Co zrobić, żeby ciasto na pierogi nie było twarde? Pani Bogusia robi świąteczne cateringi i zna kilka trików

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Niektórzy wyciągają już notatniki z przepisami i planują, jakie dania przygotować na bożonarodzeniowy stół. Hitem są bez wątpienia pierogi z kapustą i grzybami. Trudności może jednak sprawić samo ciasto. Często wychodzi twarde, przez co wigilijne danie nie jest już tak smaczne, jak byśmy tego chcieli. Pani Bogusia jest kucharką i zdradza kilka sprawdzonych trików na ciasto idealne.

Pani Bogusia od wielu lat przygotowuje świąteczne cateringi. Na co dzień pracuje w barze mlecznym, ale grudzień jest chyba najbardziej intensywnym czasem w firmowej kuchni. Wielu klientów składa zamówienia na prawdziwy, długo gotowany barszcz, makowce, serniki i oczywiście pierogi. Te z kapustą i grzybami cieszą się od lat największym powodzeniem. 

Moczenie grzybówFantastyczny patent na moczenie grzybów. Już nigdy nie zalejesz ich wodą

Co zrobić, żeby ciasto na pierogi nie było twarde? Pomoże woda i... śmietana

Przede wszystkim, w idealnym cieście na pierogi nie możemy użyć zbyt dużo mąki. Dokładnie trzymajmy się proporcji i oszczędnie używajmy tego składnika do posypywania stolnicy lub blatu. Pomocna będzie ta ściąga:

  • pół kilograma mąki;
  • 1 żółtko;
  • 3 łyżki oleju;
  • 1 szklanka wody;
  • szczypta soli.

Triki pani Bogusi:

1. Pamiętaj, żeby nie używać całego jajka. W pierogowym cieście najlepiej sprawdzi się samo żółtko;

2. Temperatura wody ma znaczenie! Ciasto będzie mięciutkie i delikatne, jeśli użyjemy wrzątku lub bardzo gorącej wody;

3. Wyrabiaj ciasto przez minimum 10 minut. Dopiero wtedy stanie się odpowiednio elastyczne;

4. Jeśli podczas wyrabiania ciasta uznasz, że jest zbyt twarde - dorzuć jeszcze łyżkę śmietany. Wpłynie to dobrze na miękkość i delikatność naszych pierogów.

Ziemniaczana mapa PolskiZiemniaczana mapa Polski - podróż po regionalnych smakach. Będzie pysznie

Więcej o: