• Link został skopiowany

Najlepsza ryba na grilla i patelnię. Ości tyle, co kot napłakał, a Polacy i tak wolą dorsza

Polacy nie są narodem, który wyjątkowo uwielbia ryby i wciąż większość ogranicza się do smażonych filetów na piątkowy obiad. Wybierając rybę na obiad, stawiamy na kilka gatunków, najczęściej jest to dorsz, łosoś, czasami także mintaj lub miruna i wszystkie te ryby są smaczne. Jednak jest jeden gatunek, który smakiem bije wymienione na głowę. Ma delikatne mięso, mało ości i podobno była ukochaną rybą starożytnych Rzymian. Na grillu smakuje nieziemsko i czas najwyższy, żeby o doradzie usłyszało więcej osób.
Jedna z najsmaczniejszych ryb - dorada
Authentic travel /Shutterstock

W ciągu ostatnich kilkunastu lat znacząco wzrosła statystyczna ilość ryb spożywanych przez Polaków i chociaż wciąż jemy ich stosunkowo niewiele, możemy powiedzieć, że "idzie ku dobremu". Jednak większość wciąż niechętnie próbuje innych gatunków niż te doskonale znane, a wielka szkoda, bo morza i jeziora skrywają w sobie naprawdę przepyszne gatunki. 

Jedną z bezsprzecznie najsmaczniejszych ryb jest dorada i chociaż naturalnie nie występuje w Bałtyku, z łatwością i w całkiem rozsądnej cenie można dostać ją w większych marketach. Jak wygląda, jak smakuje i jak ją przyrządzić? Tutaj zasada jest prosta - mniej, znaczy więcej. 

Zobacz wideo Witaminy z grilla - szaszłyki z łososiem i warzywami

Najlepsza ryba na grilla i patelnię. Czemu warto sięgać po doradę?

Dorada to ryba morska, która poławiana jest najczęściej u wybrzeży Grecji, Włoch, Hiszpanii i Turcji, a także Chorwacji. Dorady osiągają długość do 70 cm, mają lekko spłaszczone ciało i charakterystyczną żółtą pręgę między oczami. Ich mięso jest zwarte, lecz delikatne. W smaku dorady są podobne do dorsza, jednak ich mięso jest nieco słodsze. Doradę uważa się za ulubioną rybę starożytnych Rzymian i do dziś chętnie serwuje się dania z dorady w restauracjach we Włoszech, chociaż z najlepszych dań z tej ryby słynie Grecja.

Dorada - jedna z najlepszych ryb na grilla
Dorada - jedna z najlepszych ryb na grillaAlexander Raths /Shutterstock

Dorada jest także bardzo zdrowym wyborem, jeśli chodzi o ryby. Nie gromadzi w sobie zanieczyszczeń i metali ciężkich takich jak rtęć i miedź. Zawiera za to dużo kwasów omega-3, witaminy z grupy B, a także potas, fosfor, magnez i jod. Po doradę powinny sięgać osoby z osłabionym układem odpornościowym, układem krążenia, osoby dotknięte problemami z tarczycą, a także wszyscy, którzy troszczą się o kondycję kości i stawów.

Dorada. Jak przygotować tę rybę?

Mięso dorady jest naprawdę pyszne i daje dużo przyjemności z jedzenia, w części także przez fakt, że nie trzeba bawić się z ośćmi. Dorada ma niewiele ości, które dodatkowo łatwo się usuwa. Mięso jest chude i zwarte, co sprawia, że bardzo szybko dochodzi i zachowuje soczystość i delikatną strukturę. Z tego właśnie względu dorada jest idealną rybą do grillowania, ale także do smażenia w całości.

Jak przygotować doradę? Oczywiście jeśli dostaniesz świeżą rybę, należy usunąć łuski i ją wypatroszyć. Jednak w sklepach rybnych i marketach dorady są już wstępnie przygotowane. Ta ryba potrzebuje naprawdę niewiele, żeby smakowała wybrnie. Wystarczy natrzeć ją oliwą lub masłem i solą z obu stron, a do środka włożyć trochę cebuli, cytrynę, gałązkę koperku lub inne zioła. Później chwila na ruszcie i mamy fantastyczny posiłek. Mówiąc chwila, mam dosłownie na myśli chwilę - po cztery minuty z każdej strony wystarczą, by mięso było idealne i nieprzesuszone. 

Więcej o: