Pyszne to jedno, ale jakie piękne i apetyczne. Jak zrobić pierożki w kształcie kwiatków?

Macie w domu niejadka? Lubicie kulinarne wyzwania? A może po prostu chcecie zjeść coś, co nie tylko wspaniale smakuje, ale także ładnie wygląda? Kwiatuszkowe, kolorowe pierogi według pani Katarzyny. Sprawdźcie, jak je przygotować.

W jednej z popularnych grup facebookowych "Co Dziś Na Obiad???" jedna z użytkowniczek opublikowała zdjęcie kolorowych pierogów ruskich w kształcie kwiatów. Danie oczywiście wzbudziło ogromne zainteresowanie - sami zresztą zobaczcie, jak świetnie wygląda! Mamy dla was przepis i podpowiedź, jak przygotować takie pierogi.

Zdjęcia wykorzystane za zgodą autorki.

Kolorowe pierogiKolorowe pierogi Katarzyna Mazurek

Kolorowe pierogi w kształcie kwiatów - przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • szklanka gorącej wody,
  • 4 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • barwniki spożywcze w różnych kolorach

Na farsz:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 250 g twarogu,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku
Zobacz wideo

Jak zrobić kolorowe pierogi w kształcie kwiatów?

Przygotowujemy farsz: cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, mieszamy z twarogiem oraz zeszkloną cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

W osobnych szklankach rozpuszczamy barwniki spożywcze. Do miseczek (tylu, ile kolorów ciasta) wsypujemy mąkę, następnie do każdej wlewamy rozpuszczony barwnik, odrobinę oleju i soli. Każde ciasto zagniatamy.

Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy - możemy to zrobić osobno (wtedy pierogi będą jednokolorowe) lub połączyć je (wtedy uzyskamy po kilka kolorów na pieróg). Używając szklanki, wykrawamy kółka i odkładamy po dwa na każdy pierożek. Na środku pierwszego układamy porcję farszu i przykrywamy drugim kółkiem z ciasta. Wykałaczką tworzymy płatki kwiatów - końcówkę patyczka przykładamy do brzegu pieroga i dociskamy ją, wsuwając ciasto do środka i tworząc wgłębienia w równych odstępach. Pierogi gotujemy porcjami we wrzącej wodzie, podajemy ze skwarkami lub podsmażoną cebulką. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.