W święta marnujemy masę jedzenia. Da się tego uniknąć. Jak? Podpowiada Jagna Niedzielska

Marnowanie żywności to obecnie jeden z najbardziej palących problemów. Wiele osób stara się z tym walczyć, a mimo to nadal w święta zdarza się wyrzucać nawet dwa-trzy razy więcej jedzenia. Dlatego warto zorganizować je tak, by temu przeciwdziałać. I nieco ulżyć planecie, a przy okazji zaoszczędzić pieniądze.

Cześć, jestem Jagna Niedzielska. Możecie mnie kojarzyć z programu o niemarnowaniu żywności "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" oraz jako współprowadzącą programu "Widelcem po mapie". Gotuję, doradzam i propaguję #zerowaste. Na łamach portalu haps.pl pokażę wam, jak gotować ze smakiem, ale tak, żeby niczego nie marnować. Zapraszam do mojej kuchni #bezresztek pełnej trików i patentów.

Święta bez resztek

Uważam, że jedną z najlepszych metod na "święta bez strat" ma moja mama Alicja. Od kilkunastu lat przygotowuje zawsze to samo. Stałe menu nie wprowadza zamętu. Mama dokładnie wie, ile musi przygotować jedzenia, kiedy kupić składniki i gdzie. Czasami wprowadza jakieś małe zmiany, ale nie wpływa to na ogólny ład w kuchni ugruntowany przez tych kilkanaście lat.

Potrawy wigilijne - lista obowiązkowych dań i jak się zabrać za przygotowania [PORADNIK]Przygotowania do świąt czas zacząć. Co można zrobić wcześniej? Podpowiadamy

Jeśli jednak nie tak wyobrażacie sobie przygotowanie świąt, warto uzbroić się w kilka zasad, które ułatwią wam pracę. Oto moje wskazówki.

Jak nie marnować jedzenia podczas świąt? 12 potraw i 12 wskazówek

Jak nie marnować jedzenia podczas świąt? 12 potraw i 12 wskazówekJak nie marnować jedzenia podczas świąt? 12 potraw i 12 wskazówek fot. Jagna Niedzielska

1. Przez cały miesiąc i najpóźniej na kilka dni przed świętami zróbcie czystki w zamrażalniku i szafkach w kuchni. Po to, by zrobić miejsce na nowe produkty i potrawy.

2. Następnie przygotujcie menu świąteczne, pamiętając, że syty posiłek dla dorosłego człowieka waży ok. 500 g. Zastanówcie się zatem, ile takich posiłków jesteście w stanie w ciągu świąt zjeść i, wraz z potrawami, wypiszcie gramaturę wybranych dań.

Ja i moja mama przygotowujemy mniej więcej: 300 ml barszczu na osobę, cztery-pięć uszek na osobę, sześć pierogów na osobę, kapusta z grochem 80 g na osobę, śledzie 100 g na osobę i tak dalej.

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami? Sprawdźcie nasz przepis.

3. Jeśli chcecie przygotować potrawy z nadwyżką, to wybierzcie te, które z łatwością później zamrozicie. Na przykład bigos, pierogi, uszka, barszcz. Takie dania jak sałatka jarzynowa, ryba w galarecie czy ciasta wielopiętrowe są problematyczne w mrożeniu, więc szkoda marnować czasu, pieniędzy i jedzenia.

4. Podzielcie się robieniem potraw świątecznych z bliskimi, z którymi będziecie spędzać ten czas. Taki podział zmniejszy ilość waszych obowiązków, a inni będą mogli pochwalić się swoimi umiejętnościami kulinarnymi.

5. Przy okazji poproście bliskich, żeby przynieśli swoje opakowania na wynos. Dzięki temu będziecie mogli podzielić się ewentualnymi pozostałościami.

6. Na podstawie menu przygotujcie listę zakupową. Klasycznie zawieście ją na drzwiach lodówki i wypełniajcie przez kilka dni. Remanent szafek, zamrażalnika oraz lodówki pomoże wam dokładnie zanotować to, czego faktycznie potrzebujecie, a co już macie w gotowości. Pamiętajcie o tym nawyku, bo dzięki temu możecie sporo zaoszczędzić.

Jak nie marnować jedzenia podczas świąt? 12 potraw - 12 wskazówekJak nie marnować jedzenia podczas świąt? 12 potraw - 12 wskazówek fot. Aliaksander Karankevich / shutterstock.com

7. Gdy robicie zakupy, wybierajcie lokalnych dostawców. Warto też niektóre z dań zamówić z restauracji. Szczególnie podczas tegorocznych świąt będzie to dla gastronomii ogromne wsparcie.

8. Na zakupy nie zapomnijcie zabrać własnych toreb oraz wcześniej przygotowanej listy zakupowej. Koniecznie najedzcie się przed wyjściem. Bo na głodnego mamy większy rozmach.

9. W dniu świąt, przed samą kolacją, postarajcie się powstrzymać przed jedzeniem w dużych ilościach. Rano wybierzcie warzywne przekąski. Dzięki temu później najdzie was większa ochota na jedzenie.

10. Po kolacji zabezpieczcie jedzenie. Najlepszym sposobem są szklane pojemniki i słoiki. Pamiętajcie, że takie dania jak ryby, sałatka jarzynowa, śledzie nie powinny długo stać w temperaturze pokojowej. Lepiej je poporcjować - większość przechowywać w lodówce, a odrobinę na stole. Mały spacer do lodówki po repetę przyda się w tym czasie obżarstwa.

Resztki jedzenia przechowuj w pojemnikach, które są do tego przeznaczone - szukaj symbolu śnieżynkiJak długo można jeść resztki z obiadu - z lodówki i zamrożone? Krócej niż je większość z nas

11. Znajdźcie też pomysły na przepisy-przemiany. Na przykład bigos można zamienić na farsz do pierogów lub na paszteciki, groch na zupę krem, barszcz użyć do risotto zamiast bulionu, i tak dalej. Recykling!

12. Jeśli mimo wszystko zostaną wam pozostałości po świętach, macie na to kilka rozwiązań:

  • podzielcie się z bliskimi, sąsiadami;
  • podzielcie się z potrzebującymi, których znacie;
  • poszukajcie w swoim mieście jadłodzielni, czyli miejskich lodówek, do których możecie odstawić świąteczne resztki. Adresy lodówek znajdziecie na mapie Google oraz na stronach jadłodzielni w poszczególnych miastach. Z żywności pozostawionej w lodówkach może skorzystać każdy.

Jak widzicie, da się zaplanować świąteczne przygotowania strategicznie. Wystarczy wdrożyć kilka zasad, a unikniecie marnowania jedzenia i zaoszczędzicie pieniądze. Nie lepiej wydać je na inne przyjemności?

***

O Jagnie Niedzielskiej mówi się, że jest jedną z polskich twarzy idei zero waste. Miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach. Autorka książki - poradnika z ponad 90 przepisami kulinarnymi "Bez resztek". Prowadząca program "Bez reszty. Kuchnia zero waste" oraz współprowadząca "Widelcem po mapie". Na co dzień szefowa kuchni grupy kulinarnej Tygiel oraz firmy cateringowej. Jagna jest kreatorką smaków oraz docenianą kulinarną artystką - uwielbia, gdy w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego jej drugą specjalnością jest kuchnia hawajska, gdzie tradycyjne, rajskie przepisy łączą, między innymi, smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin czy Portugalii. W wolnych chwilach daje upust swojej artystycznej duszy, tworząc zaskakujący food design. Jej przepisy oraz zdjęcia publikowane pod hasłem "architektura kulinarna", znane są już w Berlinie, Francji, Czechach i w Stanach Zjednoczonych.

Jagna NiedzielskaJagna Niedzielska Fot. Budzik Studio

Więcej o: