Kompot z rabarbaru. Przepis na zdrowy i orzeźwiający napój. Potrzebujesz tylko trzech składników

Jak zrobić kompot z rabarbaru? Przepis sprawi, że szybko przygotujesz ten słodko-kwaśny napój. Do jego zrobienia potrzebujesz tylko trzech składników.

Więcej ciekawych przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Z czarnej jagody przyrządzisz nie tylko kompot i dżem, lecz także... wino

Lato zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, że powoli możemy zacząć przygotowywać różne przetwory. Ciekawym pomysłem będzie kompot z rabarbaru. Przepis na ten napój jest banalnie prosty. Jego przygotowanie zajmie ci nieco więcej niż pół godziny. Orzeźwiający kompot łączy w sobie nutkę słodyczy i nieco kwaśnego smaku. Płyn ochłodzi w gorące dni. Możesz go również pić na ciepło.

Kompot z rabarbaru. Przepis, do którego potrzebujesz tylko trzech składników

Przygotuj:

  • 800 g rabarbaru,
  • dwa litry wody,
  • 100 g cukru (zwykłego lub trzcinowego).

Kompot z rabarbaru - przepis na napój pełen witamin i soli mineralnych

  1. Rabarbar dokładnie umyj i osusz. Odetnij twardą część i tę, która łączy się z liściami. Nie obieraj rośliny. Łodygi pokrój na mniejsze kawałki i przełóż je do dużego garnka.
  2. Rabarbar posyp cukrem. Całość zalej wodą. 
  3. Kompot gotuj pod przykryciem na najwyższej mocy palnika. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimalnego poziomu. Napój gotuj jeszcze przez pół godziny. 
  4. Odstaw płyn do wystygnięcia. Po tym czasie przecedź go przez gęste sitko. Postaraj się, by jak najwięcej miąższu trafiło do soku. Skórki i włókna wyrzuć.

Kompot możesz rozcieńczyć wodą. Jeśli chcesz pić go na ciepło, zalej go wrzątkiem. Wolisz zimną wersję? Idealnie nada się woda gazowana, dzięki której nadasz mu ciekawego smaku. Napój rabarbarowy idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadów oraz deserów. Jest źródłem wielu witamin (głównie A, C, E) oraz soli mineralnych. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.