Ekspresowe i obłędnie smaczne ciasto z jabłkami. O łatwiejszej wersji można już tylko pomarzyć

Ciasto z jabłkami to synonim babcinych wypieków i jednocześnie schyłku lata. Ten wyborny, banalnie prosty i ekonomiczny placek zrobisz w mgnieniu oka, a efekt i tak rozpieści wszystkie zmysły. Tu kluczowa jest dobra baza ze świeżych produktów i dodatek dorodnych, słodko-kwaśnych owoców, które idealnie przełamią słodycz ucieranego ciasta!

Nie ma nic smaczniejszego niż domowej roboty wypieki, a szczególnie te wprost z przepiśnika babci. Jednym ze smaczniejszych rarytasów, który jednocześnie często gości na odświętnych stołach lub na co dzień do kawy, jest oczywiście ciasto z jabłkami. Klasyka w tym wydaniu będzie gotowa ekspresowo, a wszystko bez godzin spędzonych w kuchni i wyszukanych składników. 

Ciasto z jabłkami jeszcze nigdy nie było takie proste 

Szarlotka, jabłecznik, apple pie - wszystkie wypieki mają wspólny mianownik, jednak każde z nich nieco się różni przygotowaniem, dodatkami czy apetyczną aparycją. Prawdziwą klasyką i jednocześnie najprostszą wersją jest, najprościej mówiąc, ciasto z jabłkami. Ucierany placek z babcinego przepiśnika nie ma sobie równych pod wieloma względami. Przede wszystkim receptura jest banalnie prosta, a składniki to minimum, którą każdy znajdzie w swojej kuchni. Jak zatem widać na pierwszy rzut oka poradzi sobie nawet największy nowicjusz, a efekt i tak będzie spektakularny i smakowity! 

Ciasto z jabłkami sprawdzi się na każdą okazję - zarówno na specjalne spotkania rodzinne, jak i do porannej kawy lub herbaty. Co najważniejsze, przez to, że jest tak łatwe do przygotowania, śmiało wygryzie z domowego menu inne rarytasy, a także sklepowe ciasta i drogie łakocie z cukierni. To nic trudnego - wystarczy zabrać się za ucierane ciasto, czyli połączyć jaja, masło, cukier, mąkę i kilka innych dodatków z kawałkami jabłek, które wcześniej trzeba oprószyć cynamonem. Taki duet to pewniak, który gwarantuje zadowolonych gości, nawet tych najbardziej wymagających! 

Zobacz wideo Placek z jabłkami. Idealny deser po wakacyjnym obiedzie

Przepis na banalne i ekspresowe ciasto z jabłkami 

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 200 g masła,
  • 220 g mąki,
  • 50 g cukru,
  • 5 kwaśnych jabłek,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do dekoracji ciasta. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od umycia i obrania jabłek. Owoce następnie pokrój w większą kostkę i obficie posyp cynamonem. 
  2. Miękkie masło ucieraj z dodatkiem cukru, gdy powstanie jasna, puszysta masa dodawaj stopniowo jajka, cały czas miksując na średnich obrotach. 
  3. Teraz pora na mąkę, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią. Wszystko mieszamy, aż składniki się połączą. 
  4. Tak przygotowane ciasto przelej do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzch ucieranego packa wyłóż aromatyczne owoce - całość ładnie wyrównaj. 
  5. Ciasto piecz przez 40 minut w 175 stopniach Celsjusza.
  6. Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.