Jak zrobić kofty z grilla? Najlepsze są z konkretnego mięsa
Link został skopiowany
Nie kiełbaski i nie karkówka. Z grilla najlepsze są kofty, ale koniecznie z tego mięsa
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Co to są kofty i dlaczego są lepszym wyborem na grilla niż oklepane kiełbaski lub karkówka? To klasyka kuchni bliskowschodniej i arabskiej i, najprościej rzecz ujmując, jest to coś w rodzaju szaszłyków z mielonego lub siekanego mięsa z przyprawami, które grilluje się na porządnie rozgrzanym ruszcie. Ich smaku nie da się podrobić, są pyszne bardzo mięsne i właśnie mięso to "ich być albo nie być". Z jakiego mięsa przygotować kofty? Wieprzowina to prawie zbrodnia.
Mateusz Gzik /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Polacy uwielbiają grillować, ale nasza rodzima kuchnia nie opiera się raczej na daniach z rusztu. Inaczej jest z kuchnią bałkańską, bliskowschodnią i arabską, z której między innymi wywodzą się kofty. Ten przepis był znany już wieki temu i chociaż przez stulecia ulegał lekkim modyfikacjom, to dwie rzeczy się nie zmieniły i są uważane niemal za świętość. Pierwsza rzecz - kofty muszą pachnieć dymem, więc prawdziwych koft nie zrobisz na grillu elektrycznym lub gazowym. Druga rzecz - mięso. Kofty robi się z mielonej lub siekanej baraniny, czasami z niewielkim dodatkiem wołowiny, ale jednak jest to rzadkością. To właśnie odpowiednio przyprawiona baranina jest istotą smaku i sprawia, że kubki smakowe szaleją. Baraninę i jagnięcinę dostaniesz w każdym wielkopowierzchniowym markecie i jeśli nie masz w planach wakacji w Maroko lub Tunezji, pyszne kofty zrób u siebie w ogródku.
REKLAMA
Zobacz wideo Dużo lepsza niż sklepowa. Tak zrobisz domową musztardę idealną do grilla
Kofty z grilla. Jak zrobić arabskie szaszłyki?
Składniki:
500 g jagnięciny lub baraniny (można dodać trochę tłustej wołowiny),
1 większa cebula,
2 niewielkie ząbki czosnku,
sól pieprz, ostra i słodka papryka, kmin rzymski, szczypta cynamonu,
łyżka drobno posiekanej kolendry,
3 łyżki oliwy.
Kofty na grilla - sposób wykonania:
Mięso posiekaj tak drobno, jak na tatar. Możesz także zmielić je w maszynce o grubych oczkach. Posiekane lub zmielone mięso przełóż do miski.
Cebulę zetrzyj na tarce lub posiekaj tak drobno, jak tylko możesz. Czosnek zmiel w prasce i dodaj do mięsa mielonego.
Dodaj także kolendrę i przyprawy oraz oliwę i zacznij energicznie wyrabiać tak, jak masę na kotlety mielone. Masa powinna być gładka i lśniąca od oliwy. Przygotowaną masę mięsną odłóż na kilka godzin do lodówki, by się zamarynowała z przyprawami i dodatkami.
Przygotuj patyki do szaszłyków lub długie wykałaczki (drewniane patyczki warto natłuścić oliwą, by po zgrillowaniu mięso lepiej się zsuwało) i oblep nimi mięso tak, by powstały "mięsne batony" o grubości ok. 4 cm.
Rozgrzej grill, najlepiej używać grilla węglowego. Kofty grilluj na dość dużej temperaturze rusztu przez ok. 2 minuty z każdej strony. Następnie zdejmij mięso z patyczków i podawaj z sosem jogurtowo-miętowym lub tzatzikami oraz świeżą, lekką sałatką.