Pierogi z serem dostępne są w wielu sklepach – można wybrać produkt paczkowany lub mrożony i w domu tylko obgotować go lub odgrzać. Łatwo też pójść po nie do najbliższego baru mlecznego. My jednak jesteśmy zdania, że najlepsze pierogi z twarogiem robi się we własnej kuchni od podstaw! To dość czasochłonne zadanie, więc warto znaleźć pomocników, ale robienie pierogów wcale nie jest trudne! Zachęcamy, by przygotować je własnoręcznie, najlepiej od razu podwójną porcję do zamrożenia. Sprawdźcie nasz przepis na pierogi z serem na słono lub na słodko i do dzieła!
Składniki (około 40-50 sztuk – w zależności od wielkości):
Na ciasto:
Na nadzienie serowe:
Przygotuj ciasto: Do dużej miski lub na stolnicę przesiej mąkę, dodaj do niej szczyptę soli. Wlej gorącą wodę i drewnianą łyżką wymieszaj składniki. Gdy ciasto przestygnie, wyrabiaj je ręcznie, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli będzie zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki, jeśli za gęste – wlej trochę ciepłej wody. Ciasto zagnieć w kulkę i podziel na 2-3 części. Pierwszą z nich rozwałkuj cienko i szklanką lub foremką wykrawaj kółka.
Przygotuj nadzienie: Ser twarogowy zmiel w maszynce do mięsa lub rozgnieć widelcem. Dodaj żółtka, cukier i cukier wanilinowy, a potem wszystko dokładnie rozmieszaj.
Przygotuj pierogi: Na każdy wykrojony z ciasta krążek wyłóż po łyżce nadzienia, a potem zlep boki. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i cukru. Wrzucaj po kilka pierogów i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Pierogi podawaj od razu z masłem lub śmietaną bądź przestudź, a potem zamroź na później.
Jak lepić pierogi? Zobaczcie nasze wideo, w którym pokazujemy kilka sposobów. Uda się nawet najmniej wprawionym!
Na ciasto:
Na nadzienie:
Ciasto na pierogi przygotuj w taki sam sposób, jak w powyższym przepisie.
Przygotuj nadzienie: Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij ją na odrobinie oleju rzepakowego. Ser biały rozgnieć widelcem lub zmiel. Ugotowaną kaszę gryczaną wymieszaj z serem i cebulką (przełóż ją z patelni razem z olejem, na którym była smażona). Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przygotuj pierogi: Na każdy wykrojony krążek z ciasta połóż porcję (1 łyżkę) farszu i zaklej brzegi. Do dużego garnka wlej wodę, zagotuj z odrobiną soli i cukru. Pierogi z twarogiem i kaszą gotuj porcjami, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj od razu z roztopionym masłem, skwarkami lub śmietaną bądź przestudź i zamroź na później.