Pierogi ruskie w znacznie uproszczonej wersji? Oto ciekawa alternatywa, czyli apetyczne kluseczki z tych samych składników, co kochana przez miliony Polaków klasyka. Wystarczy połączyć składniki, uformować estetyczne kulki i gotowe! Zdradzamy też, z czym je podać, by smakowały wybitnie.
Domowa, swojska kuchnia nie ma sobie równych. Niestety, czasami brakuje czasu na tworzenie ukochanych dań rodem z babcinej kuchni. Wówczas warto pomyśleć nad szybszą alternatywą, przygotowaną z dosłownie tych samych składników. Idealnym na to przykładem są obłędne kluski ruskie, które świetnie zastąpią kultowe pierogi. Obejdzie się zatem bez wyrabiania ciasta, wycinania okręgów faszerowania i najbardziej czasochłonnej rzeczy, czyli lepienia.
Kluski ruskie udające klasyczne pierogi przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy zrobić standardowy farsz z ziemniaków, cebulki oraz sera i połączyć go później z resztą składników, czyli mąką jajkiem czy szczyptą soli. Całość energicznie wyrabiamy, formujemy nasze estetyczne kluchy i gotowe! Tak przygotowany rarytas może wylądować już w garze z wrzącą wodą, a kilka minut później na talerzu z dodatkiem smakowitych skwarków lub masłem z podsmażoną cebulką.
Składniki:
Sposób przygotowania: