Stare porzekadła mówią, że zupę można zrobić z niczego, inne, że z niczego, ale jedną z najpyszniejszych zup krem zrobisz z warzywa, które właśnie teraz smakuje najlepiej. Jest kremowa, aromatyczna, lekko kwaśna i... zielona. Nie jest to zupa brokułowa, nie jest to zupa szparagowa, a zupa sałatowa. Tak, z sałaty i kilku dodatków zrobisz przepyszną zupę, którą z powodzeniem mógłby serwować szef kuchni dobrej restauracji. Przypomina nieco zupę szczawiową, ale jest bardziej kremowa, dzięki dodatkowi sera feta. I, co ważne, nie pływają w niej te uciążliwe farfocle, jak w szczawiowej.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną zupę krem z cebuli
Najlepsza zielona zupa pod słońcem. Pędź do warzywniaka po sałatę
Składniki:
- miska sałaty (mniej więcej dwie okazałe główki sałaty masłowej, możesz dodać także trochę jarmużu - polecam),
- duży pęczek szczypiorku,
- ok. 1,5 l bulionu lub rosołu,
- pęczek koperku,
- 1 średnia cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2-3 ziemniaki,
- ok. 60 g sera feta,
- sól, pieprz, ziele angielskie,
- do podania: grzanki lub podsmażony boczek.
Kremowa zupa sałatowa - sposób wykonania:
- Sałatę dokładnie umyj i osusz. Na odrobinie masła zeszklij drobno posiekaną cebulę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy czosnek uwolni swój aromat, dodaj porwaną sałatę i chwilę podsmażaj.
- Zagotuj bulion lub rosół i dodaj do niego pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Gotuj na umiarkowanej mocy palnika i kiedy ziemniaki zaczną się robić miękkie, dodaj przesmażoną sałatę.
- Dopraw opcjonalnie większą ilością przypraw i dodaj pokruszony ser. Gotuj, aż ser się rozpuści, następnie dodaj posiekany szczypiorek i koperek. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
- Całość zmiksuj blenderem ręcznym. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Podawaj z ziołowymi grzankami lub chipsami z boczku.