Jak zrobić ciasto na pierogi? Mamy dwa przepisy
Dobre ciasto na pierogi
Dobre ciasto to podstawa udanych pierogów. Jednak na początku może wydawać się to nieco trudne zadanie, zwłaszcza dla mniej doświadczonych kucharzy. Przy pierwszych próbach ciasto często nie chce się lepić, jest zbyt twarde. W takich przypadkach warto posiłkować się sprawdzonymi przepisami. Tym bardziej, że poprzeczka jest ustawiona zazwyczaj bardzo wysoko – pierogi znamy jeszcze z doskonałej kuchni mamy lub babci. Nie powinno to nas jednak zniechęcać – tak jak w innych dziedzinach, przy pierogach trening także czyni mistrza.
Istnieje wiele receptur na idealne ciasto na pierogi, dlatego pojawiają się także kwestie sporne: dodawać jajka, czy nie? Woda ma być ciepła, czy zimna? Te wątki zazwyczaj pobudzają fanów pierogów do dyskusji.
Ciasto na pierogi - przepis
Chcesz przyrządzić doskonałe ciasto na pierogi? Oto jedna z propozycji:
Potrzebne składniki:
- 40 dag mąki (oraz 2-3 łyżki do posypania stolnicy)
- sól
- 3 jajka
- letnia woda
Sposób przygotowania:
Mąkę zagniatamy z solą, jajkami i taką ilością wody, aby powstało gładkie, zwarte ciasto. Przykrywamy je wilgotną ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy posypanej mąką. Wycinamy kółka o średnicy 10 cm. Na każdym układamy łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepiamy brzegi.
Autor: Tessa Caponi-Borawska
Ciasto na pierogi - przepis
Potrzebne składniki:
- 1 kg mąki
- około 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mąkę usypujemy na stolnicy w kopczyk, w nim robimy dołek, stopniowo wlewamy do niego wodę i wyrabiamy ciasto. Powinno być sprężyste i nie może kleić się do rąk. Odstawiamy, by chwilę odpoczęło, przykrywamy wilgotną ściereczką, żeby nie wysychało.
Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i szklanką wycinamy kółka. Na krążki nakładamy odrobinę farszu, nie za dużo, bo pierogi się rozpadną i trudno będzie je kleić. Najpierw tylko sklejamy brzegi ciasta (można zwilżyć je wodą), potem lekko skręcając brzeg i robiąc falbankę.
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Jak kroić, siekać i filetować jak szef kuchni? Te triki ułatwią ci przygotowanie w domu posiłków
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
- Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz