Zamiast wylewać do odpływu, wykorzystaj ją ponownie. Woda po ugotowanych ziemniakach jest bardzo cenna

Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Znane jest ze swojego wszechstronnego zastosowania i smaku. Najczęściej postanawiamy je ugotować, bo właśnie w takiej wersji się nimi zajadamy. Po takiej obróbce termicznej pozostaje woda, którą od razu wylewamy do zlewu. Jednak okazuje się, że i dla niej można znaleźć zastosowanie. Trudno uwierzyć, że do tak wielu czynności może się przydać.
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Gotując ziemniaki na obiad nawet się nie zastanawiamy, co możemy zrobić z wodą, w której się znajdowały. Okazuje się, że jest ona nasycona składnikami odżywczymi i wykorzystanie jej do różnych rzeczy jest bardzo dobrym ruchem. Jednak, mimo że jesteśmy świadomi jakie to dobre, możemy dalej nie wiedzieć, do czego ją wykorzystać. Dziś rozjaśnimy ten temat i wskażemy czynności, do których najlepiej ją spożytkować. Niektóre mogą być naprawdę wielkim zaskoczeniem.

Woda po ugotowanych ziemniakach - do tego ją wykorzystaj

Ziemniaki to źródło skrobi, białka roślinnego, witamin i minerałów. Podczas gotowania składniki te przechodzą do wody, którą można wykorzystać w różnych przepisach i czynnościach. Poniżej przedstawiamy kilka z nich, które od razu można wykorzystać w praktyce.

  1. Zagęszczanie sosów i zup. Woda po ugotowanych ziemniakach to doskonały składnik, który zagęści sosy, a także domowej roboty zupy. Dzięki obecności skrobi możesz dodać ją do różnych dań i dodatków, aby uzyskać gładką i kremową konsystencję. Jest to szczególnie przydatne, ponieważ możesz to zrobić bez umieszczania dodatkowej porcji mąki lub śmietany.
  2. Pieczenie i przyrządzanie ciast. Przez wiele osób taka woda jest chętnie używana w przypadku pieczenia i przygotowywania ciast i pieczywa. Nawet jej niewielka ilość dodaje wilgoci i miękkości wypiekom, a także pozytywnie wpływa na ich teksturę. Jeśli planujesz pieczenie chleba, ciastek lub bułeczek, rozważ dodanie tej wody do ciasta.
  3. Gotowanie warzyw. Raz użyta woda może być również wykorzystana do ugotowania innych warzyw. To nie tylko oszczędność, a także taki płyn zawiera skrobię, która pomaga warzywom zachować konsystencję i smak.
  4. Użycie domowe. Woda po ugotowanych ziemniakach ma także zastosowanie poza kuchnią. Możesz użyć jej jako naturalny środek czyszczący do mycia okien i luster. Działa skutecznie, a do tego jest w stu procentach naturalna. Pozostawia przy tym błyszczącą i czystą powierzchnię. Dodatkowo można użyć jej jako odkamieniacz do czajnika. Skrobia zadziała dużo lepiej niż jakikolwiek detergent. Możesz ją również wykorzystać do czyszczenia umywalki i kabiny prysznicowej.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.