patenty
-
Zwiń papier do pieczenia w kulkę, potem zrób jeszcze 2 kroki. Ten patent to prawdziwy life-saver
Papier do pieczenia to produkt, który znajdziemy niemal w każdym gospodarstwie domowym. Wystarczy rozłożyć go na blasze, położyć np. ciasteczka lub ziemniaki i wstawić do piekarnika. Proste, prawda? No prawie, bo pominęliśmy etap rolowania się...
-
Zastosuj "terapię szokową". Wystarczą dwie kostki lodu. Skrócisz czas gotowania o 45 minut
Jak przyśpieszyć gotowanie buraków? To popularne warzywo smakuje wyśmienicie i przepadają za nim zarówno dorośli, jak i dzieci, jednak czas jego gotowania jest bardzo długi. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby buraki były miękkie znacznie...
-
Te triki na przechowywanie ziemniaków poznałam od dziadka. Dzięki nim pozostają jędrne aż do wiosny
Ziemniaki najlepiej smakują z początkiem lata, choć lubimy cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Rarytasy te należą bowiem do jednych z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Dobrze wiedzieć zatem, jak je przechowywać, żeby nie gniły, przebarwiały...
-
Już nigdy nie wyrzucam pestek z czereśni. Babcia podpowiedziała mi, co mogę z nich wyczarować
Lato to czas, kiedy zajadamy się czereśniami bez pamięci. Choć pestki zazwyczaj lądują w koszu na śmieci, to warto wiedzieć, że są one cenniejsze, niż mogłoby się wydawać. Oto jak można je wykorzystać na kilka innych sposobów.
-
Może dać owoce nawet po przymrozkach. Nie spisuj jej na straty i poznaj sprawdzone triki ogrodników
Kwietniowe przymrozki mocno dały się we znaki roślinom uprawnym, które już z początkiem wiosny zaczęły kwitnąć lub mieć zalążki pąków. Wiele z nich może nie dać dużych plonów w tym roku. Jedną z roślin, która mocno ucierpiała, jest borówka...
-
Zrobiłam pomidorową i wyszła za słona. Teściowa sprzedała mi patent jak ją uratować
Nawet najlepszym kucharzom może się trafić wpadka, w której to zrobię za słoną zupę. Wtedy pierwsza myśl to jest oczywiście jej wyrzucenie i zrobienie jej od nowa, lecz nie trzeba stosować aż tak drastycznych kroków. Ostatnio teściowa pokazała mi...
-
Przestań wylewać wodę po ziemniakach! Niepozorny składnik, który ląduje w zlewie może zdziałać cuda
Ziemniaki są częstym elementem domowego obiadu i nie tylko. Niestety często gotując bulwy, zapominamy, że pod koniec procesu wcale nie trzeba wylewać wody. Ten niepozorny składnik może się przydać w ogrodzie lub na balkonie. Poznaj metodę zero...
-
Poznaj magiczny patent babci. Rano wypiekała z nich rumiany chleb, a wieczorem podlewała rośliny
Powszechnie stosowane do wypieku chleba czy pizzy, idealnie sprawdzają się także w ogrodzie. Stosując je regularnie, możesz uzyskać oszałamiające efekty. Zobacz, co drożdże mogą zdziałać w twoim ogrodzie.
-
Odgrzewane kotlety nie muszą być kulinarnym koszmarem. Ten trik sprawi, że nie będą gumowe, a smaczne
W lodówce czeka na ciebie zapas kotletów? Jeśli chcesz, by mięso nadal było smaczne, a nie gumowe i twarde jak podeszwa, poznaj trik na banalne odgrzewanie. Od teraz wczorajszy specjał nie będzie już koszmarem, a wciąż apetycznym kąskiem.
-
Nowy trend na cmentarzach? Ludzie na potęgę zabierają go ze sobą, chociaż zazwyczaj trafia na talerze
Myślisz, że internetowe triki już cię nie zaskoczą, a jednak. Tym razem sieć obiegł najnowszy patent skierowany do wszystkich, którzy szykują się na uroczystości związane z dniem Wszystkich Świętych. Mowa tu o makaronie, który zabrany na cmentarz...
-
Zamiast wylewać do odpływu, wykorzystaj ją ponownie. Woda po ugotowanych ziemniakach jest bardzo cenna
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Znane jest ze swojego wszechstronnego zastosowania i smaku. Najczęściej postanawiamy je ugotować, bo właśnie w takiej wersji się nimi zajadamy. Po takiej obróbce termicznej pozostaje woda...
-
Ten patent na obieranie ziemniaków miażdży wszystkie inne. Ale jeden szczegół nie daje spokoju
W internecie można znaleźć wszystko. To nie zawsze dobrze, ale na szczęście często są tam porady i patenty, które ułatwiają życie. Spędzasz mnóstwo czasu na obieraniu ziemniaków, nie lubisz tego robić i najchętniej byś rzucił/a nożykiem o ścianę?...
-
Kuchenny wyciskacz łez pokonany. Tiktoker pokazał, jak kroić cebulę bez płaczu. To zajmuje sekundy
Krojenie cebuli bardzo często wiąże się z płaczem, a za tym odruchem raczej nikt nie przepada. Jednak tiktoker udowodnił, że można to zrobić bez łez, a dodatkowo w kilka sekund. Jaki jest jego sekret? Nawet nie spodziewasz się, że masz potrzebne...
-
Patent babci na błyskawiczne posprzątanie rozbitego jajka. Niesłychanie prosty
Kuchnia to miejsce, w którym bardzo łatwo o pewnego rodzaju wpadkę np. rozbicie jajka. Upuszczone na ziemię staramy się szybko posprzątać, lecz nie zawsze nam to wychodzi. Podpowiadamy, jak zrobić to szybko i skutecznie.
-
Gdzie szukać rydzów? Pod szyszkami! Mistrz grzybobrania podzielił się sprytnym patentem
Sezon na grzybobranie powoli dobiega końca, jednak w wielu miejscach nadal można znaleźć leśne rarytasy. Idealnym przykładem jest wideo przedstawiającego doświadczonego zbieracza, który jednym ruchem zdemaskował kryjówkę grzybów. Gdzie zatem szuka...
-
Naleśniki bez smażenia. Do ich przygotowania nie potrzebujesz patelni
Naleśniki kojarzą się wszystkim ze smażeniem i długim staniem przy patelni. Można je jednak zrobić inaczej, zamieniając patelnię na inne urządzenie, które można znaleźć w prawie każdym domu. Przepis jest prosty i mogą go zrobić nawet najmłodsi fan...
-
Jak przechowywać warzywa i owoce, by na długo pozostały świeże? Przyda się m.in. piasek
Najlepszą przekąską, po jaką możemy sięgnąć latem, są świeże owoce i warzywa. Mamy tendencję do kupowania ich w większej ilości, niż jesteśmy w stanie na raz wykorzystać. Jak zatem najlepiej przechowywać warzywa i owoce, by dłużej pozostały świeże...
-
Jak szybko schłodzić napoje? Cztery triki obowiązkowe do zapamiętania na lato
Każdy z nas powinien wiedzieć, jak ważne jest nawadnianie organizmu, zwłaszcza w czasie upałów. Nic tak przyjemnie nie gasi pragnienia w letnie dni, jak kubek dobrze schłodzonego, orzeźwiającego napoju. Czasem jednak chłodzenie wody lub soku może...
-
Masło w lodówce zbyt twarde, a poza nią za szybko jełczeje? Jest na to starodawny patent
Przechowywanie masła wielu osobom może sprawiać pewien problem. W lodówce postoi dłużej, ale będzie twarde. Poza lodówką da się łatwo rozsmarować, ale szybciej się zepsuje. Da się znaleźć kompromis? Okazuje się, że tak.
-
Krojenie truskawek żyletkami i wywabianie robaków z mięsa napojem. Badaczka obala bezsensowne triki z TikToka
Media społecznościowe to dziś bezcenne źródło przydatnej wiedzy i trików kulinarnych. Niestety bywa też zgubne, a nawet niebezpieczne.
-
Planujesz wyjazd? Podpowiadamy, jak zabezpieczyć jedzenie, żeby nic się nie zmarnowało ani w domu, ani w podróży
Czas przed wyjazdem na wakacje bywa stresujący. To wtedy zaczynamy lekko panikować, że nie zdążymy wszystkiego przygotować, uprać i spakować. A co z jedzeniem? Co zrobić z tym wszystkim, co znajduje się w kuchni i w lodówce? Dwie rzeczy nas...