Wyglądają jak leniwe, a to rewolucyjne pierogi ruskie. Koniec z lepieniem, zrobisz je w jednej misce

Pierogi ruskie dla leniwych? Brzmi jak kolejny wymysł, jednak w rzeczywistości to obłędne danie, które gotowe jest w ekspresowym tempie. Zaletą jest smak wzorowany na klasyku i delikatna, urzekająca konsystencja, zupełnie taka sama jak w przypadku pierogów leniwych. Podane z chrupiącymi skwarkami wprawią w zachwyt także najbardziej oddaną tradycji babcie!

W tradycyjnej, polskiej kuchni pierogi zajmują szczególne miejsce. Jednym z ulubionych farszy zaraz obok mięsnego czy owocowego stoi również ten na bazie twarogu i ziemniaków. Ruskie pierogi to esencja smaku, jednak często brakuje czasu i chęci, by je przygotować. Wówczas warto zrobić klasykę w leniwej wersji - wystarczy wszystko dokładnie wymieszać, na dodatek obejdzie się bez stolnicy i lepienia!

Pierogi ruskie bez lepienia, czyli ekspresowa wersja tradycyjnego dania

Marzysz o pierogach, jednak nie masz ochoty poświęcać długich godzin na stanie w kuchni? Uwaga przestawajmy totalną rewolucję, która odmieni kultowe polskie danie. Mowa tu o leniwych ruskich, czyli uproszczonej wersji, która nie wymaga lepienia, przygotowywania ciasta i ślęczenia nad stolnicą. Brzmi nierealnie? A jednak! Na dodatek skład jest prosty, tani i łatwodostępny, dlatego gdy masz pustki w lodówce, to danie cię uratuje i do tego podbije kubki smakowe. 

Zdaje się, że marzenia się spełniają, bo od dzisiaj pierogów ruskich nie trzeba lepić! Nowa, smaczna i ekspresowa odsłona kultowego dania smakuje niemalże identycznie. Jedyną, mocną różnicą jest kształt, który do złudzenia przypomina kluski leniwe. Można więc śmiało przyznać, że o połączenie tych dwóch przysmaków, które zresztą daje spektakularny efekt! 

Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką

Ruskie w wersji ekspresowej, czyli pierogi bez lepienia 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 600 g twarogu tłustego,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • pieprz,
  • sól,
  • jajko, 
  • około 200 - 250 g mąki pszennej. 

Dodatkowo do podania:

  • boczek lub porcja cebuli, 
  • masło, 
  • grubo mielony pieprz, 
  • zielenina. 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przeciśnij je przez praskę lub dokładnie ugnieć, przełóż do miski. 
  2. Teraz pora na twaróg, który należy połączyć z ziemniakami. 
  3. Kolejnym krokiem jest podsmażenie na maśle cebulki, która jest istotnym punktem dla farszu, a raczej naszych pierogów bez lepienia. Gdy warzywo pięknie się zeszkli, dodaj je do pozostałych składników razem z odrobiną soli, pieprzu oraz mąką. 
  4. Do tak przygotowanej masy wbij na koniec jajko. Wszystko energicznie zamieszaj, do połączenia produktów. Wskazówka - ciasto nie powinno lepić się do rąk. 
  5. Teraz wystarczy zrobić tylko wałeczki i pokroić ciasto tak jak się to robi w przypadku kopytek. Nasze udawane pierogi ruskie gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia. 
  6. Podaj pierogi z podsmażonym boczkiem, lub w wersji wege cebulką zeszkloną na maśle. Świetnie sprawdzi się też odrobina zieleniny, pieprzu i kleks kwaśnej śmietany. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Agora SA