Wedle zaleceń każdego dnia powinniśmy spożywać co najmniej pięć porcji warzyw i owoców. Warto jednak mieć świadomość, że nie wszystkie owoce będą miały korzystny wpływ na zdrowie. Z niektórych z nich warto zrezygnować. Zwłaszcza jeśli mowa o owocach z puszki, ale nie tylko.
W Polsce dużą popularnością cieszą się nie tylko świeże owoce, ale również te konserwowane, czyli najczęściej z puszki. Zdawać by się mogło, że to dobra i zdrowa przekąska, podczas gdy w rzeczywistości jest wręcz przeciwnie. Wszystko dlatego, że zazwyczaj trzymane są w zalewie cukrowej, która ma mnóstwo kalorii i sprawia, że nawet zazwyczaj zdrowe owoce mogą niekorzystnie wpływać na nasz organizm. Ponadto są po prostu mniej wartościowe. W procesie konserwacji tracą znaczną część witamin i minerałów, a ponadto mają mniej błonnika. Dlatego zdecydowanie lepiej z nich zrezygnować.
PORADA! Jeśli liczysz kalorie, ze świeżych owoców lepiej ograniczyć m.in. banany, gruszki, figi, daktyle i winogrona, gdyż mają ich stosunkowo sporo. Oczywiście nie musisz całkowicie z nich zrezygnować, ale lepiej się nie zajadać.
Najprostszym rozwiązaniem jest zastąpienie owoców z puszki świeżymi odpowiednikami. Jednak ze względu na sezonowość wielu z nich nie zawsze jest to możliwe. Niemniej nawet w takim wypadku wciąż możesz sięgnąć po lepsze zamienniki, takie jak:
PORADA! W sezonie warto zaopatrzyć się w zapas świeżych, lubianych przez ciebie owoców i po prostu je zamrozić lub przerobić na zdrowe kompoty czy dżemy. Wciąż będą lepszą opcją aniżeli te kupne.
Jeśli masz problem ze spożywaniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców, wzbogać swój jadłospis o lekkie i zdrowe sałatki, domowe smoothie, koktajle, soki czy surówki do obiadu. W miarę możliwości jako przekąskę wybieraj chrupiące marchewki czy jabłko zamiast czipsów i paluszków. Pamiętaj też, by kupując napoje owocowe, dokładnie sprawdzać skład i decydować się tylko na te o prostym składzie i bez dodatku białego cukru. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.