Pierogi z omastą - sycące danie na chłodny dzień

Pierogi z omastą to dla wielu z nas wspomnienie domowej kuchni mamy lub babci. Gorące pierogi okraszone tłuszczykiem i cebulką nie należą do najbardziej dietetycznych dań, ale smakują tak wyśmienicie, że trudno się im oprzeć. Jak zrobić pierogi z omastą? Zapraszamy po przepisy!

Jedno z najtrudniejszych pytań o preferencje kulinarne brzmi: jakie pierogi lubicie najbardziej? W końcu różne farsze są takie pyszne! Dziś mamy dla Was dwa przepisy na pierogi z omastą - ruskie oraz z wątróbką. Jak je zrobić?

Wszystko wyjaśniamy!

Ruskie pierogi z omastą – przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • szklanka ciepłej wody,
  • jajko,
  • odrobina soli.

Na farsz:

  • 500 g twarogu,
  • kg ziemniaków,
  • cebula,
  • łyżka oleju roślinnego lub smalcu,
  • sól i pieprz do smaku.

Na omastę:

  • spora cebula,
  • 200 g wędzonego boczku.

Poza tym: garnek osolonej wody do ugotowania pierogów.

Ruskie pierogi z omastą - sposób przygotowania

Przygotowujemy farsz: ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. Gdy przestygną, mielimy je w maszynce, mielimy także biały ser. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a potem podsmażamy na odrobinie oleju. W misce łączymy wszystkie te składniki (najlepiej wymieszać je dokładnie drewnianą łyżką) i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przygotowujemy omastę: cebulę kroimy w drobną kostkę. Od boczku odkrawamy skórkę, zbieramy z niej tłuszcz i przekładamy na patelnię. Boczek również kroimy w kostkę, smażymy razem z cebulką. Doprawiamy odrobiną soli w razie potrzeby.

Przygotowujemy ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę i sól, formujemy kopczyk, robimy w nim wgłębienie i wbijamy jajko. Następnie opuszkami palców łączymy mąkę z jajkiem i dolewamy powoli ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto - powinno być elastyczne i niezbyt twarde, ale nie może się kleić do rąk. Podsypujemy je mąką i rozwałkowujemy.

Przygotowujemy pierogi: Szklanką lub formą do pierogów wykrawamy z ciasta kółka, na każde nakładamy łyżkę farszu i dobrze zlepiamy brzegi. Uformowane pierogi wrzucamy do garnka z osolonym wrzątkiem, gotujemy przez kilka minut. Gorące pierogi podajemy z omastą.

Pierogi z omastą i farszem z wątróbki – przepis

Składniki:

Na ciasto:

500 g mąki pszennej,

1 szklanka ciepłej wody,

1 jajko,

odrobina soli.

Na farsz:

  • 500 g wątróbki kurzej,
  • 500 g wątróbki indyczej (można zrobić całość z jednego rodzaju wątróbki),
  • 50 g suchej kaszy jęczmiennej (drobnej),
  • cebula,
  • trzy ząbki czosnku,
  • łyżeczka majeranku, łyżeczka tymianku,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Na omastę:

  • spora cebula,
  • 200 g wędzonego boczku.

Poza tym: garnek osolonej wody do ugotowania pierogów.

Pierogi z omastą i farszem z wątróbki - sposób przygotowania

Ciasto na pierogi oraz omastę przygotowujemy w tak sam sposób, jak podano w przepisie powyżej.

Przygotowujemy farsz: Kaszę jęczmienną gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Wątróbkę płuczemy i usuwamy żyłki i zgrubienia. Każdy kawałek podsmażamy na odrobinie oleju, aż się ładnie zrumieni. Na oleju podsmażamy również cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Wątróbkę i cebulkę mielimy na jednolitą masę w maszynce. Następnie masę mieszamy z kaszą jęczmienną oraz dodajemy majeranek, tymianek, sól i pieprz. Wszystko łączymy.

Przygotowujemy pierogi: Z ciasta wykrawamy koła, na każde z nich kładziemy małą porcję farszu i zaklejamy. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut. Podajemy z gorącą omastą.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.