• Link został skopiowany

Przepis na lody z dwóch składników. Przepyszny deser idealny na upały, który zrobisz w kilka minut

Wakacje 2022 zbliżają się wielkimi krokami. Pogoda z dnia na dzień coraz bardziej nas rozpieszcza - możemy cieszyć się wysokimi temperaturami. W te gorące dni wielu z nas szuka sposobów na ochłodę. Przedstawiamy więc idealny deser na upał. Sprawdź przepis na lody z dwóch składników.
Domowe lody (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Unsplash

Lody to deser, który lubi niemal każdy. Doskonale sprawdza się, gdy panuje upał. Okazuje się, że aby zjeść smaczną zimną przekąskę, wcale nie musimy kupować jej w sklepie. Przygotowanie jej w domu to nic trudnego. Jak przygotować lody z dwóch składników? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Kilka przepisów na lody, które zrobisz w domu

Przepis na lody z dwóch składników. Przygotowanie jest prostsze niż się wydaje

Wiele osób rezygnuje z przygotowania lodów w domu z obawy, że bez specjalistycznego sprzętu nie uda im się przygotować pysznego deseru. Jednak przygotowanie ich w domu wcale nie wymaga użycia maszynek do lodów. Możemy zrobić je w bardzo prosty sposób. Jak? Wystarczy użyć dwóch podstawowych składników, by móc cieszyć się zimnym deserem.

Więcej interesujących i prostych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki:

  • 450 ml śmietany 36 -procentowej,
  • 35  ml mleka skondensowanego.

Domowe lody śmietankowe z dwóch składników - przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie domowych lodów z dwóch składników jest niezwykle proste. Nie potrzebujesz do tego specjalistycznego sprzętu - wystarczy zwyczajny mikser. Należy zacząć od ubicia 36-procentowej śmietany na sztywno. Następnie dodać do niej mleko skondensowane i delikatnie wymieszać. Zgodnie z upodobaniami możemy dołożyć do lodów m.in. orzechy, tartą czekoladę, czy sezonowe owoce - np. truskawki. Można podawać je również z ulubionym sosem - np. czekoladowym lub karmelowym. 

Otrzymaną masę należy przełożyć do zamykanego pojemnika lub plastikowej miski i włożyć do zamrażarki. Lody powinny znajdować się w niej przez około trzy godziny, by całkowicie zamarzły.

Więcej o: