Ziemniaki zzieleniały? Pod żadnym pozorem ich nie jedz. Możesz sobie zaszkodzić

Zielone ziemniaki, choć z pozoru mogą wydawać się jadalne, nie powinny lądować na naszych talerzach. Kolor oznacza, że wytworzyła się w nich solanina, która jest toksyczna dla ludzi. Dlaczego ziemniaki zielenieją? To często efekt złego przechowywania. Ziemniaki robią się zielone, gdy są wystawione na działanie promieni słonecznych. Odkrojenie zielonych fragmentów nie sprawi niestety, że warzywo stanie się zdatne do spożycia. Takich ziemniaków trzeba się pozbyć.

Każdy z nas od czasu do czas styka się z zielonymi ziemniakami. Poza zmianą koloru zazwyczaj wyglądają normalnie, więc niektórzy myślą, że nie zaszkodzi, jeśli zjedzą warzywa, które zzieleniały. Ewentualnie zdarza się, że ktoś decyduje się na odkrojenie zielonych części. To jednak nie pomoże. Taki ziemniaki dla własnego bezpieczeństwa lepiej po prostu wyrzucić.

Zobacz wideo Jak doczyścić szybę lub lustro? Wypróbuj nasz trik z ziemniakiem

Dlaczego ziemniaki zielenieją? Winne są światło i chlorofil

Ziemniaki robią się zielone, gdy nie są odpowiednio przechowywane. Zmiana kolor to efekt wystawienia ich na działanie promieni słonecznych. Jak czytamy na stronie Uniwersytetu Stanowego Michigan, "ekspozycja na światło może powodować wytwarzanie chlorofilu przez komórki skóry ziemniaka. Chlorofil powoduje, że skórka zmienia kolor na zielony i pomaga ziemniakowi przygotować się do kiełkowania. Światło aktywuje również komórki skóry do produkcji solaniny".

Solanina to toksyna glikoalkaloidowa o gorzkim smaku. Pod zbiorczą nazwą solanina kryją się dwa glikoalkaloidy - chakonina i sama solanina (występująca w kilku różnych rodzajach). Wykrywa się ją nie tylko w zielonych ziemniakach, lecz także w niedojrzałych pomidorach i papryce. Warzywa naturalnie wytwarzają ją w niedużych ilościach. Wzrost stężenia solaniny w warzywach sprawia, że stają się szkodliwe dla zdrowia. Zatrucie może objawiać się:

  • bólami głowy i brzucha,
  • biegunką,
  • wymiotami,
  • nieregularnymi wypróżnieniami,
  • zaczerwienieniem cery,
  • dezorientacją,
  • gorączką.

Objawy zwykle pojawiają się po kilku godzinach, czasem dzień lub dwa po zjedzeniu ziemniaków. Mimo że prawdopodobnie niewiele osób spożyje taką ilość zielonych ziemniaków, żeby doprowadzić do zatrucia, Uniwersytet Stanowy Michigan zaleca, by od razu je wyrzucić, aby uniknąć ewentualnych dolegliwości. Najbardziej podatne na zatrucie solaniną są małe dzieci ze względu na mniejszą masę ciała.

Jedzenie takich ziemniaków odradza też prof. Danuta Kołożyn-Krajewska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie w rozmowie z serwisem Medycyna Praktyczna:

Kiedy ziemniaki są zielone, to znaczy, że wytworzyła się solanina. Nie powinno się spożywać zielonych ziemniaków.

Nie pomoże nawet obieranie i próba odkrojenia zielonego miejsca. Solanina pozostanie i może nam zaszkodzić. 

Jak przechowywać ziemniaki?

Każda żywność, która jest odpowiednio przechowywana, dłużej nadaje się do spożycia. Nie inaczej jest z ziemniakami. Powinny być trzymane w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Optymalna temperatura to od 7 do 10 stopni Celsjusza. Miejsce musi być również przewiewne. Jak podaje Uniwersytet Stanowy Michigan, tak przechowywane ziemniaki powinny wytrzymać nawet przez miesiąc.

Idealnym miejscem wydaje się więc spiżarnia lub piwnica. Nie każdy jednak ma do nich dostęp. W takiej sytuacji najlepiej przełożyć ziemniaki do papierowej torby i trzymać z dala od urządzeń, które się nagrzewają czy emitują ciepło. Lepiej nie wkładać ich do lodówki, mimo że idealna temperatura do przechowywania ziemniaków to około 10 stopni Celsjusza. To spowoduje bowiem, że zawarta w nich skrobia zmieni się w cukier, a ziemniaki nabiorą słodkawego smaku i będą mieć nieprzyjemną, jakby "piaskową" teksturę.

Więcej o: