-
Haps
-
Jak przygotować
- Z czym podawać kopytka? Smakują dobrze w każdej wersji, lecz najlepiej z sosem pieczarkowym
Banalny przepis na kopytka z aromatycznym sosem pieczarkowym. Wykorzystaj ziemniaki z wczorajszego obiadu
Przepis na kopytka nie jest zbyt skomplikowany, jednak zawsze pozostaje pytanie, z czym je podawać. Jedni jedzą je podsmażone na odrobinie masła, inni preferują okrasę z cebulki i boczku. My podpowiadamy, że z dodatkiem sosu pieczarkowego nie mają sobie równych. Spróbuj sama i się przekonaj.
Lubimy kopytka za to, że są niezwykle uniwersalne, a sposobów ich podawania jest tyle, ile kucharek i kucharzy. Ponadto smakowite kopytka można zrobić z ziemniaków z obiadu, tworząc tym samym wyśmienity obiad w duchu zero-waste. Jeśli zależy ci na bajecznym smaku, podawaj je z sosem pieczarkowym. Grzybowy aromat doskonale komponuje się z ziemniaczanym smakiem. Tej kombinacji nie pożałujesz. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]
Składniki na kopytka:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 jajko,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz.
Składniki na sos pieczarkowy:
- 500 g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 opakowanie serka topionego śmietankowego,
- pół szklanki śmietany 18 proc.,
- 1 pęczek koperku,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz.
Znakomite kopytka z sosem pieczarkowym. Pamiętaj o tej przyprawie
Przygotowanie kopytek:
- Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku, a następnie ugniatamy lub przeciskami przez praskę. Jeśli używamy ziemniaków z obiadu, ważne, by nie były tłuczone z masłem.
- Do ostudzonych i rozgniecionych ziemniaków dodajemy jajko, a następnie przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość zagniatamy.
- Ciasto na kopytka doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy również gałkę muszkatołową. To jej aromat sprawi, że kopytka będą smakować wyjątkowo.
- Ciasto dzielimy na kilka części, a z każdej z nich tworzymy spłaszczone wałki. Wycinamy kopytka pod kątem.
- Kopytka gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Gotujemy je jeszcze 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
Przygotowanie sosu:
- Pieczarki oczyszczamy z pomocą suchego pędzelka i nożyka, a następnie kroimy w kostkę lub plastry.
- Cebulę obieramy, kroimy w cienkie pióra i szklimy na odrobinie oleju.
- Do smażącej się cebuli dodajemy pieczarki i smażymy tak długo, aż z grzybów wyparuje nadmiar wody.
- Przekładamy sos do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około 15-20 minut.
- Do sosu dodajemy serek topiony, a następnie śmietanę stale mieszając zawartość garnka.
- Doprawiamy sos solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany drobno koperek.
- Jeśli sos jest zbyt rzadki, można zagęścić go mąką ziemniaczaną.
Kopytka podajemy polane sosem i opcjonalnie posypane koperkiem w ramach dekoracji. Taki obiad nie tylko nasyci wszystkich członków rodziny, ale będzie do tego wyśmienity. Spróbuj tej kombinacji raz, a już nigdy nie zjesz kopytek z innym sosem. Smacznego!