Pani Bogusia od wielu lat przygotowuje świąteczne cateringi. Na co dzień pracuje w barze mlecznym, ale grudzień jest chyba najbardziej intensywnym czasem w firmowej kuchni. Wielu klientów składa zamówienia na prawdziwy, długo gotowany barszcz, makowce, serniki i oczywiście pierogi. Te z kapustą i grzybami cieszą się od lat największym powodzeniem.
Przede wszystkim, w idealnym cieście na pierogi nie możemy użyć zbyt dużo mąki. Dokładnie trzymajmy się proporcji i oszczędnie używajmy tego składnika do posypywania stolnicy lub blatu. Pomocna będzie ta ściąga:
Triki pani Bogusi:
1. Pamiętaj, żeby nie używać całego jajka. W pierogowym cieście najlepiej sprawdzi się samo żółtko;
2. Temperatura wody ma znaczenie! Ciasto będzie mięciutkie i delikatne, jeśli użyjemy wrzątku lub bardzo gorącej wody;
3. Wyrabiaj ciasto przez minimum 10 minut. Dopiero wtedy stanie się odpowiednio elastyczne;
4. Jeśli podczas wyrabiania ciasta uznasz, że jest zbyt twarde - dorzuć jeszcze łyżkę śmietany. Wpłynie to dobrze na miękkość i delikatność naszych pierogów.