Ziemniaki w takim wydaniu są o niebo lepsze niż purée. Nie znajdziesz lepszego dodatku do obiadu

Ziemniaki to jeden z najczęstszych dodatków obiadowych. Podajemy je zwykle w formie gotowanej, pieczonej lub tłuczonej. Czasem warto jednak trochę urozmaicić jadłospis i zaserwować je w nieco innej odsłonie. Kluski ziemniaczane są delikatne, miękkie i nieziemsko smaczne.

Kluski ziemniaczane, zwane również sinymi lub szarymi, to smaczny dodatek, który pasuje niemal do każdego dania obiadowego. Do ich przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników, z czego główny to, oczywiście, ziemniaki. Jeśli nie wyobrażasz sobie zjeść posiłku bez tych warzyw, koniecznie zapoznaj się z naszym sprawdzonym przepisem na nieziemsko mięciutkie kluski.

Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką

Ziemniaki do obiadu w nieco innym wydaniu. Domownicy będą zachwyceni

Kluski szare najczęściej podaje się z podsmażonym boczkiem i cebulą lub z dodatkiem zasmażanej kapusty. Niektórzy preferują wariant na słodko ze śmietaną i cukrem. Ziemniaczane kluski same w sobie również stanowią świetny dodatek do dań. Pasują zarówno do pulpetów, schabowego, gulaszu, jak i smażonych czy pieczonych ryb. Wykonanie ich jest banalnie proste, o czym przekonasz się po przeczytaniu poniższej receptury.

Składniki:

  • 6 ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: cebula.

Miękkie kluski ziemniaczane. Sposób przygotowania

Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy staną się miękkie, przeciśnij je przez praskę do warzyw. Jeśli jej nie posiadasz, możesz ubić je przy pomocy kuchennego tłuczka. W wariancie z cebulą - obierz ją, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej patelni, a na koniec połącz z masą ziemniaczaną. 

Do powstałej masy dodaj jajko. Całość dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania i dokładnie wymieszaj. Powoli dosypuj mąkę, co jakiś czas łącząc wszystko przy pomocy łyżki. Nie dodawaj zbyt dużo mąki, gdyż zbite ciasto spowoduje, że kluski wyjdą twarde i gumowate. Po połączeniu wszystkich składników wyrób z masy jednolite, gładkie ciasto. Posyp je odrobiną mąki i odstaw na ok. 20 minut. 

Po tym czasie zacznij nabierać łyżką niewielkie porcje ciasta na kluski. Postaraj się uformować je tak, by przybrały w miarę okrągły kształt. Na środku każdej kluseczki zrób płytkie wgłębienie. Umieść je w osolonym wrzątku i gotuj je przez dwie minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. W ostatnim etapie wyłów je łyżką cedzakową i wyłóż na talerz. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: