Pierogi z serem, czyli jeden z najbardziej lubianych jarskich obiadów

Pierogi z serem mają wiele odsłon - od tradycyjnych, znanych większości nam jako ruskie, po wiele wersji czerpiących z nowoczesnych rozwiązań sztuki kulinarnej.

Pierogi z serem to sycące i bardzo smaczne danie, które lubi bardzo wielu ludzi. Część wybiera wersję wprost z wody okraszoną cebulką, inni – podsmażone na chrupko. Są też miłośnicy wariacji na słodko. Nic, tylko znaleźć ten rodzaj, który będzie idealny dla nas.

Mrożenie pierogówJak mrozić i rozmrozić pierogi, by zachowały idealny smak i były sprężyste?

Pierogi z serem na słodko jako opcja na obiad lub kolację

Dla amatorów słodkości jednym z najlepszych rozwiązań będą niewątpliwie pierogi z serem na słodko. Do wykonania potrzebne jest:

  • na farsz: 40 dag sera twarogowego, 2 żółtka, 2 łyżki cukru, 5 dag masła, cukier waniliowy
  • składniki ciasta: 35 dag mąki, żółtko, 1 łyżka oleju, ½ szkl. wody, sól, łyżka masła, śmietana lub jogurt do polania 
Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti

Przygotowanie:

Żółtko utrzeć z cukrem i masłem, dodać zmielony ser (można to zrobić samemu lub kupić już gotowy), cukier waniliowy. Masę wymieszać. Zagnieść ciasto z dodatkiem żółtka i oleju. Ciasto partiami wałkować, formować pierogi, a kroić można szerszą szklanką. Gotować ok. 3 minut od momentu wypłynięcia. Gotowe polać śmietaną lub jogurtem.

A może na słono? Czemu nie! Pierogi z kaszą gryczaną i serem to pyszne rozwiązanie

Z nieznanych przyczyn pierogi z kaszą gryczaną i serem są dość mało popularne. Trudno powiedzieć, z czego to wynika, bowiem jest to jedna z pyszniejszych potraw. Co jest potrzebne, by je zrobić? Jeśli chodzi o:

  • farsz: ¾ szklanki kaszy gryczanej, 1 ½ szklanki wody, łyżka masła, średnia cebula, jajko, 15 dag sera twarogowego, sól, pieprz, zielony koper lub natka pietruszki
  • składniki ciasta: 35 dag mąki, ¾ szklanki gorącej wody, 5 dag masła

Kaszę gryczaną ugotować na sypko z dodatkiem tłuszczu. Połowę kaszy gryczanej i twaróg zmielić. Dodać pozostałą kaszę, podsmażoną cebulkę, jajko, sól, pieprz, zieleninę. Całość wymieszać, Zagnieść i wyrobić ciasto, które należy rozwałkować, wycinać np. szklanką i formować pierogi, które gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia

Pierogi z serem – przepis na najlepsze danie

Brzmi szumnie, ale skąd go wziąć? Pierogi z serem to przepis na sukces już sam w sobie. Są różne połączenia sera i … no właśnie, różnych dodatków. Najsmaczniejszym przepisem dla każdego z nas będą te, które najbardziej nam smakują i przypominają dzieciństwo. Dla jednego będą to zatem proste z serem, a dla drugiego z serem i szpinakiem. Gusta są różne, a możliwości smakowych bardzo wiele. Wybierać należy zawsze to, co najbardziej odpowiada naszym kubkom smakowym. Wtedy pierogi będą najlepsze.

Ciasto na pierogiCiasto na pierogi. Jeden składnik zmieni wszystko

Pierogi z serem – kalorie są niestety wszędzie

Nic co jemy, nie pozostaje obojętne kalorycznie. Pierogi z serem kcal mają różnie – w zależności od rodzaju. I tak, np.:

  • zwykłe z białym serem – 1 szt. ok. 30 g to 72 kcal, a w 100 g to już 239 kcal
  • pierogi leniwe w liczbie ok. 5 takich „kopytek" czyli ok. 100 g to 189 kcal
  • pierogi ruskie to w jednej sztuce ok 87 kcal, a w 100 g – 218 kcal.

Zobacz też: Rozgotowane pierogi? Nieudane ciasto? Te potrawy można jeszcze uratować. Oto patenty naszych czytelników

Więcej o: