Pierogi z serem to sycące i bardzo smaczne danie, które lubi bardzo wielu ludzi. Część wybiera wersję wprost z wody okraszoną cebulką, inni – podsmażone na chrupko. Są też miłośnicy wariacji na słodko. Nic, tylko znaleźć ten rodzaj, który będzie idealny dla nas.
Dla amatorów słodkości jednym z najlepszych rozwiązań będą niewątpliwie pierogi z serem na słodko. Do wykonania potrzebne jest:
Przygotowanie:
Żółtko utrzeć z cukrem i masłem, dodać zmielony ser (można to zrobić samemu lub kupić już gotowy), cukier waniliowy. Masę wymieszać. Zagnieść ciasto z dodatkiem żółtka i oleju. Ciasto partiami wałkować, formować pierogi, a kroić można szerszą szklanką. Gotować ok. 3 minut od momentu wypłynięcia. Gotowe polać śmietaną lub jogurtem.
Z nieznanych przyczyn pierogi z kaszą gryczaną i serem są dość mało popularne. Trudno powiedzieć, z czego to wynika, bowiem jest to jedna z pyszniejszych potraw. Co jest potrzebne, by je zrobić? Jeśli chodzi o:
Kaszę gryczaną ugotować na sypko z dodatkiem tłuszczu. Połowę kaszy gryczanej i twaróg zmielić. Dodać pozostałą kaszę, podsmażoną cebulkę, jajko, sól, pieprz, zieleninę. Całość wymieszać, Zagnieść i wyrobić ciasto, które należy rozwałkować, wycinać np. szklanką i formować pierogi, które gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Brzmi szumnie, ale skąd go wziąć? Pierogi z serem to przepis na sukces już sam w sobie. Są różne połączenia sera i … no właśnie, różnych dodatków. Najsmaczniejszym przepisem dla każdego z nas będą te, które najbardziej nam smakują i przypominają dzieciństwo. Dla jednego będą to zatem proste z serem, a dla drugiego z serem i szpinakiem. Gusta są różne, a możliwości smakowych bardzo wiele. Wybierać należy zawsze to, co najbardziej odpowiada naszym kubkom smakowym. Wtedy pierogi będą najlepsze.
Nic co jemy, nie pozostaje obojętne kalorycznie. Pierogi z serem kcal mają różnie – w zależności od rodzaju. I tak, np.:
Zobacz też: Rozgotowane pierogi? Nieudane ciasto? Te potrawy można jeszcze uratować. Oto patenty naszych czytelników