Przepis na lody z dwóch składników. Przepyszny deser idealny na upały, który zrobisz w kilka minut

Wakacje 2022 zbliżają się wielkimi krokami. Pogoda z dnia na dzień coraz bardziej nas rozpieszcza - możemy cieszyć się wysokimi temperaturami. W te gorące dni wielu z nas szuka sposobów na ochłodę. Przedstawiamy więc idealny deser na upał. Sprawdź przepis na lody z dwóch składników.

Lody to deser, który lubi niemal każdy. Doskonale sprawdza się, gdy panuje upał. Okazuje się, że aby zjeść smaczną zimną przekąskę, wcale nie musimy kupować jej w sklepie. Przygotowanie jej w domu to nic trudnego. Jak przygotować lody z dwóch składników? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Kilka przepisów na lody, które zrobisz w domu

Przepis na lody z dwóch składników. Przygotowanie jest prostsze niż się wydaje

Wiele osób rezygnuje z przygotowania lodów w domu z obawy, że bez specjalistycznego sprzętu nie uda im się przygotować pysznego deseru. Jednak przygotowanie ich w domu wcale nie wymaga użycia maszynek do lodów. Możemy zrobić je w bardzo prosty sposób. Jak? Wystarczy użyć dwóch podstawowych składników, by móc cieszyć się zimnym deserem.

Więcej interesujących i prostych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki:

  • 450 ml śmietany 36 -procentowej,
  • 35  ml mleka skondensowanego.

Domowe lody śmietankowe z dwóch składników - przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie domowych lodów z dwóch składników jest niezwykle proste. Nie potrzebujesz do tego specjalistycznego sprzętu - wystarczy zwyczajny mikser. Należy zacząć od ubicia 36-procentowej śmietany na sztywno. Następnie dodać do niej mleko skondensowane i delikatnie wymieszać. Zgodnie z upodobaniami możemy dołożyć do lodów m.in. orzechy, tartą czekoladę, czy sezonowe owoce - np. truskawki. Można podawać je również z ulubionym sosem - np. czekoladowym lub karmelowym. 

Otrzymaną masę należy przełożyć do zamykanego pojemnika lub plastikowej miski i włożyć do zamrażarki. Lody powinny znajdować się w niej przez około trzy godziny, by całkowicie zamarzły.

Więcej o:
Copyright © Agora SA