Jak zrobić kompot, aby był smaczny? Cztery przepisy na kompot z jabłek, rabarbaru, wiśni lub truskawek

Jak zrobić kompot, który będzie gasił pragnienie, a do tego będzie zdrowy i pyszny? To proste. Poznaj cztery przepisy, które zadowolą każdego - nawej najwiekszego sceptyka kulinarnych eksperymewntów. Przepisy są proste, tanie, a do tego nieziemsko pyszne.

Przepisów na kompot jest mnóstwo. Możemy wykonać go niemalże z każdego owocu. Kompot jest dobrą alternatywą dla niezdrowych napojów. Poleca się go zwłaszcza dzieciom. Kompot to proste i tanie wydanie dobrego napoju, który może być wspaniałym dodatkiem do obiadów czy też deserów.

Zobacz wideo Proste triki przyniosą Wam ulgę w upały

Kompot z jabłek - klasyka w kompotowym świecie

Kompot z jabłek to prawdziwy klasyk jeżeli idzie o napoje tego typu. To doskonały dodatek do obiadu, podwieczorku lub podczas imprezy z przyjaciółmi. Na szczęście zbliżamy się do takiego okresu w ciągu roku, kiedy to natura obdaruje nas dorodnymi jabłkami. Dzięki temu będziemy mogli korzystać z nich pełnymi garściami. Zarówno jeżeli idzie o walory smakowe, jak i wartości odżywcze. Podstawą każdego kompotu są przede wszystkim dorodne owoce. To od nich - w głównej mierze będzie zależeć to, czy kompot będzie udany czy też nie. Istotna jest także woda. Pamiętajmy, aby unikać wody, która miała kontakt z plastikiem - do tego celu najlepsza będzie woda filtrowana albo woda przegotowana z naszego czajnika. Poniżej kilka wskazówek na tak zwany "udany kompot", który warto jest znać. Rady są adekwatne dla każdego przepisu. Oto i one:

  • Sekretem dobrego kompotu są dorodne owoce. Zatem wybierajmy te ekologiczne. Oczywiście najlepsze są owoce sezonowe - wówczas posiadają one największą liczbę wartości odżywczych i prozdrowotnych.
  • Wybieraj dobrą wodę - unikamy wody z kamieniem. Dobrym patentem na oczyszczanie wody jest używanie glinianego dzbanka. W krajach śródziemnomorskich sposób ten jest używany powszechnie. Glina posiada bowiem mnóstwo właściwości uzdatniających wodę.
  • Dodawaj dużo owoców. Jeżeli chcemy zrobić dobry kompot, musimy używać adekwatnej ilości owoców.
  • Kolejnym sposobem na zdrowy kompot jest stosowanie miodu zamiast cukru. Można też użyć ksylitolu albo cukru trzcinowego.

Przepis na jabłkowy kompot:

Składniki potrzebne do kompotu:

  • 2 kilogramy jabłek,
  • 1 cytryna,
  • 2 litry wody,
  • łyżka cukru.

Wykonanie krok po kroku:

  1. Na początku zajmujemy się jabłkami. Obieramy je i wykrawamy gniazda nasienne. Dalej przekrawamy jabłka na mniejsze części.
  2. Gotujemy wodę w garnku i wrzucamy do nich jabłka.
  3. Do całości dodajemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy przez około 20 minut.
  5. Dalej dodajemy sok z cytryny.
  6. Nasz kompot jest gotowy. Możemy go odcedzić i przelać do dzbanka.

Kompot z truskawek - idealny napój na czerwiec

Kompot z truskawek to idealny wybór na czerwiec, kiedy rozpoczynamy truskawkowy sezon. Owoce te są wtedy dorodne i pełne smaku. Poniżej nasza propozycja przepisu:

Składniki:

  • 2 kilogramy truskawek,
  • 2 litry wody,
  • cukier,
  • opcjonalnie cytryna.

Wykonanie: 

  1. Myjemy i obieramy truskawki z szypułek.
  2. Gotujemy wodę w garnku.
  3. Dokładamy do nich truskawki.
  4. Dosypujemy cukier.
  5. Całość gotujemy do momentu, kiedy owoce puszczą sok.
  6. Na koniec możemy dodać sok z cytryny. Zaostrzy ona smak i doda nieco kwasowości - dodatkowo pomoże utrzymać ładny kolor kompotu.
  7. Kompot jest gotowy. Nie musimy go przecedzać. Tak przygotowany kompot przelewamy do szklanego dzbanka. Możemy dodać do niego kostki lodu, miętę.

Kompot z rabarbaru - "zdrowotny eliksir", który działa przeciwzapalnie i gasi pragnienie

Kompot z rabarbaru to doskonała propozycja dla osób, które cierpią na różnego rodzaju choroby autoimmunologiczne, ponieważ działa on przeciwzapalnie. Ponadto wykazuje on właściwości przeciwgrzybicze. Receptura na zdrowotny kompot poniżej:

Składniki na kompot z rabarbaru:

  • 500 gram rabarbaru - pamiętaj jednak, aby nie trzymać się precyzyjnie proporcji, ale smaku,
  • 1,5 litry wody,
  • cukier,
  • przyprawy do smaku i cytryna - dodatkowo.

Wykonanie:

  1. Myjemy rabarbar i kroimy go na drobne części.
  2. Dalej przekładamy rabarbar do garnka i zasypujemy go cukrem.
  3. W kolejnym kroku delikatnie dusimy całość.
  4. Dolewamy wody i wszystko gotujemy.
  5. Następnie dodajemy opcjonalnie cytrynę i przyprawy. Gotujemy około 20 minut.
  6. Nasz kompot jest gotowy. Odcedzamy go i przelewamy do dzbanka. Możemy dodać kostki lodu i dodatkowo schłodzić kompot w lodówce przed podaniem.

Kompot z wiśni - kompot na lipiec

Kompot z wiśni to kompot idealny na lipiec. Wiśnie w tym czasie są najbardziej okazałe i posiadają w sobie najwięcej witamin oraz właściwości odżywczych. Musimy jednak pamiętać o tym, że sezon na wiśnie trwa bardzo krótko. Jest to okres miesiąca, dlatego też musimy się spieszyć - jeżeli chcemy cieszyć się ich smakiem i aromatem. Przepis na kompot znajduje się tutaj:

Składniki potrzebne do przygotowania kompotu:

  • 2 kilogramy wiśni,
  • 1 litr wody,
  • cukier.

Przygotowanie kompotu:

  1. Na samym początku myjemy i drylujemy wiśnie. Możemy zrobić to ręcznie albo za pomocą drylownicy.
  2. Dalej gotujemy wodę i dosypujemy do niej cukier. Po 20-30 minutach kompot będzie gotowy.
Więcej o:
Copyright © Agora SA