Jak zrobić kompot, aby był smaczny? Cztery przepisy na kompot z jabłek, rabarbaru, wiśni lub truskawek

Jak zrobić kompot, który będzie gasił pragnienie, a do tego będzie zdrowy i pyszny? To proste. Poznaj cztery przepisy, które zadowolą każdego - nawej najwiekszego sceptyka kulinarnych eksperymewntów. Przepisy są proste, tanie, a do tego nieziemsko pyszne.

Przepisów na kompot jest mnóstwo. Możemy wykonać go niemalże z każdego owocu. Kompot jest dobrą alternatywą dla niezdrowych napojów. Poleca się go zwłaszcza dzieciom. Kompot to proste i tanie wydanie dobrego napoju, który może być wspaniałym dodatkiem do obiadów czy też deserów.

Zobacz wideo Proste triki przyniosą Wam ulgę w upały

Kompot z jabłek - klasyka w kompotowym świecie

Kompot z jabłek to prawdziwy klasyk jeżeli idzie o napoje tego typu. To doskonały dodatek do obiadu, podwieczorku lub podczas imprezy z przyjaciółmi. Na szczęście zbliżamy się do takiego okresu w ciągu roku, kiedy to natura obdaruje nas dorodnymi jabłkami. Dzięki temu będziemy mogli korzystać z nich pełnymi garściami. Zarówno jeżeli idzie o walory smakowe, jak i wartości odżywcze. Podstawą każdego kompotu są przede wszystkim dorodne owoce. To od nich - w głównej mierze będzie zależeć to, czy kompot będzie udany czy też nie. Istotna jest także woda. Pamiętajmy, aby unikać wody, która miała kontakt z plastikiem - do tego celu najlepsza będzie woda filtrowana albo woda przegotowana z naszego czajnika. Poniżej kilka wskazówek na tak zwany "udany kompot", który warto jest znać. Rady są adekwatne dla każdego przepisu. Oto i one:

  • Sekretem dobrego kompotu są dorodne owoce. Zatem wybierajmy te ekologiczne. Oczywiście najlepsze są owoce sezonowe - wówczas posiadają one największą liczbę wartości odżywczych i prozdrowotnych.
  • Wybieraj dobrą wodę - unikamy wody z kamieniem. Dobrym patentem na oczyszczanie wody jest używanie glinianego dzbanka. W krajach śródziemnomorskich sposób ten jest używany powszechnie. Glina posiada bowiem mnóstwo właściwości uzdatniających wodę.
  • Dodawaj dużo owoców. Jeżeli chcemy zrobić dobry kompot, musimy używać adekwatnej ilości owoców.
  • Kolejnym sposobem na zdrowy kompot jest stosowanie miodu zamiast cukru. Można też użyć ksylitolu albo cukru trzcinowego.

Przepis na jabłkowy kompot:

Składniki potrzebne do kompotu:

  • 2 kilogramy jabłek,
  • 1 cytryna,
  • 2 litry wody,
  • łyżka cukru.

Wykonanie krok po kroku:

  1. Na początku zajmujemy się jabłkami. Obieramy je i wykrawamy gniazda nasienne. Dalej przekrawamy jabłka na mniejsze części.
  2. Gotujemy wodę w garnku i wrzucamy do nich jabłka.
  3. Do całości dodajemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy przez około 20 minut.
  5. Dalej dodajemy sok z cytryny.
  6. Nasz kompot jest gotowy. Możemy go odcedzić i przelać do dzbanka.

Kompot z truskawek - idealny napój na czerwiec

Kompot z truskawek to idealny wybór na czerwiec, kiedy rozpoczynamy truskawkowy sezon. Owoce te są wtedy dorodne i pełne smaku. Poniżej nasza propozycja przepisu:

Składniki:

  • 2 kilogramy truskawek,
  • 2 litry wody,
  • cukier,
  • opcjonalnie cytryna.

Wykonanie: 

  1. Myjemy i obieramy truskawki z szypułek.
  2. Gotujemy wodę w garnku.
  3. Dokładamy do nich truskawki.
  4. Dosypujemy cukier.
  5. Całość gotujemy do momentu, kiedy owoce puszczą sok.
  6. Na koniec możemy dodać sok z cytryny. Zaostrzy ona smak i doda nieco kwasowości - dodatkowo pomoże utrzymać ładny kolor kompotu.
  7. Kompot jest gotowy. Nie musimy go przecedzać. Tak przygotowany kompot przelewamy do szklanego dzbanka. Możemy dodać do niego kostki lodu, miętę.

Świeże truskawkiTruskawki dłużej świeże? Jest kilka trików, by nie psuły się tak szybko

Kompot z rabarbaru - "zdrowotny eliksir", który działa przeciwzapalnie i gasi pragnienie

Kompot z rabarbaru to doskonała propozycja dla osób, które cierpią na różnego rodzaju choroby autoimmunologiczne, ponieważ działa on przeciwzapalnie. Ponadto wykazuje on właściwości przeciwgrzybicze. Receptura na zdrowotny kompot poniżej:

Składniki na kompot z rabarbaru:

  • 500 gram rabarbaru - pamiętaj jednak, aby nie trzymać się precyzyjnie proporcji, ale smaku,
  • 1,5 litry wody,
  • cukier,
  • przyprawy do smaku i cytryna - dodatkowo.

Wykonanie:

  1. Myjemy rabarbar i kroimy go na drobne części.
  2. Dalej przekładamy rabarbar do garnka i zasypujemy go cukrem.
  3. W kolejnym kroku delikatnie dusimy całość.
  4. Dolewamy wody i wszystko gotujemy.
  5. Następnie dodajemy opcjonalnie cytrynę i przyprawy. Gotujemy około 20 minut.
  6. Nasz kompot jest gotowy. Odcedzamy go i przelewamy do dzbanka. Możemy dodać kostki lodu i dodatkowo schłodzić kompot w lodówce przed podaniem.

Fit ciasto z rabarbarem i truskawkami. Przepis idealny na upałyFit ciasto z rabarbarem i truskawkami. Przepis idealny na upały

Kompot z wiśni - kompot na lipiec

Kompot z wiśni to kompot idealny na lipiec. Wiśnie w tym czasie są najbardziej okazałe i posiadają w sobie najwięcej witamin oraz właściwości odżywczych. Musimy jednak pamiętać o tym, że sezon na wiśnie trwa bardzo krótko. Jest to okres miesiąca, dlatego też musimy się spieszyć - jeżeli chcemy cieszyć się ich smakiem i aromatem. Przepis na kompot znajduje się tutaj:

Składniki potrzebne do przygotowania kompotu:

  • 2 kilogramy wiśni,
  • 1 litr wody,
  • cukier.

Przygotowanie kompotu:

  1. Na samym początku myjemy i drylujemy wiśnie. Możemy zrobić to ręcznie albo za pomocą drylownicy.
  2. Dalej gotujemy wodę i dosypujemy do niej cukier. Po 20-30 minutach kompot będzie gotowy.

Frużelina wiśniowa - jak zrobić i czym się różni od konfitury? Przepis z pięciu składnikówFrużelina wiśniowa - jak zrobić i czym się różni od konfitury?

Więcej o: