Co zrobić, żeby ciasto na pierogi nie było twarde? Pani Bogusia robi świąteczne cateringi i zna kilka trików

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Niektórzy wyciągają już notatniki z przepisami i planują, jakie dania przygotować na bożonarodzeniowy stół. Hitem są bez wątpienia pierogi z kapustą i grzybami. Trudności może jednak sprawić samo ciasto. Często wychodzi twarde, przez co wigilijne danie nie jest już tak smaczne, jak byśmy tego chcieli. Pani Bogusia jest kucharką i zdradza kilka sprawdzonych trików na ciasto idealne.

Pani Bogusia od wielu lat przygotowuje świąteczne cateringi. Na co dzień pracuje w barze mlecznym, ale grudzień jest chyba najbardziej intensywnym czasem w firmowej kuchni. Wielu klientów składa zamówienia na prawdziwy, długo gotowany barszcz, makowce, serniki i oczywiście pierogi. Te z kapustą i grzybami cieszą się od lat największym powodzeniem. 

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Co zrobić, żeby ciasto na pierogi nie było twarde? Pomoże woda i... śmietana

Przede wszystkim, w idealnym cieście na pierogi nie możemy użyć zbyt dużo mąki. Dokładnie trzymajmy się proporcji i oszczędnie używajmy tego składnika do posypywania stolnicy lub blatu. Pomocna będzie ta ściąga:

  • pół kilograma mąki;
  • 1 żółtko;
  • 3 łyżki oleju;
  • 1 szklanka wody;
  • szczypta soli.

Triki pani Bogusi:

1. Pamiętaj, żeby nie używać całego jajka. W pierogowym cieście najlepiej sprawdzi się samo żółtko;

2. Temperatura wody ma znaczenie! Ciasto będzie mięciutkie i delikatne, jeśli użyjemy wrzątku lub bardzo gorącej wody;

3. Wyrabiaj ciasto przez minimum 10 minut. Dopiero wtedy stanie się odpowiednio elastyczne;

4. Jeśli podczas wyrabiania ciasta uznasz, że jest zbyt twarde - dorzuć jeszcze łyżkę śmietany. Wpłynie to dobrze na miękkość i delikatność naszych pierogów.

Więcej o:
Copyright © Agora SA