Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Tej potrawy nie może zabraknąć przy świątecznym stole
Przykra wiadomość dla tych, którzy myśleli, że pierogi są potrawą rdzennie polską - pierogi powstały w Chinach (mówi się na nie jiaozi), a do Polski przybyły dopiero w XIII wieku z Rusi (podobno przepis na nie przywiózł Jacek Odrowąż). Jak by nie było, pierogi to nasza tradycja i trudno wyobrazić sobie stół wigilijny bez nich. Znają je zagraniczni turyści i wielbiciele kuchni z całego świata. Często, nawet po angielsku, mówi się o nich po po prostu "pierogi", bo słowo dumplings nie oddaje ich istoty.
Będziesz robić pierogi pierwszy raz? Przeczytaj: Moje pierwsze pierogi - jak to się robi? [sprawdzone porady z forum Kuchnia]
Pierogi z kapustą i grzybami: przepis
Ciasto jest najważniejsze. No i ktoś, kto pomoże kleić pierogi. Więcej o cieście na pierogi przeczytasz tutaj, a poniżej znajdziesz niezawodny przepis na pierogi z kapustą i grzybami.
Składniki:
Farsz:
- 1 kg kapusty kwaszonej
- 15 dag suszonych grzybów
- 3 cebule
- 1 kostka masła
- sól
- pieprz
Ciasto:
- 3/4 kg mąki tortowej pszennej
- 2 jaja
- szczypta soli
- 0,5 l letniej wody
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Farsz:
Namaczamy na noc grzyby. Następnie gotujemy je ok. 5-10 minut w wodzie, w której się moczyły, odcedzamy i odciskamy. Kapustę polewamy wywarem z grzybów i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukujemy letnią wodą. 2 cebule siekamy, dusimy na 1/2 kostki masła do miękkości, nie rumieniąc. Ostatnią cebulę siekamy i smażymy na łyżce masła na rumiano (do polania pierogów). Odciśnięte grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z cebulą, mieszamy z kapustą i resztą masła. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto:
Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj jaj i szczyptę soli. Wyrób bez dodawania wody. Gdy jaja znikną w mące, dodaj wodę i wyrabiaj. Potem dolej wodę gazowaną i wyrabiaj dalej. Następnie wlej olej. Wyrabiaj, aż ciasto będzie jednolite.
Rozwałkuj ciasto na cienki płat, szklaneczką-literatką wytnij kółka. Nałóż łyżeczką farsz. Rozciągając ciasto w ręku, uformuj i sklej pierogi. Gotowe przykryj ściereczką, by nie wyschły. Rzuć partiami na "mrugający" osolony wrzątek i gotuj, aż pierogi wypłyną. Pozwól im chwilę pływać, by stały się puszyste, uważając, by ich nie rozgotować. Łyżką cedzakową wyjmij pierogi na półmisek, dokładnie osączając z wody. By się nie sklejały, pierogi można skropić olejem. Podawaj gorące, okraszone cebulką podsmażoną na oleju.
Przepis na farsz pochodzi z magazynu "Kuchnia". Przepis na ciasto jest autorstwa Andrzeja Rudnika.
Jak zawijać pierogi? Znamy cztery sposoby:
-
Rozbijacie jajko o brzeg miski? Błąd. Sprawdźcie, jak robić to poprawnie
-
Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Kultowe żelki HARIBO w opakowaniach z dedykacjami - podaruj je z radością!
- Ptasie Mleczko w formie batonika - nowość!