Pierogi ruskie to doskonały pomysł na tradycyjny obiad

Pierogi ruskie to danie uwielbiane przez Polaków. Domowe pierogi ruskie ze skwarkami i podsmażoną cebulką to przepis na znakomity obiad. Jak zrobić doskonałe pierogi ruskie? Podpowiadamy!

Jeśli jesteś miłośnikiem tradycyjnej polskiej kuchni, to na pewno jesteś też fanem pierogów. Wersji tego smakołyku jest wiele - różnią się nie tylko farszem, ale też sposobem ich przyrządzania. Gotowane, smażone, zapiekane zachwycają bogactwem smaków. Tym razem skupimy się jednak na jednej z tradycyjnych wersji pierogów - pierogach ruskich. 

Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień

Ciasto na pierogi Magdy GesslerCiasto na pierogi Magdy Gessler. Jak sprawić, by się łatwo lepiły?

Tradycyjne ruskie pierogi. Co jest potrzebne do ich przygotowania?

Pierogi ruskie to doskonały pomysł na bezmięsny obiad. Co jest nam potrzebne do ich przygotowania?

Składniki na farsz:

  • 400 g ziemniaków,
  • 400 g twarogu,
  • 1 spora cebula,
  • sól i pieprz,
  • odrobina oleju do smażenia.

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka (ok. 250 ml) ciepłej wody,
  • odrobina soli
  • łyżka oleju

Ruskie pierogi - przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie pierogów rozpoczynamy od robienia ciasta. 

  1. Mąkę przesyp przez sitko na stolnicę, dodaj sól. Usyp górkę z mąki, zrób w niej dołek, wlej olej i ciepłą wodę.
  2. Powoli zacznij zagniatać ciasto. Wyrabiaj je tak, aby było elastyczne. Gdy przestanie się przyklejać do dłoni, przełóż je do miski i nakryj ściereczką. Odstaw ciepłe miejsce na około 30 min. 

Gdy ciasto odpoczywa, zabierz się za przygotowanie farszu.

  • Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj. Po ugotowaniu odlej wodę i utłucz tłuczkiem do ziemniaków. 
  • Cebulkę posiekaj drobno i usmaż na patelni, by się lekko zeszkliła. Odlej nadmiar tłuszczu. Następnie dodaj cebulę do rozdrobnionych ziemniaków.
  • Do ziemniaków i cebuli dodaj pokruszony twaróg, dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj. 
  • Wyrobione ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj. By ciasto nie przyklejało się do stolnicy, podsypuj je odrobiną mąki. Ciasto powinno być dość mocno rozwałkowane, by po ugotowaniu nie było kluchowate, ale jednocześnie wystarczająco grube, by nie pękało.
  • Przy pomocy szklanki lub innej okrągłej foremki wycinamy krążki z ciasta. Na każdy z nich nakładamy porcję farszu (około dwóch łyżeczek lub jednej łyżki, w zależności od średnicy krążków). Składamy na pół i za pomocą widelca lub palców sklejamy brzegi. 

Zapiekanka z ryby, brokułów i makaronuMakaron z brokułami, czyli pomysł na błyskawiczny obiad

Jak gotować pierogi ruskie?

W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Pierogi wrzucaj do gotującej wody po kilka sztuk. Po około dwóch minutach od wypłynięcia na wierzch wyjmij pierogi za pomocą łyżki cedzakowej. 

Jak podawać pierogi ruskie?

Ruskie pierogi możesz podawać z cebulką podsmażoną na oleju i ze skwarkami ze słoniny lub boczku. Innym dobrym sposobem podania jest polanie ich kwaśną śmietaną. 

Więcej o: