Carpaccio, barszcz lub ćwikła to tylko kilka zastosowań czerwonych bulw. Warzywo można wykorzystać na wiele sposobów, a oprócz pięknego koloru ma do zaoferowania mnóstwo składników odżywczych. Jak gotować buraki, aby szybciej były miękkie? Mało kto zna ten patent, a szkoda, bo dzięki niemu bulwy zmiękną w nieco ponad pół godziny.
Buraki są źródłem składników mineralnych jak magnez, potas, cynk czy żelazo, a także flawonoidów, karotenoidów, kwasu askorbinowego i fenoli. Zawierają witaminy z grupy B oraz C, A, E i K. Mają stosunkowo niską wartość kaloryczną, bo 100 g to tylko 43 kcal. Warto włączyć je do diety, ponieważ działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie, opóźniają procesy starzenia oraz obniżają ciśnienie krwi.
Buraki mogą być składnikiem dania, można z nich także przygotować sok lub jeść samodzielnie jako np. dodatek do ziemniaków. Bulwy wymagają jednak wcześniejszego ugotowania. Duże buraki potrzebują nawet 90 minut, by stały się miękkie, lecz jeśli nie masz tyle czasu, wypróbuj ten sprytny trik, a będą gotowe już po 45 minutach.
Aby przyspieszyć proces gotowania buraków, warto poddać je szokowi termicznemu. Przydadzą ci się dwa garnki, cukier, skórka od chleba, wrzątek i kostki lodu.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.