• Link został skopiowany

Na obiad podam fenomenalną zupę z sałaty. W surówce tylko by się zmarnowała

Sałatę można kupić w marketach i dobrych warzywniakach przez cały rok, ale chyba zgodzimy się, że najpyszniejsza jest wiosną i wczesnym latem. W niektórych ogródkach zaczęły pojawiać się już nieśmiało pierwsze główki i jeśli masz już "swoją" sałatę lub masz okazję kupić jędrne warzywo na ryneczku, nie zastanawiaj się, tylko zrób pyszną zupę.
Zupa sałatowa
janosmarton /Shutterstock

Tak, zupę z sałaty nie tylko da się zrobić, lecz także to naprawdę pyszna, aromatyczna rzecz. W smaku przypomina nieco szczawiową, ale jest bardziej kremowa i po prostu smaczniejsza. Do tego szczypiorek, grzanki, trochę sera i masz obiad jak ta lala. 

Zobacz wideo Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora

Zupa z sałaty, koperku i szczypiorku. Wiosną można jeść tylko to

Składniki:

  • miska sałaty (mniej więcej dwie okazałe główki sałaty masłowej, możesz dodać trochę jarmużu),
  • duży pęczek szczypiorku,
  • bulion lub przecedzony rosół,
  • pęczek koperku,
  • 1 średnia cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2-3 ziemniaki,
  • ok. 60 g sera feta,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszona bazylia,
  • do podania: grzanki lub podsmażony boczek.

Zupa sałatowa z koperkiem i szczypiorkiem - sposób wykonania:

  1. Sałatę dokładnie umyj i osusz. Na odrobinie masła zeszklij cebulę i dodaj przeciśnięty czosnek. Kiedy czosnek uwolni swój aromat, dodaj porwaną sałatę i chwilę podsmażaj, aż zmięknie.
  2. Zagotuj bulion lub rosół i dodaj do niego pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Gotuj na umiarkowanej mocy palnika i kiedy ziemniaki zaczną robić miękkie, dodaj przesmażoną sałatę.
  3. Dopraw przyprawami i dodaj pokruszony ser. Gotuj, aż ser się rozpuści, następnie dodaj posiekany szczypiorek i koperek. Gotuj jeszcze przez kilka minut, by zioła oddały do zupy cały swój smak i aromat.
  4. Całość zmiksuj blenderem ręcznym. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ziołowymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub chipsami z boczku.
Więcej o: