Grzyby opanowały las - czas na przepisy z grzybami według Hapsa!
Roladki drobiowe z pieczarkami
Idealne rozwiązanie na śniadania oraz kolację. Delikatne w smaku o lekkiej grzybowej nucie, sprawią, że dzień zacznie się lepiej.
Składniki na roladki drobiowe z pieczarkami:
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- jajko
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oleju
- pół pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- Folia spożywcza.
Krem z pieczarek
Alternatywa dla miłośników grzybów nie przepadających za wodnistymi zupami. Sycący krem z pieczarek to obowiązek na obiadowym stole.
Krem z pieczarek - przepis:
(składniki na ok. 3-4 porcje)
- 500 g pieczarek,
- 2 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- 1/2 pora (tylko biała część, ciemną możecie posiekać, poddusić na maśle i podać np. jako dodatek do kielbasy),
- cebula,
- 2 ziemniaki,
- 40 g masła,
- 100 ml słodkiej śmietanki,
- 2 listki laurowe,
- 3 ziarnka ziela angielskiego,
- suszony lubczyk,
- suszony tymianek,
- sól i pieprz,
- olej
Flaczki z boczniaków
Polski przepis w wersji wegetariańskiej dla każdego miłośnika grzybów. Nawet mięsożerca powinien spróbować tego fenomenalnego przepisu.
Składniki na flaki z boczniaków:
- 500 g boczniaków
- marchewka
- pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 l bulionu
- łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
Uszka z grzybami
Uszka kojarzą wam się ze świętami? Z tego przepisu moglibyśmy korzystać cały rok. Delikatne grzybowe uszka idealnie skomponują się z barszczykiem.
Składniki uszka z grzybami:
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 125 ml gorącej wody
- jajko
- 20 g masła
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 2 łyżki masła
- cebula
- 50 g suszonych grzybów
- sól
- pieprz
Pierogi z kapustą i grzybami
Takich pierogów pozazdrości ci nawet babcia! Szef kuchni podpowiada, jak je zrobić, by były najlepsze.
Składniki na pierogi z kapustą i grzybami:
Składniki na farsz:
- 6-8 namoczonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
- 10-12 goździków
- 3 laski cynamonu
- 2 średniej wielkości cebule
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- kg kiszonej kapusty
- łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- sól
- pieprz
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- jajko
- 2 żółtka jaj
- 50 g miękkiego masła
- duża szczypta soli
Składniki na około 50 pierogów.