• Link został skopiowany

Nie brokułowa i nie szczawiowa. Ta zielona zupa bije smakiem na głowę wszystkie inne

My, Polacy mamy swoją ulubioną listę zup. Są na niej oczywiście król rosół, pomidorowa, krupnik, jarzynowa, pojawił się także barszcz i grzybowa. Jednak są też takie przepisy, dla których łatwo stracić głowę, o ile tylko odważymy się wyjść poza nasze upodobania. Jedną z nich z pewnością będzie pyszna, kremowa i lekko kwaśna zupa, którą zrobisz z wiosennych warzyw. Chwila gotowania i masz obiad jak z droższej knajpy.
Zupa sałatowa z boczkiem
Fot. Redakcja

Stare porzekadła mówią, że zupę można zrobić z niczego, inne, że z niczego, ale jedną z najpyszniejszych zup krem zrobisz z warzywa, które właśnie teraz smakuje najlepiej. Jest kremowa, aromatyczna, lekko kwaśna i... zielona. Nie jest to zupa brokułowa, nie jest to zupa szparagowa, a zupa sałatowa. Tak, z sałaty i kilku dodatków zrobisz przepyszną zupę, którą z powodzeniem mógłby serwować szef kuchni dobrej restauracji. Przypomina nieco zupę szczawiową, ale jest bardziej kremowa, dzięki dodatkowi sera feta. I, co ważne, nie pływają w niej te uciążliwe farfocle, jak w szczawiowej. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną zupę krem z cebuli

Najlepsza zielona zupa pod słońcem. Pędź do warzywniaka po sałatę

Składniki:

  • miska sałaty (mniej więcej dwie okazałe główki sałaty masłowej, możesz dodać także trochę jarmużu - polecam),
  • duży pęczek szczypiorku,
  • ok. 1,5 l bulionu lub rosołu,
  • pęczek koperku,
  • 1 średnia cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2-3 ziemniaki,
  • ok. 60 g sera feta,
  • sól, pieprz, ziele angielskie,
  • do podania: grzanki lub podsmażony boczek.

Kremowa zupa sałatowa - sposób wykonania:

  1. Sałatę dokładnie umyj i osusz. Na odrobinie masła zeszklij drobno posiekaną cebulę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy czosnek uwolni swój aromat, dodaj porwaną sałatę i chwilę podsmażaj.
  2. Zagotuj bulion lub rosół i dodaj do niego pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Gotuj na umiarkowanej mocy palnika i kiedy ziemniaki zaczną się robić miękkie, dodaj przesmażoną sałatę.
  3. Dopraw opcjonalnie większą ilością przypraw i dodaj pokruszony ser. Gotuj, aż ser się rozpuści, następnie dodaj posiekany szczypiorek i koperek. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
  4. Całość zmiksuj blenderem ręcznym. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Podawaj z ziołowymi grzankami lub chipsami z boczku.
Więcej o: