Sałatę można kupić w marketach i dobrych warzywniakach przez cały rok, ale chyba zgodzimy się, że najpyszniejsza jest wiosną i wczesnym latem. W niektórych ogródkach zaczęły pojawiać się już nieśmiało pierwsze główki i jeśli masz już "swoją" sałatę lub masz okazję kupić jędrne warzywo na ryneczku, nie zastanawiaj się, tylko zrób pyszną zupę.
janosmarton /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Tak, zupę z sałaty nie tylko da się zrobić, lecz także to naprawdę pyszna, aromatyczna rzecz. W smaku przypomina nieco szczawiową, ale jest bardziej kremowa i po prostu smaczniejsza. Do tego szczypiorek, grzanki, trochę sera i masz obiad jak ta lala.
REKLAMA
Zobacz wideo Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora
Zupa z sałaty, koperku i szczypiorku. Wiosną można jeść tylko to
Składniki:
miska sałaty (mniej więcej dwie okazałe główki sałaty masłowej, możesz dodać trochę jarmużu),
duży pęczek szczypiorku,
bulion lub przecedzony rosół,
pęczek koperku,
1 średnia cebula,
3-4 ząbki czosnku,
2-3 ziemniaki,
ok. 60 g sera feta,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszona bazylia,
do podania: grzanki lub podsmażony boczek.
Zupa sałatowa z koperkiem i szczypiorkiem - sposób wykonania:
Sałatę dokładnie umyj i osusz. Na odrobinie masła zeszklij cebulę i dodaj przeciśnięty czosnek. Kiedy czosnek uwolni swój aromat, dodaj porwaną sałatę i chwilę podsmażaj, aż zmięknie.
Zagotuj bulion lub rosół i dodaj do niego pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Gotuj na umiarkowanej mocy palnika i kiedy ziemniaki zaczną robić miękkie, dodaj przesmażoną sałatę.
Dopraw przyprawami i dodaj pokruszony ser. Gotuj, aż ser się rozpuści, następnie dodaj posiekany szczypiorek i koperek. Gotuj jeszcze przez kilka minut, by zioła oddały do zupy cały swój smak i aromat.
Całość zmiksuj blenderem ręcznym. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ziołowymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub chipsami z boczku.