Na to warzywo czekaliśmy z niecierpliwością cały rok i w końcu na straganach i w marketach pojawiły się zielone pęczki. Szparagi to zdecydowanie jedne z najsmaczniejszych warzyw, ale można je kupić tylko wiosną (mrożone to już nie to samo). Z tej okazji mamy dla was przepis na szybki obiad ze szparagami w roli głównej. O smaku tego makaronu można pieśni śpiewać, a to za sprawą dodatków. Mrugniesz kilka razy i już masz przed sobą talerz pełen szczęścia.
Piotr Krzeslak /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Tęskniliście za szparagami? My bardzo. To warzywo smakuje perfekcyjnie w każdej potrawie. Pyszne są w zupie, są idealne z grilla, z piekarnika lub po prostu ugotowane i podane z bułką tartą lub sosem holenderskim. Dziś jednak pokażemy wam, jak zrobić szybki i naprawdę przepyszny makaron ze szparagami, serem i szynką. Rach-ciach i masz gotowy obiad, a bliscy będą rozwodzić się nad jego delikatnym, choć wyrazistym smakiem. Jakie składniki wybrać? Jeśli chodzi o szynkę, postaw na dojrzewającą, polecam prosciutto. Zaś jeśli chodzi o ser, wybór może być tylko jeden: twardy, dojrzewający parmezan.
REKLAMA
Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym
Szybki makaron ze szparagami. Wiosną musisz go zrobić
Składniki:
pęczek zielonych szparagów,
6-8 plastrów szynki,
200 g ulubionego makaronu, polecam penne lub tagliatelle,
2 żółtka,
2-3 łyżki startego parmezanu,
śmietanka kremówka,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
dwie łyżki soku z cytryny.
Makaron ze szparagami - sposób wykonania:
W dużym garnku ugotuj makaron al dente, ale pamiętaj, by zachować szklankę wody, w której się gotował.
W czasie gotowania makaronu przygotuj szparagi - odłam zdrewniałe końcówki, a łodygi pokrój na ok. 3 cm kawałki. Je także ugotuj w osolonym wrzątku tak, by były al dente.
Szynkę pokrój na kawałki, a śmietankę (ok. 60 ml) wymieszaj z żółtkami oraz wodą, w której gotował się makaron.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj ugotowane szparagi i szynkę. Podsmażaj chwilę na dużej mocy palnika. Kiedy szparagi się delikatnie zarumienią, dodaj makaron.
Wyłącz ogień pod palnikiem i wlej śmietanę wymieszaną z żółtkami i wodą. Dopraw do smaku przyprawami i mieszaj przez kilka chwil, aż sos lekko zgęstnieje pod wpływem temperatury.
Makaron ze szparagami posyp startym serem i skrop sokiem z cytryny. Do dekoracji możesz podać posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę.