Zima tuż tuż, a to oznacza, że powinniśmy zaopatrzyć się w przetwory, które będziemy jeść i pić w tym okresie. Wiele osób stawia na klasyki i ja również jestem tego zdania, że to one sprawdzają się najlepiej. Dlatego właśnie nie można zapomnieć o tym przysmaku, który zamyka się w butelce. Moja spiżarnia pęka od jego nadmiaru.
Fot. Shutterstock, M. Volk
REKLAMA
REKLAMA
Lato niestety nie trwa w nieskończoność, a to oznacza, że wielkimi krokami zbliża się jesień i chłodna zima. Już można nawet obserwować, jak pogoda się zmienia, a wieczory nie są już tak przyjemne. Jednak jest jakiś plus tego, że mamy końcówkę lata. Możemy zamknąć się w domach i robić przetwory, które otworzymy za kilka miesięcy. To nie będą tylko ogórki i cukinia, a także słodkie owocowe dżemy i soki. Taką właśnie słodycz sama niedawno postanowiłam zamknąć. Zrobiłam dużo butelek, bo wiem, że każda zostanie wykorzystana.
REKLAMA
To właśnie przepis na sok malinowy jest tak rozchwytywany w mojej rodzicie. Przepis pamięta różne pokolenia, a ja dostałam go od babci. Taki sok jest bardzo prosty w wykonaniu i przede wszystkim ma krótką listę składników. Potrzebujesz tylko dwóch produktów, czyli malin i cukru. Sok, który wypłynie z owoców, zamyka się w słoikach, a później przechowuje w chłodnych piwnicach i spiżarnię. Jego smak świetnie komponuje się z herbatą zimową, można go również dodać do ciast i deserów.
Przepis na sok z malin na zimę
Składniki
2 kg malin,
1,5 kg cukru.
Sposób przygotowania
Maliny dokładnie oczyść i osusz. Następnie przełóż je do garnka i zasyp 500 g cukru. Całość wymieszaj, by składniki się połączyły, ustaw garnek na ogniu i doprowadź do wrzenia. Pamiętaj o tym, aby co jakiś czas wszystko mieszać, by owoce nie przywarły do spodu. Owoce trzymamy na ogniu do momentu, aż wypuszczą sok.
Następnie maliny należy umieścić na gazie lub ściereczce i dokładnie wycisnąć z nich sok.
Sok ponownie przecedź przez sitko. Ta czynność jest po to, aby w soku nie znajdowały się pestki.
Sok znajdujący się w garnku ustaw na ogniu i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj pozostały cukier, energicznie mieszaj i trzymaj na ogniu, by cukier całkowicie się rozpuścił.
Po tym czasie, do czystych i wyparzonych słoiczków przelej powstały sok, naczynia zakręć i pasteryzuj przez około 5 minut.
Po upływie tego czasu wyjmij ostrożnie słoiki, ustaw je na blacie i poczekaj na wystudzenie. Po schłodzeniu przechowuj je w chłodnym miejscu.