Kluski ziemniaczane, zwane również sinymi lub szarymi, to smaczny dodatek, który pasuje niemal do każdego dania obiadowego. Do ich przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników, z czego główny to, oczywiście, ziemniaki. Jeśli nie wyobrażasz sobie zjeść posiłku bez tych warzyw, koniecznie zapoznaj się z naszym sprawdzonym przepisem na nieziemsko mięciutkie kluski.
Kluski szare najczęściej podaje się z podsmażonym boczkiem i cebulą lub z dodatkiem zasmażanej kapusty. Niektórzy preferują wariant na słodko ze śmietaną i cukrem. Ziemniaczane kluski same w sobie również stanowią świetny dodatek do dań. Pasują zarówno do pulpetów, schabowego, gulaszu, jak i smażonych czy pieczonych ryb. Wykonanie ich jest banalnie proste, o czym przekonasz się po przeczytaniu poniższej receptury.
Składniki:
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy staną się miękkie, przeciśnij je przez praskę do warzyw. Jeśli jej nie posiadasz, możesz ubić je przy pomocy kuchennego tłuczka. W wariancie z cebulą - obierz ją, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej patelni, a na koniec połącz z masą ziemniaczaną.
Do powstałej masy dodaj jajko. Całość dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania i dokładnie wymieszaj. Powoli dosypuj mąkę, co jakiś czas łącząc wszystko przy pomocy łyżki. Nie dodawaj zbyt dużo mąki, gdyż zbite ciasto spowoduje, że kluski wyjdą twarde i gumowate. Po połączeniu wszystkich składników wyrób z masy jednolite, gładkie ciasto. Posyp je odrobiną mąki i odstaw na ok. 20 minut.
Po tym czasie zacznij nabierać łyżką niewielkie porcje ciasta na kluski. Postaraj się uformować je tak, by przybrały w miarę okrągły kształt. Na środku każdej kluseczki zrób płytkie wgłębienie. Umieść je w osolonym wrzątku i gotuj je przez dwie minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. W ostatnim etapie wyłów je łyżką cedzakową i wyłóż na talerz. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl