Sałatka z zupkami chińskimi raczej nie gościć na stałe w naszym menu, ale przyrządzanie tego szybkiego i smacznego dania raz na jakiś czas z pewnością nie odbije się negatywnie na czyimkolwiek zdrowiu. Możemy za to w bardzo sprawny sposób wyczarować sałatkę w jednej z lubianych wersji. W jaki sposób przerobić danie nawiązujące do ramenu w taki sposób, by przestało być zupą? Nie jest to wcale trudno. Warto przy tym znać pewną ciekawostkę: zupki chińskie w rzeczywistości pochodzą z... Japonii. Ich popularność zaczęła się w latach 50., do Polski zaś trafiły w 40 lat później. Obecnie sprzedaje się je w naszym kraju w zawrotnych ilościach - nawet 300 milionów opakowań w ciągu roku.
Co trzeba zrobić, by na naszym stole zagościła sałatka z zupek chińskich z kurczakiem? Zrobienie tego dania nie jest trudne. Zwykle na przygotowanie porcji dla sześciu osób potrzeba nie więcej, niż pół godziny. Należy zgromadzić następujące produkty:
Za co najpierw zabrać się, aby powstała smaczna sałatka z zupek chińskich? Pierwszym krokiem jest pokrojenie kurczaka w kostkę i usmażenie go na patelni z rozgrzanym olejem. Można wcześniej doprawić go solą i pieprzem lub specjalnymi mieszankami do kurczaka. Makaron kruszymy tak, jak do zupki i zalewamy niewielką ilością wody. Całość płynu powinna zostać wchłonięta. Sos z jogurtu, majonezu, musztardy i przypraw trzeba przed dodaniem starannie wymieszać. Drobno kroimy paprykę, cebulę i pieczarki. Mieszamy wszystko, dodając kukurydzę i zieleninę (natkę lub szczypiorek). Całość dokładnie mieszamy.
Pamiętajmy o tym, że w obliczu wizyty gości warto niekiedy przygotować bardziej zróżnicowane menu. Przyda się też bezmięsna sałatka z zupek chińskich. Przepis na takie danie jest niebywale prosty. Wystarczy kurczaka zastąpić np. wędzonym tofu lub wegańskim gyrosem. Dodatki te idealnie komponują się z resztą składników. Przygotowanie zaś nie jest bardziej pracochłonne, niż w przypadku wersji z mięsem.
Ciekawą propozycją jest także sałatka z zupek chińskich z kapustą pekińską. W tym przypadku zasadnicza modyfikacja przepisu polega na tym, że zamiast pieczarek dodaje się dwie szklanki posiekanej kapusty pekińskiej. Niekiedy dodatkiem jest również szklanka czerwonej fasoli.
Zobacz też: Sałatka ziemniaczana na grilla, piknik, do obiadu - sześć prostych przepisów