• Link został skopiowany

Zastosuj "terapię szokową". Wystarczą dwie kostki lodu. Skrócisz czas gotowania o 45 minut

Jak przyśpieszyć gotowanie buraków? To popularne warzywo smakuje wyśmienicie i przepadają za nim zarówno dorośli, jak i dzieci, jednak czas jego gotowania jest bardzo długi. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby buraki były miękkie znacznie szybciej.
Czy buraki są zdrowe? Zawierają wiele cennych składników odżywczych
Czy buraki są zdrowe? Zawierają wiele cennych składników odżywczych, istock/@NJankovic

Carpaccio, barszcz lub ćwikła to tylko kilka zastosowań czerwonych bulw. Warzywo można wykorzystać na wiele sposobów, a oprócz pięknego koloru ma do zaoferowania mnóstwo składników odżywczych. Jak gotować buraki, aby szybciej były miękkie? Mało kto zna ten patent, a szkoda, bo dzięki niemu bulwy zmiękną w nieco ponad pół godziny. 

Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Czy buraki są zdrowe? Zawierają wiele cennych składników odżywczych

Buraki są źródłem składników mineralnych jak magnez, potas, cynk czy żelazo, a także flawonoidów, karotenoidów, kwasu askorbinowego i fenoli. Zawierają witaminy z grupy B oraz C, A, E i K. Mają stosunkowo niską wartość kaloryczną, bo 100 g to tylko 43 kcal. Warto włączyć je do diety, ponieważ działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie, opóźniają procesy starzenia oraz obniżają ciśnienie krwi.

Ścieranie buraków na chłodnik
Ścieranie buraków na chłodnikZapylaiev Kostiantyn / Shutterstock

Buraki mogą być składnikiem dania, można z nich także przygotować sok lub jeść samodzielnie jako np. dodatek do ziemniaków. Bulwy wymagają jednak wcześniejszego ugotowania. Duże buraki potrzebują nawet 90 minut, by stały się miękkie, lecz jeśli nie masz tyle czasu, wypróbuj ten sprytny trik, a będą gotowe już po 45 minutach.

Jak szybciej ugotować buraki? Oto prosta sztuczka. Będą gotowe w 45 minut 

Aby przyspieszyć proces gotowania buraków, warto poddać je szokowi termicznemu. Przydadzą ci się dwa garnki, cukier, skórka od chleba, wrzątek i kostki lodu.

  1. Umyj buraki, a następnie włóż je do garnka i dodaj łyżkę cukru oraz skórkę od chleba.
  2. Wlej do garnka wrzątek i gotuj pół godziny.
  3. Po upływie tego czasu odcedź buraki i włóż do drugiego garnka z zimną wodą i kostkami lodu.
  4. Trzymaj je przez 15 minut, a dzięki temu buraki szybko staną się miękkie.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: