Trochę liści, wody i cukru - tak zrobisz najlepszy sok na lato. Pasuje do wszystkiego

Gdy za oknem jest niekończący się upał, chcemy jak najbardziej się ochłodzić i nadać naszym napojom więcej smaku. W tym mogą pomóc smaki o różnych smakach. Najlepiej wykorzystać te, które można robić samodzielnie w domu. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić, poniżej wskazujemy proste kroki.

W upalne letnie dni, kiedy słońce praży, a my szukamy orzeźwienia, nic nie cieszy bardziej niż chłodny, aromatyczny napój, który nie tylko ugasi pragnienie, ale również doda energii. Odkrycie przepisu na taki napój może odmienić każde przyjęcie w ogrodzie, rodzinne spotkanie czy chwilę relaksu na tarasie. Co więcej, przygotowanie go w domowych warunkach okazuje się niezwykle proste i satysfakcjonujące, a jego smak i zapach na długo zapadają w pamięć.

Zobacz wideo Drink z buraka

Domowy sok miętowy to sekret idealnego orzeźwienia. Jego świeży, ziołowy aromat doskonale komponuje się z różnymi napojami, od lemoniad i herbat mrożonych po koktajle i drinki. Można go również dodawać do deserów, lodów czy jogurtów, tworząc wyjątkowe, smakowite kompozycje. Przygotowanie soku miętowego jest niezwykle proste i wymaga jedynie czterech składników, które zazwyczaj mamy pod ręką. Dzięki temu możemy cieszyć się jego wyjątkowym smakiem przez cały sezon.

Przepis na domowy sok miętowy

Składniki

  • około 150 g świeżej mięty,
  • 1 litr wody,
  • 500 g cukru,
  • sok z 2 cytryn.

Sposób przygotowania

  1. Miętę dokładnie umyj i osusz. Oderwij liście od łodyżek.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj liście mięty i gotuj ją przez około 5 minut.
  3. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i pozostaw miętę do zaparzenia na około 15 minut.
  4. Po upływie tego czasu przecedź napar przez sitko lub gazę, usuwając liście mięty.
  5. Do otrzymanego naparu dodaj cukier i sok z cytryn. Dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
  6. Ponownie postaw garnek na małym ogniu i podgrzewaj przez około 5-10 minut, nie dopuszczając do wrzenia, aby składniki się dobrze połączyły.
  7. Gorący sok przelej do wysterylizowanych butelek lub słoików i szczelnie zamknij.
  8. Przechowuj sok w chłodnym, ciemnym miejscu. Po otwarciu butelki przechowuj w lodówce.
Więcej o: