa, która łączy prostotę i niebiańskie smaki. Wystarczy bowiem wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu, zrobić bazę, wyłożyć nią spód i dodać to co nam w duszy gra!

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Przepis na szybki obiad z ziemniakami, czyli obłędna zapiekanka z łososiem i szpinakiem 

Składniki na puree: 

  • 500 g ziemniaków,
  • 2 łyżki masła,
  • jajko,
  • pół szklanki mleka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • łyżka suszonego oregano,
  • łyżka mąki.

Dodatkowo: 

  • 150 g wędzonego łososia,
  • 150 g szpinaku,
  • 3 jajka,
  • kremowy serek, 
  • szklanka jogurtu,
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • szczypta tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki, które zostały po obiedzie, utłucz na gładką masę. Jeśli takowych nie masz, to ugotuj warzywa i ostudź. 
  2. Do ziemniaków wbij jajko. Dodaj sól, pieprz, mleko, masło, mąkę, oregano i gałkę. Wszystko dokładnie wymieszaj do powstania gładkiej masy. Ostudź. 
  3. Gotowe warzywa z dodatkami przełóż na dno formy do pieczenia tart lub do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zapiekaj 30 minut w temp. 190 stopni. Wyjmij ciasto i odstaw na czas przygotowywania nadzienia. 
  4. Teraz pora na farsz. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła wrzuć szpinak. Gdy liście zwiędną, ściągnij patelnię z ognia. 
  5. W misce połącz jajka, jogurt, serek, tymianek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. 
  6. Na spodzie ziemniaczanym ułóż kawałki łososia, na nich szpinak, a na koniec wylej masę jajeczną. Wierzch posyp parmezanem. Ponownie piecz przez 25 minut, tym razem w 180 stopniach. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.