Przepisów na kompot jest mnóstwo. Możemy wykonać go niemalże z każdego owocu. Kompot jest dobrą alternatywą dla niezdrowych napojów. Poleca się go zwłaszcza dzieciom. Kompot to proste i tanie wydanie dobrego napoju, który może być wspaniałym dodatkiem do obiadów czy też deserów.
Zobacz wideo Proste triki przyniosą Wam ulgę w upały
Kompot z jabłek - klasyka w kompotowym świecie
Kompot z jabłek to prawdziwy klasyk jeżeli idzie o napoje tego typu. To doskonały dodatek do obiadu, podwieczorku lub podczas imprezy z przyjaciółmi. Na szczęście zbliżamy się do takiego okresu w ciągu roku, kiedy to natura obdaruje nas dorodnymi jabłkami. Dzięki temu będziemy mogli korzystać z nich pełnymi garściami. Zarówno jeżeli idzie o walory smakowe, jak i wartości odżywcze. Podstawą każdego kompotu są przede wszystkim dorodne owoce. To od nich - w głównej mierze będzie zależeć to, czy kompot będzie udany czy też nie. Istotna jest także woda. Pamiętajmy, aby unikać wody, która miała kontakt z plastikiem - do tego celu najlepsza będzie woda filtrowana albo woda przegotowana z naszego czajnika. Poniżej kilka wskazówek na tak zwany "udany kompot", który warto jest znać. Rady są adekwatne dla każdego przepisu. Oto i one:
- Sekretem dobrego kompotu są dorodne owoce. Zatem wybierajmy te ekologiczne. Oczywiście najlepsze są owoce sezonowe - wówczas posiadają one największą liczbę wartości odżywczych i prozdrowotnych.
- Wybieraj dobrą wodę - unikamy wody z kamieniem. Dobrym patentem na oczyszczanie wody jest używanie glinianego dzbanka. W krajach śródziemnomorskich sposób ten jest używany powszechnie. Glina posiada bowiem mnóstwo właściwości uzdatniających wodę.
- Dodawaj dużo owoców. Jeżeli chcemy zrobić dobry kompot, musimy używać adekwatnej ilości owoców.
- Kolejnym sposobem na zdrowy kompot jest stosowanie miodu zamiast cukru. Można też użyć ksylitolu albo cukru trzcinowego.
Przepis na jabłkowy kompot:
Składniki potrzebne do kompotu:
- 2 kilogramy jabłek,
- 1 cytryna,
- 2 litry wody,
- łyżka cukru.
Wykonanie krok po kroku:
- Na początku zajmujemy się jabłkami. Obieramy je i wykrawamy gniazda nasienne. Dalej przekrawamy jabłka na mniejsze części.
- Gotujemy wodę w garnku i wrzucamy do nich jabłka.
- Do całości dodajemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy.
- Zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy przez około 20 minut.
- Dalej dodajemy sok z cytryny.
- Nasz kompot jest gotowy. Możemy go odcedzić i przelać do dzbanka.
Kompot z truskawek - idealny napój na czerwiec
Kompot z truskawek to idealny wybór na czerwiec, kiedy rozpoczynamy truskawkowy sezon. Owoce te są wtedy dorodne i pełne smaku. Poniżej nasza propozycja przepisu:
Składniki:
- 2 kilogramy truskawek,
- 2 litry wody,
- cukier,
- opcjonalnie cytryna.
Wykonanie:
- Myjemy i obieramy truskawki z szypułek.
- Gotujemy wodę w garnku.
- Dokładamy do nich truskawki.
- Dosypujemy cukier.
- Całość gotujemy do momentu, kiedy owoce puszczą sok.
- Na koniec możemy dodać sok z cytryny. Zaostrzy ona smak i doda nieco kwasowości - dodatkowo pomoże utrzymać ładny kolor kompotu.
- Kompot jest gotowy. Nie musimy go przecedzać. Tak przygotowany kompot przelewamy do szklanego dzbanka. Możemy dodać do niego kostki lodu, miętę.
Kompot z rabarbaru - "zdrowotny eliksir", który działa przeciwzapalnie i gasi pragnienie
Kompot z rabarbaru to doskonała propozycja dla osób, które cierpią na różnego rodzaju choroby autoimmunologiczne, ponieważ działa on przeciwzapalnie. Ponadto wykazuje on właściwości przeciwgrzybicze. Receptura na zdrowotny kompot poniżej:
Składniki na kompot z rabarbaru:
- 500 gram rabarbaru - pamiętaj jednak, aby nie trzymać się precyzyjnie proporcji, ale smaku,
- 1,5 litry wody,
- cukier,
- przyprawy do smaku i cytryna - dodatkowo.
Wykonanie:
- Myjemy rabarbar i kroimy go na drobne części.
- Dalej przekładamy rabarbar do garnka i zasypujemy go cukrem.
- W kolejnym kroku delikatnie dusimy całość.
- Dolewamy wody i wszystko gotujemy.
- Następnie dodajemy opcjonalnie cytrynę i przyprawy. Gotujemy około 20 minut.
- Nasz kompot jest gotowy. Odcedzamy go i przelewamy do dzbanka. Możemy dodać kostki lodu i dodatkowo schłodzić kompot w lodówce przed podaniem.
Kompot z wiśni - kompot na lipiec
Kompot z wiśni to kompot idealny na lipiec. Wiśnie w tym czasie są najbardziej okazałe i posiadają w sobie najwięcej witamin oraz właściwości odżywczych. Musimy jednak pamiętać o tym, że sezon na wiśnie trwa bardzo krótko. Jest to okres miesiąca, dlatego też musimy się spieszyć - jeżeli chcemy cieszyć się ich smakiem i aromatem. Przepis na kompot znajduje się tutaj:
Składniki potrzebne do przygotowania kompotu:
- 2 kilogramy wiśni,
- 1 litr wody,
- cukier.
Przygotowanie kompotu:
- Na samym początku myjemy i drylujemy wiśnie. Możemy zrobić to ręcznie albo za pomocą drylownicy.
- Dalej gotujemy wodę i dosypujemy do niej cukier. Po 20-30 minutach kompot będzie gotowy.