Jedno z najtrudniejszych pytań o preferencje kulinarne brzmi: jakie pierogi lubicie najbardziej? W końcu różne farsze są takie pyszne! Dziś mamy dla Was dwa przepisy na pierogi z omastą - ruskie oraz z wątróbką. Jak je zrobić?
Wszystko wyjaśniamy!
Ruskie pierogi z omastą – przepis
Składniki:
Na ciasto:
Na farsz:
Na omastę:
Poza tym: garnek osolonej wody do ugotowania pierogów.
Ruskie pierogi z omastą - sposób przygotowania
Przygotowujemy farsz: ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. Gdy przestygną, mielimy je w maszynce, mielimy także biały ser. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a potem podsmażamy na odrobinie oleju. W misce łączymy wszystkie te składniki (najlepiej wymieszać je dokładnie drewnianą łyżką) i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przygotowujemy omastę: cebulę kroimy w drobną kostkę. Od boczku odkrawamy skórkę, zbieramy z niej tłuszcz i przekładamy na patelnię. Boczek również kroimy w kostkę, smażymy razem z cebulką. Doprawiamy odrobiną soli w razie potrzeby.
Przygotowujemy ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę i sól, formujemy kopczyk, robimy w nim wgłębienie i wbijamy jajko. Następnie opuszkami palców łączymy mąkę z jajkiem i dolewamy powoli ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto - powinno być elastyczne i niezbyt twarde, ale nie może się kleić do rąk. Podsypujemy je mąką i rozwałkowujemy.
Przygotowujemy pierogi: Szklanką lub formą do pierogów wykrawamy z ciasta kółka, na każde nakładamy łyżkę farszu i dobrze zlepiamy brzegi. Uformowane pierogi wrzucamy do garnka z osolonym wrzątkiem, gotujemy przez kilka minut. Gorące pierogi podajemy z omastą.
Pierogi z omastą i farszem z wątróbki – przepis
Składniki:
Na ciasto:
500 g mąki pszennej,
1 szklanka ciepłej wody,
1 jajko,
odrobina soli.
Na farsz:
Na omastę:
Poza tym: garnek osolonej wody do ugotowania pierogów.
Pierogi z omastą i farszem z wątróbki - sposób przygotowania
Ciasto na pierogi oraz omastę przygotowujemy w tak sam sposób, jak podano w przepisie powyżej.
Przygotowujemy farsz: Kaszę jęczmienną gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Wątróbkę płuczemy i usuwamy żyłki i zgrubienia. Każdy kawałek podsmażamy na odrobinie oleju, aż się ładnie zrumieni. Na oleju podsmażamy również cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Wątróbkę i cebulkę mielimy na jednolitą masę w maszynce. Następnie masę mieszamy z kaszą jęczmienną oraz dodajemy majeranek, tymianek, sól i pieprz. Wszystko łączymy.
Przygotowujemy pierogi: Z ciasta wykrawamy koła, na każde z nich kładziemy małą porcję farszu i zaklejamy. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut. Podajemy z gorącą omastą.