Zapomnij o monotonnym lepieniu pierogów. Te kluski idealnie zastąpią klasykę, a są równie smaczne

Masz ochotę na domowe pierogi, ale brakuje czasu na monotonne lepienie ciasta? Zamiast klasyki postaw na szybką i równie smaczną wersję, czyli ruskie kluski! Ta smakowita alternatywa powstaje ekspresowo, a smakuje równie wyjątkowo - wystarczy połączyć serowo-ziemniaczany farsz ze składnikami na ciasto.

Pierogi ruskie w znacznie uproszczonej wersji? Oto ciekawa alternatywa, czyli apetyczne kluseczki z tych samych składników, co kochana przez miliony Polaków klasyka. Wystarczy połączyć składniki, uformować estetyczne kulki i gotowe! Zdradzamy też, z czym je podać, by smakowały wybitnie. 

Zapomnij o monotonnym lepieniu pierogów. Z tych składników powstaną też kluski 

Domowa, swojska kuchnia nie ma sobie równych. Niestety, czasami brakuje czasu na tworzenie ukochanych dań rodem z babcinej kuchni. Wówczas warto pomyśleć nad szybszą alternatywą, przygotowaną z dosłownie tych samych składników. Idealnym na to przykładem są obłędne kluski ruskie, które świetnie zastąpią kultowe pierogi. Obejdzie się zatem bez wyrabiania ciasta, wycinania okręgów faszerowania i najbardziej czasochłonnej rzeczy, czyli lepienia.

Kluski ruskie udające klasyczne pierogi przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy zrobić standardowy farsz z ziemniaków, cebulki oraz sera i połączyć go później z resztą składników, czyli mąką jajkiem czy szczyptą soli. Całość energicznie wyrabiamy, formujemy nasze estetyczne kluchy i gotowe! Tak przygotowany rarytas może wylądować już w garze z wrzącą wodą, a kilka minut później na talerzu z dodatkiem smakowitych skwarków lub masłem z podsmażoną cebulką. 

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Przepis na kluski ruskie, które udają klasyczne pierogi 

Składniki: 

  • 500 g obranych ziemniaków,
  • 250 g twarogu,
  • jajko,
  • cebula,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka masła,
  • słonina lub boczek na okrasę,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od farszu. W tym celu ugotuj ziemniaki, po czym przeciśnij je przez praskę i ostudź. 
  2. W tym czasie bardzo drobno pokrój cebulkę, podsmaż na maśle. Twaróg dokładnie rozgnieć widelcem - można przecisnąć także przez praskę. 
  3. Trzy wyżej wymienione składniki łączymy w jednej misce, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. 
  4. Do pseudo farszu dodaj mąki i jajko. Wyrabiaj ciasto, formuj później z niego niewielkie kluski (najlepiej wielkości orzecha włoskiego). 
  5. Nasze ruskie kluski gotuj w osolonym wrzątku do trzech minut od wypłynięcia. 
  6. Serwuj je z podsmażonym boczkiem, lub cebulką. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.