Truskawki pojawiają się już coraz częściej w sklepach i na straganach, a my, mimo wysokich cen, bardzo chętnie je kupujemy. Nic dziwnego - to w końcu jeden z ulubionych owoców Polaków, bez którego nie ma lata! Niestety truskawki mają to do siebie, że szybko się psują. Jak temu zapobiec? W końcu nikt nie chce wyrzucać jedzenia! Mamy dla was kilka trików.
Truskawki to miękkie owoce jagodowe, które łatwo się obijają, gniją lub nawet pleśnieją. Jednak gdy będziemy pamiętać o kilku zasadach, możemy przedłużyć ich świeżość. Co należy zrobić po przyniesieniu łubianki lub torebki truskawek?
Możecie również wykorzystać kilka sposobów polecanych przez internautów. Jednym z nich jest zanurzenie świeżych truskawek w wodzie z octem wymieszanych w proporcji 5:1. W takim roztworze zanurzamy dopiero co kupione lub zerwane truskawki, następnie dobrze odcedzamy i osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem. Przechowujemy je w lodówce, w szerokim naczyniu. Nie obawiajcie się, tak niewielka ilość octu i krótki czas nie wpłyną negatywnie na smak owoców!
Jakiś czas temu pisaliśmy także o youtuberce, która sprawdza "genialne patenty" z filmików na Youtube, Instagramie czy TikToku. Jednym ze sposobów polecanych przez nią (w przeciwieństwie do wielu, do których raczej zniechęca) było przechowywanie świeżo przyniesionych truskawek w zamkniętym słoiku. Owoców nie należy myć, ale od razu szczelnie zamknąć. Youtuberce udało się przechować je w ten sposób aż przez 10 dni! Tutaj przeczytacie więcej jej porad: