• Link został skopiowany

Nie kiełbaski i nie karkówka. Z grilla najlepsze są kofty, ale koniecznie z tego mięsa

Co to są kofty i dlaczego są lepszym wyborem na grilla niż oklepane kiełbaski lub karkówka? To klasyka kuchni bliskowschodniej i arabskiej i, najprościej rzecz ujmując, jest to coś w rodzaju szaszłyków z mielonego lub siekanego mięsa z przyprawami, które grilluje się na porządnie rozgrzanym ruszcie. Ich smaku nie da się podrobić, są pyszne bardzo mięsne i właśnie mięso to "ich być albo nie być". Z jakiego mięsa przygotować kofty? Wieprzowina to prawie zbrodnia.
Kofty - grillowane szaszłyki z mielonej baraniny
Mateusz Gzik /Shutterstock

Polacy uwielbiają grillować, ale nasza rodzima kuchnia nie opiera się raczej na daniach z rusztu. Inaczej jest z kuchnią bałkańską, bliskowschodnią i arabską, z której między innymi wywodzą się kofty. Ten przepis był znany już wieki temu i chociaż przez stulecia ulegał lekkim modyfikacjom, to dwie rzeczy się nie zmieniły i są uważane niemal za świętość. Pierwsza rzecz - kofty muszą pachnieć dymem, więc prawdziwych koft nie zrobisz na grillu elektrycznym lub gazowym. Druga rzecz - mięso. Kofty robi się z mielonej lub siekanej baraniny, czasami z niewielkim dodatkiem wołowiny, ale jednak jest to rzadkością. To właśnie odpowiednio przyprawiona baranina jest istotą smaku i sprawia, że kubki smakowe szaleją. Baraninę i jagnięcinę dostaniesz w każdym wielkopowierzchniowym markecie i jeśli nie masz w planach wakacji w Maroko lub Tunezji, pyszne kofty zrób u siebie w ogródku. 

Zobacz wideo Dużo lepsza niż sklepowa. Tak zrobisz domową musztardę idealną do grilla

Kofty z grilla. Jak zrobić arabskie szaszłyki?

Składniki:

  • 500 g jagnięciny lub baraniny (można dodać trochę tłustej wołowiny),
  • 1 większa cebula,
  • 2 niewielkie ząbki czosnku,
  • sól pieprz, ostra i słodka papryka, kmin rzymski, szczypta cynamonu,
  • łyżka drobno posiekanej kolendry,
  • 3 łyżki oliwy.

Kofty na grilla - sposób wykonania:

  1. Mięso posiekaj tak drobno, jak na tatar. Możesz także zmielić je w maszynce o grubych oczkach. Posiekane lub zmielone mięso przełóż do miski.
  2. Cebulę zetrzyj na tarce lub posiekaj tak drobno, jak tylko możesz. Czosnek zmiel w prasce i dodaj do mięsa mielonego.
  3. Dodaj także kolendrę i przyprawy oraz oliwę i zacznij energicznie wyrabiać tak, jak masę na kotlety mielone. Masa powinna być gładka i lśniąca od oliwy. Przygotowaną masę mięsną odłóż na kilka godzin do lodówki, by się zamarynowała z przyprawami i dodatkami. 
  4. Przygotuj patyki do szaszłyków lub długie wykałaczki (drewniane patyczki warto natłuścić oliwą, by po zgrillowaniu mięso lepiej się zsuwało) i oblep nimi mięso tak, by powstały "mięsne batony" o grubości ok. 4 cm.
  5. Rozgrzej grill, najlepiej używać grilla węglowego. Kofty grilluj na dość dużej temperaturze rusztu przez ok. 2 minuty z każdej strony. Następnie zdejmij mięso z patyczków i podawaj z sosem jogurtowo-miętowym lub tzatzikami oraz świeżą, lekką sałatką. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: