W jednej z popularnych grup facebookowych "Co Dziś Na Obiad???" jedna z użytkowniczek opublikowała zdjęcie kolorowych pierogów ruskich w kształcie kwiatów. Danie oczywiście wzbudziło ogromne zainteresowanie - sami zresztą zobaczcie, jak świetnie wygląda! Mamy dla was przepis i podpowiedź, jak przygotować takie pierogi.
Zdjęcia wykorzystane za zgodą autorki.
Składniki:
Na ciasto:
Na farsz:
Przygotowujemy farsz: cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, mieszamy z twarogiem oraz zeszkloną cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
W osobnych szklankach rozpuszczamy barwniki spożywcze. Do miseczek (tylu, ile kolorów ciasta) wsypujemy mąkę, następnie do każdej wlewamy rozpuszczony barwnik, odrobinę oleju i soli. Każde ciasto zagniatamy.
Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy - możemy to zrobić osobno (wtedy pierogi będą jednokolorowe) lub połączyć je (wtedy uzyskamy po kilka kolorów na pieróg). Używając szklanki, wykrawamy kółka i odkładamy po dwa na każdy pierożek. Na środku pierwszego układamy porcję farszu i przykrywamy drugim kółkiem z ciasta. Wykałaczką tworzymy płatki kwiatów - końcówkę patyczka przykładamy do brzegu pieroga i dociskamy ją, wsuwając ciasto do środka i tworząc wgłębienia w równych odstępach. Pierogi gotujemy porcjami we wrzącej wodzie, podajemy ze skwarkami lub podsmażoną cebulką.