Banalny przepis na kopytka z aromatycznym sosem pieczarkowym. Wykorzystaj ziemniaki z wczorajszego obiadu

Przepis na kopytka nie jest zbyt skomplikowany, jednak zawsze pozostaje pytanie, z czym je podawać. Jedni jedzą je podsmażone na odrobinie masła, inni preferują okrasę z cebulki i boczku. My podpowiadamy, że z dodatkiem sosu pieczarkowego nie mają sobie równych. Spróbuj sama i się przekonaj.

Lubimy kopytka za to, że są niezwykle uniwersalne, a sposobów ich podawania jest tyle, ile kucharek i kucharzy. Ponadto smakowite kopytka można zrobić z ziemniaków z obiadu, tworząc tym samym wyśmienity obiad w duchu zero-waste. Jeśli zależy ci na bajecznym smaku, podawaj je z sosem pieczarkowym. Grzybowy aromat doskonale komponuje się z ziemniaczanym smakiem. Tej kombinacji nie pożałujesz. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Składniki na kopytka:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz.

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1 opakowanie serka topionego śmietankowego,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • 1 pęczek koperku,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz.

Znakomite kopytka z sosem pieczarkowym. Pamiętaj o tej przyprawie

Przygotowanie kopytek:

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku, a następnie ugniatamy lub przeciskami przez praskę. Jeśli używamy ziemniaków z obiadu, ważne, by nie były tłuczone z masłem.
  2. Do ostudzonych i rozgniecionych ziemniaków dodajemy jajko, a następnie przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość zagniatamy.
  3. Ciasto na kopytka doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy również gałkę muszkatołową. To jej aromat sprawi, że kopytka będą smakować wyjątkowo.
  4. Ciasto dzielimy na kilka części, a z każdej z nich tworzymy spłaszczone wałki. Wycinamy kopytka pod kątem.
  5. Kopytka gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Gotujemy je jeszcze 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

Przygotowanie sosu:

  1. Pieczarki oczyszczamy z pomocą suchego pędzelka i nożyka, a następnie kroimy w kostkę lub plastry.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie pióra i szklimy na odrobinie oleju.
  3. Do smażącej się cebuli dodajemy pieczarki i smażymy tak długo, aż z grzybów wyparuje nadmiar wody.
  4. Przekładamy sos do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około 15-20 minut.
  5. Do sosu dodajemy serek topiony, a następnie śmietanę stale mieszając zawartość garnka.
  6. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany drobno koperek.
  7. Jeśli sos jest zbyt rzadki, można zagęścić go mąką ziemniaczaną.

Kopytka podajemy polane sosem i opcjonalnie posypane koperkiem w ramach dekoracji. Taki obiad nie tylko nasyci wszystkich członków rodziny, ale będzie do tego wyśmienity. Spróbuj tej kombinacji raz, a już nigdy nie zjesz kopytek z innym sosem. Smacznego!

Więcej o: