Tym sposobem zrobisz pierogi bez użycia wałka i szklanki. Jest 2 razy szybszy niż tradycyjna metoda

Pierogi to jedna z popularniejszych potraw polskich. Jednak jej minusem są długie przygotowania i dla niektórych uciążliwy czas wałkowania i klejenia. Znamy sposób jak zrobić to nawet 2 razy szybciej. Nie uwierzysz, że jest to tak proste.

Pierogi to polskie dobro narodowe, które chwalą nie tylko rodacy. Za granicami Polski są równie sławne i uwielbiane. Najpopularniejsze to te z farszem ziemniaczano-twarogowym. Okraszone przysmażoną cebulką lub skwarkami goszczą na wielu stołach. Mało kto nie lubi ich delikatnego i cienkiego ciasta i farszu, który musi być odpowiednio doprawiony.

Jednak jest coś w tej potrawie co nie do końca wszystkim odpowiada i dlatego rezygnują z przygotowań tego dania. Jest to oczywiście jej czas i sposób przygotowania.

Ten, kto chociaż raz przygotowywał pierogi wie, z jakim kuchennym bałaganem się to wiąże. Najbardziej uciążliwa jest wszędzie widoczna mąka, której używa się przy rozwałkowywaniu ciasta. Nawet zmyta z blatu pozostawia na nim białe smugi, które trzeba przecierać kilka razy. Dodatkowo wycinanie z ciasta kółek również nie tylko brudzi blat, a także traci się na to sporo czasu.

Na szczęście istnieje sposób, który sprawia, że przygotowywanie pierogów można przyspieszyć już na etapie wałkowania i wycinania. Jak?

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Sposób na szybkie pierogi

Nie ma co ukrywać, mało kto wyrabia pierogi inną metodą niż wałkowanie i wycinanie kółek szklanką. To tradycyjny sposób, który przekazywany jest pokoleniami i niewielka ilość osób od tego odchodzi. Dla wszystkich tych, którzy nie chcą wybrudzić siebie i kuchni mąką oraz ciastem powstał sposób, który tego unika i dodatkowo sprawia, że lepienie jest szybsze i przyjemniejsze.

Mowa tu o rwanym cieście. W tym sposobie chodzi o to, aby już z wyrobionego i elastycznego ciasta rwać małe kawałki. Następnie każdy z nich rozpłaszcz na dłoni formując na niej płaski okrąg, na którym umieścisz farsz. Ta metoda sprawia, że nie potrzebujesz rozwałkowywać i wycinać masy. Dodatkowo może przyspieszyć twoje gotowanie nawet dwukrotnie.

Więcej o: