Nie ma nic smaczniejszego niż domowej roboty wypieki, a szczególnie te wprost z przepiśnika babci. Jednym ze smaczniejszych rarytasów, który jednocześnie często gości na odświętnych stołach lub na co dzień do kawy, jest oczywiście ciasto z jabłkami. Klasyka w tym wydaniu będzie gotowa ekspresowo, a wszystko bez godzin spędzonych w kuchni i wyszukanych składników.
Szarlotka, jabłecznik, apple pie - wszystkie wypieki mają wspólny mianownik, jednak każde z nich nieco się różni przygotowaniem, dodatkami czy apetyczną aparycją. Prawdziwą klasyką i jednocześnie najprostszą wersją jest, najprościej mówiąc, ciasto z jabłkami. Ucierany placek z babcinego przepiśnika nie ma sobie równych pod wieloma względami. Przede wszystkim receptura jest banalnie prosta, a składniki to minimum, którą każdy znajdzie w swojej kuchni. Jak zatem widać na pierwszy rzut oka poradzi sobie nawet największy nowicjusz, a efekt i tak będzie spektakularny i smakowity!
Ciasto z jabłkami sprawdzi się na każdą okazję - zarówno na specjalne spotkania rodzinne, jak i do porannej kawy lub herbaty. Co najważniejsze, przez to, że jest tak łatwe do przygotowania, śmiało wygryzie z domowego menu inne rarytasy, a także sklepowe ciasta i drogie łakocie z cukierni. To nic trudnego - wystarczy zabrać się za ucierane ciasto, czyli połączyć jaja, masło, cukier, mąkę i kilka innych dodatków z kawałkami jabłek, które wcześniej trzeba oprószyć cynamonem. Taki duet to pewniak, który gwarantuje zadowolonych gości, nawet tych najbardziej wymagających!
Składniki:
Sposób przygotowania: